Manifest menopauzy

Manifest menopauzy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505705/bmid_manifest-menopauzy-hiP-505705.jpg 3 9 3

Vstupte do nové životní fáze s hrdostí, seznamte se s fakty o svém těle a získejte kontrolu nad zdravím Vše jde podle plánu a vaječníky přestávají ovulovat – je to normální životní fáze a evoluční výhoda. Až na to, že je nepředvídatelná! Hormonální chaos, který postupně roste po čtyřicítce každé ženy, může a nemusí mít celou řadu projevů a také může a nemusí přivodit závažné zdravotní komplikace. Co z toho se týká právě vás? Kdy a co očekávat, když ne menstruaci? Přišla chvíle panikařit? Gynekoložka Jen Gunterová vás s erudicí a humorem uklidní a objasní, že menopauza není nemoc, ale plánovaná změna, kterou nemusíte tiše přetrpět jen kvůli předsudkům, studu a misogynním postojům společnosti. Mnohem lepší strategií je vybavit se informacemi: když totiž pochopíte, co se děje, proč se to děje, a co si s tím počít, zbavíte se obav i pochyb, a naopak získáte sebedůvěru při rozhodování o svém zdraví. Kromě srozumitelného vysvětlení najdete v knize i praktické tipy, jak se s menopauzou a postmenopauzou vypořádává autorka samotná.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Menopause Manifesto: Own Your Health with Facts and Feminism , 2021


více info...

Přidat komentář

Terka1975
20.04.2024 2 z 5

Jsou zde z medicínskeho hlediska probrány všechny neduhy menopauzy, sice z amerického hlediska, ale přehled si člověk udělá. Někdy jsem měla pocit, že menopauza rozjíždí tolik nemoci, že už se mi nechtělo číst dál. Ještě si něco přečtu k tomuto tématu od české autorky a budu doufat, že to nějak zvládnu já i me okolí.

vladku
25.11.2023 5 z 5

Vzhledem k tématu a mému cíli, "jen" rychlo četl. Cíl by jasný, získat hrubé informace o dost tabuizovaném tématu žen. Jsem rád, že jsem se nenechal odradit častým používáním slov patriarchální společnost i tím, že kniha zjevně nebyla určena mně, muži. Šel jsem cílené po cíli, nejdůležitější informace. Nicméně čím dál víc jsem se do některých sekcí začetl, přicházel jsem na chuť autorčinu stylu i smyslu pro humor. I to časté používání termínu "patriarchální společnost" má svůj důvod, její kritika je bohužel oprávněná snad ve 100 % případů, přirovnání trefná, svým způsobem humorná. Kniha mě překvapila i nadhledem, který je tak vzácný. Velmi kvalitně probírá vše spojené s tématem, mluví o pozitivech, rizicích, důkladně vysvětluje výzkumy, důsledky. Velmi se mi líbilo, jak často relativizuje údaje, jak rizika tak přínosy. Je poznat, že je příznivcem hormonální léčby, ale nemám co vytknout, což se mi málo kdy stane: upozorňuje na to, že existují přírodní důležitější metody (cvičení, strava, nekouření...), upozorňuje na rizika, na subjektivitu poměru přínosu a rizik, vazbu na věk... Prostě whau. I muž se v knize může vzdělat, nedozví se žádné převratné věci, ale obávám se, že bohužel pro spoustu mužů stále překvapující. Jako např. o sexu, různých kdysi považovaných věcech za poruchy žen, antikoncepci.
Proč by si knihu měla přečíst každá žena? Protože se jedná o dost zásadní změnu, příznaky mohou bagatelizovány a navíc mohou být i ze zdravotních problémů časově korelováných s věkem. A svým způsobem lze průběh menopauzy částečně ovlivnit.


lencin
03.05.2023 4 z 5

Pro mě důležitá kniha.
Mám k ní nějaké výhrady, nemám totiž úplně v oblibě americký přístup ke zdraví a k životu, ale přesto doporučuji.
Je to kniha o různých aspektech klimakteria. Popisuje ucelený přehled všech možných stavů i jevů s tímto obdobím spojených. Je osvěžující vidět, že člověk na tyto obtíže není úplně sám a že existuje pomoc...
Některé aha momenty při čtení pro mě byly skutečně důležité.
Díky!

Autorovy další knížky

Jen Gunter
kanadská, 1966
2022  74%Bible vagíny
2022  60%Manifest menopauzy

Kniha Manifest menopauzy je v

Právě čtených3x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x