Manželská láska

Manželská láska https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84343/bmid_manzelska-laska-651d767f6b6cb.jpg 4 1 1

Nový příspěvek k vysvětlení sexuálních nesnází. Populárně naučná, ve své době však vzbudila pohoršení a četné skandály. 2. vydání.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Ludvík Bradáč
Originální název:

Married Love , 1918


více info...

Přidat komentář

Kozel
04.10.2018 4 z 5

Hrabat se v antikvariátech (oblíbeném zvlášť) přináší ovoce. A tak mi do ruky padla tahle útlá knížečka, po jejímž otevření jsem se musel usmát, což se nejednou opakovalo i při jejím čtení. V roce, kdy skončila Velká válka, vydala mladá bojovnice za ženská práva dílko, které vyvolalo dle všeho slušný poprask.

Madame Stopes o instituci manželství a partnerské sexualitě hovoří dost otevřeně a nutno podotknout, že některá témata jsou kupodivu i dnes svým způsobem tabu. Zároveň mluví docela moudře a přestože kniha má sto let, kdy by si člověk pomyslel, že se společnost posunula, i dnes má co do rad a píchnutí do nevzdělanosti či šovinismu mnoho co nabídnout. Jistě vám její rady a myšlenky nezajistí šťastné manželství, ale určitě vás dovedou k nejednomu zamyšlení. Třeba i o tom, jaký problém tehdy byla prostituce. Malou citací a ochutnávkou střelím na závěr do vlastních řad: "Společnost prostitutek často činí muže neschopným, aby porozuměl ženině psychologii, neboť prostitutky jsou sotva víc než automaty, vycvičené pro využití mužské smyslnosti. Hledají-li muži psychologie ženy mezi těmito bytostmi, nacházejí jenom vlastní zrcadlo."

Autorovy další knížky

Marie Carmichael Stopes
anglická, 1880 - 1958
1922  80%Manželská láska
1924  100%Zářivé mateřství
1923  80%Moudré rodičství