Manipulativní rodiče - Jak se s nimi vyrovnat

Manipulativní rodiče - Jak se s nimi vyrovnat https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281819/mid_manipulativni-rodice-cHi-281819.png 4 15 6

Nová kniha autorky dvou úspěšných titulů Nenechte sebou manipulovat a Manipulace v lásce. Co se stane, když je rodič opravdu manipulativní osobnost (volí často postupy velmi záludné), a jaké to má důsledky? Jaké jsou příznaky, chování, způsoby řeči, charakteristické situace, které prozrazují patologii u otce nebo u matky a umožňují ji odhalit? Autorka představuje nejrůznější podoby toxického vztahu s takovým rodičem. Staví své výklady na hojné kazuistice, často překvapivých, někdy drásavých příbězích dětí, které už dospěly. Tyto už dospělí nikdy nezapomínají na bolestné prožitky, i když širší rodina o nich neměla tušení; důsledky škodlivého manipulativního jednání se projevují stále… Přesto je možné – a nezbytné – vymanit se z toho destrukčního pouta, dovolit si žít samostatně, spokojeně, bez ovlivňování a sebeobviňování. Kniha nabízí strategie, které pomáhají zbavit se pocitů viny a převzít kontrolu nad svým životem. Isabelle Nazar-Aga je psychoterapeutka, věnuje se behaviorálně-kognitivní terapii v poradně a řídí stáže a semináře osobnostního rozvoje a komunikace se zaměřením na rozvoj sebepoznání, sebepojetí, sebeúcty, sebedůvěry, pěstování osobních hodnot. V Portále vyšly její úspěšné tituly Nenechte sebou manipulovat a Manipulace v lásce.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Les parents manipulateurs , 2014


více info...

Přidat komentář

Maanna
31.12.2022 4 z 5

Užitečná kniha, která by pro mne ale možná stačila jako delší článek - přišlo mi, že se vše stále opakuje. Umím si ale představit, že pro toho, kdo manipulativní rodiče zažil, to může být užitečné, protože je zkrátka obtížné překonat představu, že rodiče mají své děti rádi, a smířit se s tím, že to u těch našich rodičů tak není. Proto je dobře, že podobná kniha existuje a že děti z těchto rodin mohou najít podporu, i když bych s některými autorčinými příklady trochu polemizovala a rozhodně bych považovala za užitečnou větší vyváženost a propojenost mezi popisem situací a návody, jak si s tím poradit.

DědaMráz
01.06.2022 4 z 5

Tak trochu smutné čtení, i když je asi logické, že z narcise a manipulátora samo osobě otcovství nebo mateřství neudělá lepšího člověka. Ale zacházejte s tím opatrně, jak sama autorka píše, jen to, že u svého otce nebo matky najdete některé ze znaků ještě neznamená, že jsou patologicté manipulativní osobnosti. A pokud jsou, tak utečte.


KnihovniceVěra
01.02.2020 3 z 5

Kniha mi pomohla vyrovnat se s minulostí a uvědomit si, že existují mnohem horší rodiče. Je zde velké množství otřesných příběhů chování rodičů k dětem. Vlastnímu řešení problému je věnována menší část knihy, autorka doporučuje hlavně skupinovou psychoterapii.

Maybee
26.10.2019 5 z 5

Poučné čtení. Obsahuje tipy, rady a také hodně příběhů - emočně náročné čtivo, ale doporučuji.

Tilte
20.03.2019

Emocne narocne cteni, uf!

anansie
05.02.2017 5 z 5

Psychoterapeutická příručka pro ty, kterým život ovlivnil narcisistní rodič(e). Knížka otevírá oči těm, kteří do té doby jen tušili, že je na jejich vztahu s rodičem (rodiči) něco špatně, aniž by věděli, co je toho příčinou. Na příkladech a svědectvích obětí takových rodičů autorka ukazuje situace a pocity, které oběti zažívají a které manipulující rodič vytváří. V závěru autorka nabízí několik konkrétních rad, jak s takovými vztahy naložit, přičemž jako zásadní obrana se jeví únik, ať už úplný v podobě definitivního přerušení kontaktu, anebo částečný v podobě omezení kontaktu, nastavení si hranic, odpojení se od manipulátora, tak aby nadále nemohl zraňovat. Tento únik je nezbytný k tomu, aby se oběť mohla uzdravit, pracovat na své sebeúctě a žít nadále život bez psychického tlaku. Tato kniha dává naději, že i s takto narušenou minulostí je možné se vypořádat a žít nadále svůj vlastní šťastný život.

Štítky knihy

psychologie manipulace (psychologie) mezilidské vztahy

Autorovy další knížky

Isabelle Nazare-Aga
francouzská, 1963
2011  84%Nenechte sebou manipulovat
2016  84%Manipulativní rodiče - Jak se s nimi vyrovnat
2014  87%Láska a manipulace