Marie Terezie - zakladatelka moderního státu

Marie Terezie - zakladatelka moderního státu https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167353/bmid_marie-terezie-zakladatelka-modernih-QJg-167353.jpg 4 17 3

Marie Terezie, rakouská císařovna, česká a uherská královna, byla ve své době považována za „matku Rakouska". Nejen proto, že z jejích sedmi dětí se dva synové stali císaři (Josef II. a Leopold II.), ale především proto, že tato osvícená absolutistická panovnice objevila způsob vlády, který smiřoval tradici s modernitou, řídila se pragmatismem a svou intuicí. Odvolávala se na svou pevnou katolickou víru stejně jako na ideály osvícenství. Uvolnila přísné mravy panující u habsburského dvora a položila základy moderního státu. Četnými reformami, jež uvedla v život, stvrdila jeho autoritu nad místními partikularismy: sjednotila legislativu a zavedla některé instituce pro státní zaměstnance a vojsko. Současně však musela upírat pozornost za hranice říše. Stála proti ní mocná koalice v čele s Francií, která po smrti jejího otce ohrožovala její dědictví (války o dědictví rakouské). Nakonec musela postoupit Prusku Slezsko, avšak získáním jiných území promyšlenou sňatkovou politikou Rakousko zabezpečila.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Marie-Thérèse d’Autriche , 2001


více info...

Přidat komentář

Bohim
05.01.2021 4 z 5

Poutavě psaná kniha, která čtenáře seznámí s politickými dějinami i se soukromým životem Marie Terezie. Dozvíme se i o osudech jejích potomků. Nedostatkem knihy je obrázková příloha.

Alcea
25.04.2018 4 z 5

Po shlédnutí kousku dvoudílného filmu v koprodukci myslím Němcům s českou televizí jakože biografického, musím tuto knihu doporučit zájemcům o skutečnou biografii, střízlivou, bez výmyslů a historických lží.


Mikino00
12.02.2017 4 z 5

Knih mapujících život a vládu Marie Terezie je nepočítaně, navíc v rámci výročí jejího narození rozšíří toto portfolio letos jistě další publikace. Tato kniha nepřináší v podstatě nic nového, jen sumarizuje dosavadní poznatky, Rozhodně se nejedná o přelomovou knihu jako od Tapieho. Nicméně kniha má svá nesporná pozitiva, která ji odlišují od "konkurence". Je to větší důraz na každodennost panovnice a jejího dvora, prostor dostane také sídlení struktura nebo popis vztahu panovnice k polozapomenutému Sedmihradsku. Což je vítaná změna oproti záplavě militárií a správních reforem, které čtenář nalezneme v podobných knihách.

Štítky knihy

18. století Habsburkové Marie Terezie, královna, 1717-1780 Rakousko

Autorovy knížky

Jean-Paul Bled
francouzská, 1942
2013  74%Marie Terezie - zakladatelka moderního státu

Kniha Marie Terezie - zakladatelka moderního státu je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce17x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x