Manifest za tmu: O umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu

Manifest za tmu: O umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509234/9PxGuS-CFX-.jpeg 4 24 7

Tmy není třeba se bát, je nutné o ni pečovat. Světlo je život, světlo je naděje… ale je tomu tak za všech okolností? Švédský vědec Johan Eklöf zkoumá, jak umělé osvětlení a světelný smog ovlivňují přirozené biorytmy fauny, flóry i člověka. Autor je zoolog, avšak na dosud opomíjený problém nadměrného využívání umělého osvětlení se dívá rovněž z pohledu kulturní historie, ekologie a filozofie.... celý text

Literatura naučná Věda Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Host
Originální název:

The Darkness Manifesto: How light pollution threatens the ancient rhythms of life


více info...

Přidat komentář

IHT
14.12.2023 3 z 5

Na zacatku velke nadseni, na konci velke zoufani.

Na knihu jsem se tesil - napsal ji zoolog, venujici se netopyrum a prvni tretina byla presne to, co jsem cekal a nac jsem se tesil.
Bohuzel posledni tretina uz byla spise filosoficka zamysleni, kde se casto vyskytovali autorovi prarodice, coz sice nebylo mimo tema (prace ve fabrice pri petrolejkach), ale uz mi to nic noveho neprinaselo. Obecne mam presahy rad, ale tady mi ty exkurze do technologii, do komunalni politiky atp. zajimave neprisly.

Zmiu
01.07.2023 5 z 5

Tuhle knihu budu každému doporučovat. Nejen, že sdílí důležité poselství o škodlivosti světelného znečištění, ale je i dobře napsaná. Dočteme se zde o různých ekosystémech, Švédsku, historii, o vesmíru, a to vše v krátkých a mile napsaných kapitolách. Je také vidět, že je kniha dobře přeložena.


LucyEcstasy
21.06.2023 4 z 5

Manifest za tmu - Johan Eklöf

Bojíte se tmy?

Tato útlá knížka nás seznámí s problémem umělého světla. Johan Eklöf tu poukazuje na negativní vliv přílišného osvětlení vůči fauně a flóře. Člověk by ani nevěřil, co vše ovlivňuje umělé světlo.

Po dlouhé době jsem sáhla po knize z naučné literatury. Sama se snažím žít s co nejmenší ekologickou stopou a tak bylo jasné, že si přečtu i tuto knihu.

Autor se zabývá především studiem netopýrů, ale v této knize vysvětluje i laikům nejrůznější fakta. Z vesmíru, ze vzduchu či podvodní hladiny. Dozvíte se tu i jak se světlo přenáší a jaký vlastně proces v oku probíhá. Sama jsem si některé zajímavosti zapsala a ráda vám je tu napíši.

Například, že nevhodně nasměrované a zbytečně silné zdroje světla se aktuálně rovnají emisím oxidu uhličitého vyprodukovanými 20 miliony aut. Nebo že díky tomuto špatně zvolenému či zbytečnému světlu pomalu vymírají noční motýli, kteří opylují více druhů rostlin než včely. Na závěr třeba fakt, že díky světelnému znečištění vidíme pouze 0,5% hvězd, které bychom měli být jinak schopni vidět pouhým okem.

V některých pasážích jsem byla šokována. Třeba u té, kdy jsem zjistila, že krakatice má průměr oka až 27 centimetrů. Jindy jsem se pobavila nad historií - víte, že v roce 1874 věřili, že když si potřete oči netopýří krví, tak uvidíte stejně znamenitě jako ve dne?

Tak či onak, knihu jsem si musela dávkovat. Chtěla jsem si ji maximálně užít a vstřebat co nejvíce informací. Což s kombinací s krátkými kapitolami bylo jednoduché. Autor podal knihu tak, že ji porozumíte opravdu každý.

Věřím, že si v knize každý najde něco, co může dělat pro planetu, co se světla týče. A nejen pro ni, protože umělé světlo ovlivňuje i náš spánek. Například. Za mne mohu knihu určitě doporučit.

petrarka72
24.05.2023 4 z 5

Díky soukroma za vyčerpávající zprávu o knize. Podepisuji a dodávám - tma je nejen nezbytnost, ale i věčná inspirace.

soukroma
14.05.2023 5 z 5

Skvělá knížka s děsivým obsahem: pokles hmyzu na Zemi o 75% jako faktum, to je děsná zpráva. Snad jen totální ignorant se z úbytku hmyzu může radovat: jakkoli se nám každý jeho zástupce líbit nemusí, je to bytelný základ živočišného života naší zeměkoule a bez něj nebude nic, ani další zvířena bez potravy, ani plody bez opylení, ani prostředí pro zemědělskou produkci, ani čištění od našich a dalších odpadků... Ani ta krása motýlů, čmeláků, brouků, vážek... A samozřejmě ani člověk.

A světelné znečištění stupňované člověkem už více než stovku let, pro vlastní pohodlí, má naprosto nedozírné následky na hmyz a jinou zvířenu.

Shrnuto: kniha je bio, nikoli techno, takže si v ní každý rozhodně najde nejednu zajímavost ze své, tedy živočišné říše, a snad každého taky nakopne k tomu, aby uvažoval alespoň na svém písečku, prahu, okně, zahrádce, bazénku, zda musí všude svítit lampičky, reflektůrky, světlené řetězy a jiná (nevkusná) cingrlata..., neřku-li něco horšího, co přispívá jen a jen ke světelnému smogu (případně ještě uráží vkus sousedů). Autor nepoučuje, autor sděluje fakta a zjištění podložená vlastním zkoumáním či cizí studií. Škoda, že doporučené literatury je uvedeno málo a letmým pohledem vše ve švédštině.

ivetdos
06.03.2023 5 z 5

Tématem tmy se zabývám už nějaký ten rok a stejně jsem se tu dozvěděla nepočítaně nových informací. Kromě toho, že jsem světloplachá a u nás doma se zásadně svítí jen minisvětýlkama nebo lampičkou :) tak vnímám, že vliv světelného smogu má velký dopad na lidský organismus, zvířata, rostliny a jiné živé organismy a my se to bohužel většinou snažíme přehlížet.

V této knize se dozvíme mnoho informací například o tom, jaký vliv má tma na reprodukci, migraci a maskování zvířat, ptáků a hmyzu a jaký dopad má celkově na náš ekosystém a život na zemi. Vše se vším souvisí a je třeba, aby vše fungovalo, jinak nebudeme fungovat ani my lidé. Taky se autor snaží tmu detabuizovat a více přemýšlet nad tím, jak se chováme a jak ji vnímáme. Jde o knihu, která naprosto nenásilnou, čtivou formou předkládá zajímavosti, včetně tipů k poslechu a dalšímu čtení a také řekněme to do list, co bychom mohli dělat a čemu věnovat pozornost.

Naprosto skvělá kniha, kterou vám moc doporučuji. Mělo by se o těchto tématech více mluvit. Knihu mám celou olepíkovanou a určitě jsem ji nečetla naposledy :)

Jane2016
18.02.2023 4 z 5

Světelný smog, přirozené biorytmy, témata, o kterých jsem matně v minulosti slyšela, a která mi přišla z anotace této knihy nesmírně zajímavá.

Před samotným čtením Manifestu za tmu jsem měla samozřejmě spoustu otázek a očekávání. Jak je to tedy s tím světlem? Skutečně může být tak špatné? A proč? Vždyť já se díky němu v noci cítím bezpečněji.

Autor nám ale v knize velmi specificky vysvětluje, proč je toto osvětlení špatné, jakým způsobem tím jednotlivé druhy trpí, a co se s nimi děje jinak. Já už asi nikdy nedostanu z hlavy obrázek želviček, které se po narození vydávají špatným směrem, a to právě díky tomuto narušení přirozeného chodu. Jak se rok od roku mění počet hmyzu. Čehož si může jednoduše všimnout každý řidič, jelikož mu na předním skle každým rokem zůstává méně a méně hmyzu.

Kniha mě donutila zamyslet se nad spoustou věcí. Nejedná se o čtení, po kterém bych klasicky sáhla, a proto se mi do hlavy tato problematika dostala velice hluboko. A to je moc dobře, nad podobnými tématy by se měl zamyslet každý z nás!

Knihu vřele doporučuji, nemusíte se vůbec obávat toho, že je čtení složité. Autor se tuto problematiku snaží čtenáři přiblížit co nejjednodušeji!

Štítky knihy

osvětlení elektrosmog

Autorovy knížky

Johan Eklöf
švédská, 1973
2023  88%Manifest za tmu: O umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu

Kniha Manifest za tmu: O umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst69x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x