Návrat Malého velkého muže

Návrat Malého velkého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68549/bmid_navrat-maleho-velkeho-muze-4iT-68549.jpg 4 32 8

Malý velký muž série

< 2. díl

Řadou neuvěřitelných dobrodružství zocelený hrdina se protlouká životem po celém americkém Západu, s nadhledem komentuje bouřlivé události po porážce Indiánů a pozvolna upevňuje svoje soužití s bílými osadníky. Setkává se na své pouti s legendárními osobnostmi té doby a nakonec se stane členem pojízdné show slavného Buffalo Billa. S ním se dostane dokonce až do Evropy, kde se osobně setkává s královnou Viktorií a princem z Walesu. Po návratu do Ameriky se pak na závěr knihy účastní Světové výstavy v Chicagu, kde se potkává se svou dlouholetou láskou a načíná další etapu svého dobrodružného života.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Return of Little Big Man , 1999


více info...

Přidat komentář

ujira
10.12.2022

Podle mne ještě lepší ,,návrat,, k tématu bílého muže vychovaného indiány a dále se rozvíjející dilema, která skupina je na tom lépe. Rezonuje mi stále, že přes překážky, porážky a pronásledování je život,, primitivních,, mnohem bohatší a v souladu s přírodou.

LeDock
05.09.2021 3 z 5

Berger si týmto pokračovaním svojho kultového románu našťastie neutrhol žiadnu hanbu, ako sa ľahko mohlo stať. No kvalít prvej knihy, žiaľ, nedosiahol. Ani som to však neočakával – latka bola predsa len nastavená príliš vysoko. Môj základný problém s Návratom veľkého malého muža je, že Crabbove životné peripetie v ňom proste už nie sú tak zaujímavé. Viaceré kapitoly by som úplne oželel (celá epizóda z indiánskej školy, návšteva Custerovej vdovy) a aj v tých zvyšných to už nie je ono. Akosi chýba atmosféra. Kým Crabbov divošský život medzi indiánmi na divokom západe v čase, keď títo ešte voľne brázdili rozľahlé prérie plné bizónov jej mal v predchádzajúcej časti na rozdávanie, posun príbehu do civilizácie po zatlačení indiánov a ich spôsobu života do rezervácií ju citeľne postráda. Najlepšie to vidieť práve na úvodných kapitolách, ktorým sa ešte darí evokovať atmosféru prvého dielu, no smrť Divokého Billa Hickoka akoby bola zároveň i smrťou legendy Divokého západu v širšom kontexte. S Hickokom odchádza i čaro (bezpochyby idealizovaného, no čitateľsky vďačného) nespútaného života a prichádza síce civilizovanejší, no o to nudnejší, svet. Ak sa vám však prvá kniha páčila a chcete si vypočuť ďalšie neuveriteľné príhody Jacka Crabba rozhodne sa tohto pokračovania nestráňte.


n.ezn.amy
25.12.2019 4 z 5

pokračování skvělého románu z Divokého západu. Jack se opět setkává s legendami Wyattem Earpem, Docem Hollidayem, ale hlavně s Buffalo Billem. Oproti vykreslením z jiných děl, např. Wyatt Earp, zde není tou typicky kladnou postavou. Musím říct, že první díl mi přišel lepší, přesto Návrat je důstojným pokračováním Malého velkého muže

Janadvorackova
21.07.2019 3 z 5

Už to nemělo "TEN" šmrnc.
Pořád spousta akce, jo. Ani nouze o vtipné situace nebyla. Ani o ty nechutné :). Všechno beru.
Jack všechny znal a polovinu z nich naučil střílet. Tu druhou zabil (to se vo něm říká).
Taky byl u toho, když zabili Divokýho Billa Hickoka.
Jeho nejvěrnějším průvodcem není pes, i když ten s ním chvíli krajem táhne taky, ale indiánskej skalpovací nůž, kterej se nebojí vytáhnout :).
Jack přežil bitvu u Little Bighornu a byl na to patřičně hrdý (to je fakt, taky sem tam byla a víno pila... znáte to :)).
No ale zkrátka... nebylo to vono.

JulianaH.
22.05.2019 5 z 5

Na rozdíl od ostatních čtenářů si na druhý díl vůbec nemůžu stěžovat. Byl jiný než první, ale podle mého názoru ne horší; plynul pomaleji a zaměřil se na odlišné věci, nicméně mě prostě bavil.
Vzpomínám si, že jsem ho jako čtrnáctiletá četla v promrzlém a opuštěném bytě. Zalezla jsem si s ním do koupelny, pustila jsem přímotop a nebylo mi sebeméně smutno. Ba naopak: výborně jsem se bavila.

tereza1198
04.04.2019 4 z 5

Kniha už nemá švih prvního dílu, ale stále je to skvěle napsaná a poučná kniha o Divokém západě a jeho známých i neznámých obyvatelích. Wyatt Earp a Doc Holliday jsou moji oblíbenci. Takže jsem ráda, že v knize byli. I když se tam ukázali oba značně nelichotivě.

haki34
20.11.2016 5 z 5

Ale ano, bylo fajn se vratit k Jackovi a objasnit si par dalsich kapitol v jeho zivote, nehlede na to, ze Buffalo Bill me odjakziva zajimal ;) libila se mi ...

pablovendat
16.11.2014 1 z 5

Jedničce to nesahá ani po kotníky. Ani jsem to nedočetl.

Štítky knihy

Indiáni westerny Divoký západ

Autorovy další knížky

Thomas Berger
americká, 1924 - 2014
2000  90%Malý velký muž
2000  79%Návrat Malého velkého muže

Kniha Návrat Malého velkého muže je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce55x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x