Na sklonku dne

Na sklonku dne https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293588/bmid_na-sklonku-dne-Inv-293588.jpg 4 38 6

Mámení série

< 3. díl

Může člověk pochopit osud svých nejbližších, když už jsou jenom ozvěnou ve vzpomínkách? Na sklonku dne je závěrečným dílem volné trilogie oceněné v roce 2015 jednou z nejprestižnějších evropských literárních cen – Cenou Severské rady za literaturu (předchozí díly Mámení a Sny Olavovy). Znovu se tu setkáváme s baladickým vyprávěním o mladých milencích Aslem a Alidě, jejich útěku, temných činech i marné snaze ukrýt se pod změněnými jmény kdesi v zapadlé zátoce. Příběh znovu ožívá v myšlenkách staré Ales, jež se nemůže zbavit vidin své dávno zesnulé matky Alidy a jejího zoufalého hledání milence, který odešel jen na skok, ale už se nevrátil. Ani odhalení kruté pravdy, ani setkání s jiným mužem ji nemůže odloučit od Asleho nadobro…... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Kveldsvaevd , 2014


více info...

Přidat komentář

haki34
01.07.2019 4 z 5

a cyklus se uzavírá...kdy příběh nám zčásti vyjeví vzpomínky Alidiny dcery Ales...(ty jména byla docela podobná..žeby přesmyčka z Asle ??) jak Alida našla zázemí u Asleika, a nejen zázemí , ale i slušný život, lásku ? a 2 dcery jako bonus...syn Sigvald vyrostl , a jako talentovaný houslista zmizel ve světe...

A Alida vzpomíná, jak našla na cestě s Asleikem do bezpečí náramek..poté, co jí Asleik vyjevil celou hroznou pravdu o Aslem a jeho konci, ještě stále nechce otevřít oči, zdráhá se uvěřit tomu, co tušila a co hlavně cítila, vědíc, že Asle se jí už nevrátí... (ehm, loď, dům, bydlení, jídlo, vše nalezeno "jenom tak", po všech těch peripetiích - no tak, Alido !! )

"... a Alida vezme náramek do ruky a podrží ho před očima a ale no taková krása, pomyslí si, tak zlatý a tak modrý a tak krásný, určitě je z nejryzejšího zlata, a ty modré perly, jako tenkrát nebe, když s Aslem byli nebe, jako moře tenrkát, když s Aslem byli moře, tak zlaté a tak krásné a tak modré jsou ty kameny, pomyslí si Alida, a náramek je dárek od Asleho, tím si je jistá, pomyslí si Alida , zkrátka to ví a ví to tak jistě, jak to jen člověk může vědět, pomyslí si a připevní si náramek kolem zápěstí a tam ho bude mít, dokud bude živa..."

a stará Ales vzpomíná...a vzpomíná na to, jak Alida jednoho dne odešla a pak ji moře vrátilo na břeh...a nakonec sama odchází hledat svůj klid ve vlnách..

....a na konci pak splývá Ales s ALidou...a Alida s Aslem..
"a pak vejde do vln a všechna zima je teplo, všechno moře je Asle a jde dál do moře a to už je Asle kolem ní zrovna jako toho večera, kdy se potkali poprvé a kdy hrál Asle poprvé v Dylgje k tanci, a všechno je jenom Asle a ALida a vlny se převalí přes Alidu a Ales jde dál do vln, pořád jde, jde dál a dál do vln a pak se vlna převalí přes její šedivé vlasy......"

JP
30.07.2018 3 z 5

Fosse a jeho flow završuje svoji baladickou přehazovačku mezi snem a realitou, mezi roztřesenými vzpomínkami lidí na další lidi a vše i s nefunkční klávesou tečky. Více než o příběhu je Fosse o formě, jak sám říká, vychází ze své krajiny a z jazyka, je k tomu všemu připoutaný... k moři, skalám, větru a kdo by se divil, seveřani mají pořád relativně nedotčenou přírodu a chladný klima a příjemnej vítr, co vám nezpomaluje funkci mozku (na druhou stranu můžete dát třeba Brazílii, kde je takový horko, že když se holka vysmrká do kapesníku, znásilní ji a uřežou jí tam za to hlavu). Zajímavá trilogie a podle tradičních měřítek dost těžko ohodnotitelná.


petrarka72
09.06.2017 5 z 5

Zbytek života jakoby v husté mlze, rozhodně však k moři směřující... Vyprávění o tom, co se stalo s Aslem a Alidou, prostřednictvím vizí na pomezí snu a umírání Alidiny dcery. Ukazuje se, že jde vlastně o příběh autorových předků... ale to není až tak důležité. Kam se dějí životy našich předků? A opravdu mizí tak, jako by nikdy neproběhly?

-Pečivo-
26.02.2017 5 z 5

Poslední díl Fosseho trilogie o lásce je čistej a přímej zásah do pečiva. Završení milostného příběhu Asleho a Alidy je vyprávěnej její dcerou. Ano, jeho dcera to neni. Dcera už je ale sama velmi stará a tak kniha dost připomíná druhou část Fosseho Melancholie. Stařenka si neni jistá tím co je ještě realita a co už není, i když je stále při smyslech, aby si dokázala dát dohromady, že její mozek s ní hraje banány. Možná je to tim, že moc nečtu knížky, ve kterých se vyskytujou starý lidi, nebo je to tim, že Fosse je génius a spouští ve mne přesně ty hejbátka, který mne nutí se u toho dojímat.

56 stran završený koncem, kterej byl epickej jak gól v Naganu. Za mne 10/10, přečteno na posezení. Kdybych právě neležel na gauči, šel bych to ven vydejchat.

rikke
04.11.2016

Skvostné! Stačí mu jedno slovo, aby se ze současnosti přenesl do minulosti. Pohltí vás vír opakujících se myšlenek a najednou je konec a vy lapáte po dechu a pomalu vám dochází, co se stalo.

Palivo
20.06.2016 5 z 5

Jon Fosse stejně jako v předchozích dílech napsal tři věty, osmdesátkrát je zopakoval a tímto hip-hopovým stylem epicky završil geniální trilogii.

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Jon Fosse
norská, 1959
2009  78%Mámení
2007  88%Melancholie I.
2007  82%Ráno a večer
2016  88%Na sklonku dne
2015  86%Sny Olavovy

Kniha Na sklonku dne je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce29x
Chystám se číst25x
Chci si koupit6x