Majáda, dcera Iráku

Majáda, dcera Iráku https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62705/bmid_majada-dcera-iraku-65bc8b80b1c6d.jpg 4 54 10

Životní příběh Majády Askarí, irácké ženy, jež byla vězněna a mučena režimem Saddáma Husajna, je strhujícím svědectvím o krutosti a nelidskosti svrženého diktátora a jeho přisluhovačů. Zkušená publicistka a odbornice na Střední východ Jean Sassonová na osudech Majády ukazuje mnohem více.

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Mayada, doughter of Iraq , 2003


více info...

Přidat komentář

vladka321
17.10.2023 2 z 5

Kniha psaná takovým tím způsobem starší naivní literatury. Je zde jistě mnoho zajímavých informací, ale opravdu takovou až ohraničenou informativní stísněnost jsem nečekala. Ženy v tomto prostředí mají těžký život, což teprve vězněné... Ale aby se až tak někdo svěřoval ve vězení, kde jsou lidé mučeni vyloženě na hranu výdrže je nemyslitelné. Stejně tak chápu, že bylo potřeba nějak ty informace dostat na papír a toto je jistá možnost.

Lena1975
20.04.2020

Vězenkyně z Teheránu byla zajímavější, v této knize je příliš irácké politiky, která mě zase až tak nezajímá.


Ben Nevis
31.05.2016 3 z 5

Knížku beru jako vzdělávací materiál k Iráku, i když samotný dej až tak strhující není.
Přijde mi, že hlavní hrdinka se akorát chlubí svými předky, styky s vrchností a většina knihy je popis uvěznění. Máme tu ale hodně informací v pozadí, které nám mohou přiblížit arabskou mentalitu.
a) Je jisté, že se ze Saddáma stála zrůda, která na sebe váže další zrůdy. Dozorce v Majádině vězení najdeme všude, kde takové chování není potíráno.
b) Nechci zpochybňovat utrpení Majády a spoluvězeňkyň, ale občas tam popisuje, věci, které by nikdo nepřežil dlouho a ještě se zdravým rozumem.
c) Kniha hlavně ukazuje, jakou hodnotu má v Iráku lidský život. Něco jako v Rusku za Stalina, kdy lidé mizeli na Sibiři.

Každopádně kniha končí zatčením Saddáma, a tak autorka neví, že si Iráčané moc nepolepšili. Saddám když už nic, tak netrpěl náboženské extrémisty, ženy se vzdělávaly a zastávaly i vedoucí pozice. Tak nevím, co je lepší, jestli diktátor, který vás může kdykoliv nespravedlivě uvěznit (nebo vyhostit) nebo islámští džihádisté mučící a vraždící. I přiložená historie Iráku ukazuje, že Iráčané ani neví, co je to stabilita. Je mi jich líto.

Jirinamac
17.02.2016 5 z 5

Knížka je popis utrpení. Majáda 10.11.2015 zemřela ve věku 60 let na rakovinu vaječníků.

Renatecka
15.01.2016 5 z 5

Bezvadná kniha. Zprvu jsem měla obavu, že bude suchopárně popisováno autorčino věznění a mučení během celé knihy, ale naštěstí tomu tak nebylo. V knize jsou různé příběhy a poznatky z Majádina života apod. Doporučuji k přečtení.

amalka 100
17.08.2014

moc hezký příběh ze začátku byla knížka trochu složitá jak se v některých pasážích zachází do detailu ale pak mě hodně zajímalo jak příběh dopadne určitě doporučuji :-)

Marcela1950
23.06.2014 5 z 5

Ráda si přečtu opravdové příběhy lidí a někdy je opravdu až neuvěřitelné,co dotyční dokáží přežít.

zdenyCZka
14.09.2013 5 z 5

Ani nevím co napsat, kniha je úžasná, krásně se čte...úplně vtáhne do děje, člověka opravdu donutí přemýšlet a dospět k názoru, že vždy může být hůř.....taky by mě velice zajímalo jak dopadli ostatní stínové ženy....a jdu se pustit do knihy Láska v zemi žalu........

Elizabet
31.07.2013

U teto knižky se neda nic jineho řici než jen to že jsem rada že nejsem muslinka.Jinak je perfektni.

Alca007
15.11.2012 5 z 5

neuvěřitelné.opět si říkám co vše dokáže člověk přežít. A na druhou stranu jak může člověk dá-li se tak vůbec ještě nazývat tak hluboko klesnout a nelidsky týrat ostatní