Magické dítě

Magické dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422039/bmid_magicke-dite-jQZ-422039.jpg 4 22 12

O vývojových fázích, důležitosti vazby a volné hry pro rozvoj tvůrčího myšlení. Magické dítě je klasické dílo, které hluboce zpochybnilo panující názory na porodní praxi, rodičovství a vzdělávání dětí. Následně ukazuje, jak obnovit ohromující bohatství tvůrčí inteligence, které je vrozeným darem každé lidské bytosti. Pearce zpochybnil veškeré naše představy o výchově dětí a současně s tím i naše představy o sobě samých. Jeho poselství je jednoduché: nikdy není pozdě začít si hrát, všichni jsme totiž magické děti.... celý text

Esoterika, astrologie, okultismus Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Magical Child , 1977


více info...

Přidat komentář

claudiavas89
05.03.2023 2 z 5

Na jedne strane pise o podpore cteni not v mladem veku-4 let, na druhé se stavi proti abstraktnu čteni , co by se mělo podle něj dit v 11 letech. Kniha mi přijde protiřečici si

Metapt
19.02.2023 5 z 5

Mně to přišlo velmi čtivé, shltla jsem to během tří dnů. Velmi ucelené dílo, mnoho puzzlíků mi zapadlo na místo, mnohé jsem si vysvětlila a něco mi otevřelo nové obzory. Na četbu asi potřebujete už mít určitou průpravu. Jen mě to naplnilo trochu smutkem, že se a z toho marastu se jen tak snadno nevyhrabeme.


Martin_Eli
30.08.2022 1 z 5

Kniha měla zajímavé pasáže, se kterými jsem se zcela ztotožnil, nicméně na druhou stranu mnohem více pasáží měla naprosto nudných a z mého pohledu i místy odtržených od reality a možná i příliš ezotericky zaměřených. Opravdu nevěřím v telepatii a telekinezi a podobné věci...za sebe bych doporučil tak maximálně 30% knihy.

Allla9
20.05.2022 5 z 5

Poučná kniha, kterou jsem četla s přestávkami. Seznámíme se zde s vývojovými fázemi v životě dítěte, s tím, co ho nejvíce ovlivňuje, co je nejlepší pro rozvoj tvůrčího myšlení. A hlavně o důležitosti volné hry.
- Nikdy není pozdě začít si hrát. Všichni jsme totiž magické děti.

Lucienne05
27.04.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem četla bezmála rok. Nejsem si jistá, zda to bylo jejím obsahem nebo tím, že jsem byla pracující žena na mateřské a její řádky se mi občas pod náporem únavy rozmazávaly před očima, nicméně ve výsledku jsem ráda, že jsem to zvládla. Občas se mi bohužel stávalo, že jsem četla a přitom nevěděla, co čtu. Kniha, ač se autor o to celkem snažil, není úplně pro každého a obsahuje celkem dost odborných termínů. Nicméně kapitoly o porodu jsem doslova hltala a plně s nimi souhlasím. Měla jsem těžký, zdlouhavý a vynucený porod a malého mi ještě druhý den nechtěli nechat, protože jsem byla úplně vyřízená a čekala mě ještě jedna operace. Už tenkrát to v nás obou zanechalo hrozný stres a rok trvalo, než jsme se dali trochu dohromady. Malý pořád plakal a u mě se střídaly psychózy, kdy jsem uprostřed noci lítala po pokoji a hledala ho, zatímco spinkal v postýlce. Kniha mi pomohla to všechno pochopit a srovnat se s tím a já vím, že pokud bychom někdy chtěli druhé dítě, budu se snažit, aby bylo spoustu věcí jinak. Na porod doma se ale opravdu necítím. Ohledně dalších období v životě malého človíčka jsem si vypsala několik dalších životních milníků, které mi pomohly ujasnit si, jak chci malého vychovávat a dokonce jsem i díky nim ve spoustě věcí klidnější. Bohužel žijeme v době, kdy se společnost snaží fungovat jako celek, především z ekonomického hlediska a není příliš zaměřená na spokojený život jedinců. I z toho důvodu tlačí děti (i nás dospělé) do věcí, na které ještě nejsou připravené, nicméně vnímám v dnešní době jistý progres v této oblasti a věřím, že jednou dojde i na to, že jako společnost dospějeme k tomu, že v oblasti vývoje a fungování lidského života toho ještě strašně moc nevíme.

Filomena1961
21.04.2022 5 z 5

Na knihu jsem byla navedena pořadem Jaroslava Duška, který se o ní zmínil. Neodolala jsem a knihu si koupila. Trvalo mi dost dlouho než jsem ji přečetla. Je to zajímavý pohled na ontogenezi dítěte. S tím souvisí samozřejmě postoj dospělého k dítěti, důležitost hry pro další rozvoj dítěte. Je neuvěřitelné jaké schopnosti mají například čtyřleté děti - absolutní hudební sluch, mimosmyslové percepce, které později kolem osmi let vyvanou. Knihu doporučuji všem, nejen rodičům, ale hlavně učitelům. Jsem přesvědčena, že po přečtení každý z nás bude vstupovat do dětského světa daleko citlivěji, bude víc dětem naslouchat a nebude se snažit vtěsnat dětskou psychiku za každou cenu do určitého společenského úzu.

ditul
29.09.2021 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale pak jsem se do ní dostala a četla se mi parádně. Je smutný, že tak málo rodičů naslouchá svým dětem. A je pravda, že pokud má matka hned po porodu dítě u sebe i na posteli, tak děťátko nepláče a je šťastné.
*Dítě paradoxně je i nehotový dospělý a nad existence se odehrává v toku života, kde nic nemůže zůstat statické. Všechno je jenom přípravou na něco dalšího, co se formuje, stejně jako den musí přejít v noc v den. Všechno je to ovšem součástí přírodního systému nekonečných možností, který se jednoduše vymyká našemu vědomému chápání a v podstatě není vůbec naší věcí. Spletitost tři miliardy let starého systému nemusí být našemu krátkozrakému rozumu nutně přístupná, ale to asi ani není zapotřebí.
*Matka na dítě nepřetržitě mluví, běžným každodenním tónem a způsobem. Ví, že nemůže dítě naučit mluvit. K mluvení ho žene záměr a s koncem prvního roku už toho dítě může z jazyka hodně znát. (Nebo také nemusí. Řeč není z hlediska stadiové specifičnosti až tak kritická. Například Einstein nemluvil až do třetího roku.)

vlkcz
18.05.2021 5 z 5

Bože, jak je možné, že se tohle všechno už víc než 40 let ví a skoro všude se o tom mlčí? (Čest výjimkám jako Jarda Dušek.) Vždyť to je zločin!
Autor nás provádí vývojem dítěte. Porovnává to, jak je dítě přírodou naprogramováno a jak naše kultura jde v podstatě non-stop proti tomu. Podloženo výzkumy a studiemi mnoha osvícených odborníků. Takže žádná ezoterika. Většinu času používá odborný psychologický jazyk a analytický přístup, takže čtení není úplně jednoduché. V závěrečných kapitolách si ale dovolí být subjektivní, a pak už člověk hltá každé slovo.
Nevím, jestli se mi už někdy stalo, že po dočtení v podstatě odborné knihy, se mi draly slzy do očí, ale tady to tedy zafungovalo.

michal2601
21.02.2021 5 z 5

Velmi inspirativní kniha dávající nahlédnout do dětského světa. Doporučuji nejen pro rodiče dětí.

Perkonamel
25.10.2020 5 z 5

Dosti zajímavé čtení, jen v některých chvílích jsem se ztracel a některá slova nechápal.

kneslova
20.01.2020 5 z 5

Mnoho informací, které je dobré znát, hlavně pro nastávající rodiče. A jsou to fakta nesmírně zajímavá

MartinaMartina
20.01.2020 5 z 5

Kniha plná moudrých myšlenek, na kterých něco určitě bude.