Marie-Joseph Lagrange: Bible a historická metoda

Marie-Joseph Lagrange: Bible a historická metoda https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133871/marie-joseph-lagrange-bible-a-historicka-metoda-133871.jpg 5 3 3

Životopis zakladatele moderní katolické biblistiky M.-J. Lagrange (1855-1938), muže, kterému se za cenu osobního heroického nasazení podařilo smířit vědu s biblickým poselstvím. Doplněno překlady základních textů (Prameny Pentateuchu, Historická metoda).

Přidat komentář

Disk
30.08.2018 5 z 5

Marie-Joseph Lagrange patřil mezi nejvýznamnější katolické učence na přelomu 19. a 20. století, přičemž v českém prostředí jde o osobnost prakticky neznámou. Neprávem. Bez Marie-Josepha Lagrange by se katolická exegeze vyvíjela jinak, možná ještě s větším zpožděním než biblistika protestantská nebo světská. Lagrange proslul především jako zastánce a obhájce tzv. historickokritické metody způsobu čtení a studia Písma svatého, kdy je nutné mít neustále na zřeteli dobové podmínky vzniku jednotlivých knih a jejich postupný vývoj ke konečnému znění. Tento progresivní a revoluční způsob chápání Bible narazil brzy na odpor konzervativního kléru v čele s papežem Piem X. Jak tzv. antimodernistická krize ovlivnila život zakladatele Jeruzalémské biblické školy, o tom pojednává tento stručný Lagrangův životopis z pera katolického historika Tomáše Petráčka, který už v jedné ze svých raných prací ukazuje nepochybný talent psát výstižně o jednom z nejsložitějších období katolické církve. Studie je doplněna Petráčkovým překladem několika úryvků z bohatého Lagrangova díla a čtenář si tak navzdory malému rozsahu publikace může odnést bohatý čtenářský zážitek.