Mao

Mao https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155496/bmid_mao-tKi-155496.png 4 4 2

Velmi obsáhlá monografie jedné z největších postav novodobých dějin, muže, který zásadním způsobem ovlivnil dějiny Číny více než celé poloviny minulého století. Na základě studia dosud nepřístupných archivních materiálů, osobních kontaktů s Maovými nejbližšími spolupracovníky (s družkou z posledních let jeho života a osobním tajemníkem) nám autor předkládá životní příběh filozofa, básníka, státníka a politika, neomezeného vládce čtvrtiny lidstva. Portrét jednoho z největších světových diktátorů z pera britského žurnalisty... celý text

Přidat komentář

ondra2
24.10.2018 5 z 5

Výborná knížka, praktiky k odstranění protivníků jako přes kopírák od Stalina, pravičáci, levičáci, inteligence a další na cestě Maa k absolutní moci. Zajímavý je podrobný popis represí (nicméně ne tak podrobný jako u Roberta Conquesta a Velkého teroru, jenž se nicméně věnuje kratšímu období), zejména pak pro mě kulturní revoluce, velkému skoku je prostor věnován menší, záludnost a trpělivost Velkého kormidelníka neomezená.

Nosní dutina
25.03.2014 3 z 5

Jsem uchyl do mnohostránkových knih, nicméně Mao se docela vlekl. Ano, je to nezávislý pohled, což je u mně podmínka úspěšného životopisu. Ale. Z "nepřístupných archivních materiálů" tam toho mohlo být podstatně více, názory blízkých Maových lidí podle mně dost potlačily zrůdnost této osoby. Každopádně poctivě provedené dílo.