Marie de Saint Exupéry - hvězda Malého prince

Marie de Saint Exupéry - hvězda Malého prince https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144084/bmid_marie-de-saint-exupery-hvezda-maleh-o82-144084.jpg 4 4 4

Režisérka M. Persane-Nastorg hovořila s matkou Antoina de Saint Exupéryho v roce 1970. Výjimečná žena vzpomíná na svého výjimečného syna, na svého Malého prince.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Marie de Saint Exupéry ou l’étoile du Petit prince , 1993


více info...

Přidat komentář

Koka
15.08.2023 3 z 5

Nekritická adorace a nanebevzetí matky slavného spisovatele, která měla opravdu nesnadný život. Citovaná korespondence s milovaným a milujícím synem Antoinem však v ničem nenasvědčuje, že by tento pozdější velikán světové kultury se snažil své matce alespoň trochu ulehčit její těžký osud. To, co autorka knihy podává jako emoční základ Saint Exupéryho tvorby, já ze situací popsaných v knize vnímám spíše jako citové i materiální vydírání neodpovědného bohéma vůči matce.
Zaujaly mne zejména dílčí epizody dokládající život francouzské šlechty v první polovině 20. století: žít "nad poměry", vydržovat si zámky a četné služebnictvo - jim nevadilo, pracovat (i fyzicky!) pro dobročinné účely, pečovat o chudé a nemocné - jim nevadilo, nasekat dluhy - jim nevadilo. Ale jít do práce, zaměstnat se za mzdu - to považovali za natolik ponižující a nepřípustné, že raději žili na dluh a stěhovali se po příbuzných, než by se živili sami. Zvláštní.
Obrázek o autorovi slavného Malého prince si lze udělat, když tuto knihu vzpomínek jeho matky čtenář prokládá vzpomínkami jeho ženy nazvanou Paměti růže:
https://www.databazeknih.cz/knihy/pameti-ruze-107445
Až po přečtení obou se ukáže, že ten slavný muž měl několik tváří ....

Chesterton
18.11.2017 5 z 5

Jak si nikdy nezískal mé jednoznačné sympatie Malý princ, tak tato kniha mě naprosto dostala. Moc krásný vztah matky se synem.


Štítky knihy

rodinné vztahy spisovatelé Malý princ matky a synové Antoine de Saint-Exupéry, 1900–1944

Autorovy knížky

2004  75%Marie de Saint Exupéry - hvězda Malého prince