Manikúra pro nebožtíka

Manikúra pro nebožtíka https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93547/manikura-pro-neboztika-93547.jpg 4 17 8

Darja Doncovová se věnuje žánru, který bývá označován jako "ironická detektivka". Její hrdinové jsou často amatéři, kteří se shodou různých okolností dostanou do bryndy a musí se naučit pátrat na vlastní pěst. Taková je i sedmatřicetiletá Jefrosinja Romanovová z románu Manikúra pro nebožtíka: zhýčkaná dáma v domácnosti, trávící většinu volného času poleháváním na gauči uprostřed luxusně zařízeného bytu… Život ve "zlaté kleci" však končí, když je donucena od svého manžela odejít. Při svém nedobrovolném "útěku" z manželství se zaplete do záležitostí více než temných - dostane se do blízkosti nevybíravých zločineckých praktik, během nichž je nejen unesena její nová přítelkyně, ale i spácháno několik brutálních vražd. Dříve však než Jefrosinja odhalí pozadí celé věci, musí se z hloupé a snobské husičky stát praktická, emancipovaná žena… Příběh, napsaný vtipným a svižným stylem, čtenáře upoutá nejen svou kriminální zápletkou, ale i realistickým pohledem na život v současné Moskvě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Manikjur dlja pokojnika , 2004


více info...

Přidat komentář

DodyF
19.11.2023 3 z 5

Kniha psaná s velkou nadsázkou. Příběh je vtipný a dobře vystavěný. Čte se lehce. Trochu mě rozčilovaly zdrobněliny v textu.

jaroiva
10.09.2020 3 z 5

Sáhla jsem po knize na doporučení, že je to podobné jako Zpráva od nebožtíka. A skutečně je to trochu stylově podobné.
Místy vtipné, celkem mě to pobavilo. Jen jsem myslela podle stylu, že je to starší a pak mě překvapily nějaké zmiňované skutečnosti, a zjistila jsem, že je to napsané až po r. 2000. Tipovala bych stylem tak o 50 let dřív, rozhodně bych řekla, že starší než Zpráva od nebožtíka a ta je někdy ze 70. let.
Hlavní hrdinka se dostává do podobně praštěných situací, ale je - alespoň na začátku hodně naivní, narozdíl od hlavní hrdinky od Joanny Chmielewské.
Ráda si přečtu nějakou další "ironickou detektivku", jestli najdu.


vikaa
04.08.2019 4 z 5

Kniha mě svým stylem připomněla kdysi oblíbenou knihu Zpráva od nebožtíka. Nejedná se ani tak o detektivku, jako spíše o humoristický román s detektivní zápletkou. Opravdu jsem se pobavila a jako bonus autorka do knihy nenásilně vložila několik jednoduchých receptů pro "začátečníky". Knihu jsem četla již podruhé a opět nezklamala. Škoda, že není přeloženo do češtiny více knih od této autorky.

Verrrunka
13.01.2015 3 z 5

Ironická detektivka je přesně ten název, který dokáže vystihnout celou tuhle knihu. Pokud na ni totiž nebude pohlížet trochu s nadhledem a nadsázkou, tak budete nejspíš zklamaní. Celé to totiž balancuje na hranici humoru a krimi, hlavní hrdinka je dost pomatená, do situace spadne úplnou náhodou, navíc mi přijde, jak kdyby žila celá léta někde za sklem a neměla o normálním životě ani potuchy. Až podivně rychle se pak dokáže adaptovat na prostředí, kde se ocitne, a ještě ke všemu začne na vlastní pěst pátrat po zločincích. No nevím, nevím, asi mi to vážně příšlo spíš jako humorná kniha. Dost zajímavé byly popisy Moskvy a tamního života, ale na druhou stranu všechna ta jména byla prostě dost komická a nepřirozená. Celkově bych hodnotila jako takový průměr, pokud bych t měla brát jen jako detektivku, musela bych jít s hodnocením dolů, ale jako sonda do ruských životů to bylo fajn.

Clara del Valle
09.04.2014 4 z 5

Opravdu příjemné překvapení. V záplavě severských detektivek jsem v knihovně náhodou narazila na tuto bezvadnou detektivku, moc se mi líbila. Škoda, že další tituly této v Rusku prý velmi oblíbené autorky se k nám nedostaly.

RADOST
01.01.2013 3 z 5

Oddychová četba. Detektivka, u které není třeba přemýšlet, která pobaví a dá nahlédnout i do života v Moskvě na konci dvacátého století.

Mišel
08.11.2012 3 z 5

Přišlo mi to stylem jako kdyby to byla autorčina prvotina, ale i tak stojí za přečtení třeba někde na dovolené, kdy se vám nebude chtít přemýšlet. Děj má originální nápad!

Bibinky
08.08.2012

Pro mě dobrá detektivka s kapkou humoru..

Autorovy knížky

Darja Doncova (p)
ruská, 1952
2006  75%Manikúra pro nebožtíka