Mág

Mág https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119773/bmid_mag-zWD-119773.jpg 4 18 8

Kniha pojednávající o osobnosti a životní cestě Paula Coelha, líčí bez předsudků i bez příkras klíčové zkušenosti, které budoucího spisovatele formovaly – vztahy s rodiči, pobyty v psychiatrických léčebnách, rozmanité sexuální zkušenosti, inklinaci k satanismu, střet s mocí, znovuobjevení víry i tvůrčí úspěchy, jak v oblasti hudby, tak později literatury. Stejně věcně i zasvěceně nás autor seznamuje s Coelhovým každodenním životem, pracovními i jinými návyky a vztahy se spolupracovníky i dalšími lidmi. Milovníci Coelhových knih zde najdou klíč k hlubšímu pochopení spisovatelova díla.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

O Mago , 2008


více info...

Přidat komentář

Eva2424
17.10.2021 4 z 5

Kniha je napsána nezaujatě a velmi čtivě, pan Morais je zručnější spisovatel než samotný Coelho.
Co se týká osobnosti Coelha, nechápu, co za záměr byl, aby zveřejnil svůj život? Má to být negativní reklama? Coelho přece nedělá nic, co by mu neslibovalo ještě větší slávu! Životopis je o člověku podlém, který neváhal využít kohokoli a cokoli, aby uspokojil své potřeby, aby vydělával peníze a aby byl velkým spisovatelem. Celou dobu jsem čekala, kdy už v líčeném sledu jeho činů přijde nějaký, v němž nebude žádná vyčůranost, egocentrismus, hamižnost, zbabělost, tedy čin aspoň trochu normální, který by na něj vrhal aspoň trochu normální světlo. Ale kapitolu za kapitolou jsem se nestačila divit, jakých podrazů a nechutností byl schopen.
Ke konci výčet jeho "neuvěřitelných" činů polevuje, aby byl nahrazen výčtem toho, kolik knih vydal, kolik za ně vydělal, s jakou osobností se setkal, co o něm psali a jak byl ve všech ohledech úžasný.
A na závěr je zveřejněn Coelhův srcdervoucí dopis Fernandovi, jak chtěl vždy vydat svůj životopis, no nepoplačte si přitom :)
Celý můj dojem z Coelha je tak špatný, že to budu muset jít překonat nějakou klasikou :(

heczek
25.03.2021 4 z 5

(SPOILER) P. Coelha obdivuji za to, že se nebál ukázat světu svou temnou minulost, avšak přečtení jeho životopisu vrhlo na všechny spisovatelovy knihy, které jsem četla vždy ráda, zvláštní stín. To, co všechno vyplynulo na autora z tohoto životopisu, co vše byl schopen podstoupit, jen aby si splnil svůj sen stát se spisovatelem, ta nevyrovnanost, manipulace, podlost..Těžko se mi teď jeho dobrotě věří. Je mi to líto, ale tímto pro mě Coelhova éra skončila.


adelinka
14.07.2018 4 z 5

V čítaní som bola raz hore a potom dolu.... Tak mi kolísal dej. Inak dobré čítanie, autor (myslím samotného Coelha) si išiel za svojím cieľom stať sa spisovateľom aj napriek neúspechom na začiatku svojej kariéry....

Chesterton
18.01.2018 3 z 5

Tipuji, že kniha bude přínosná i pro ty, kteří mají vůči dílu tohoto spisovatele výhrady, odstup až averzi. Nepatřím k příznivcům autora a po přečtení části jeho mládí jsem mnohé pochopila : (
Je jasné, že tento muž se potřebuje ze svého života "vypsat". Celkem smutné pro mne jako případnou čtenářku. . .

PetraFrenz
24.10.2017 4 z 5

Díky za tuto knihu. Začátek i konec knihy mě nebavil, ale to ostatní stálo za to. Životopis Paula, kde člověk ihned pochopí poselství jeho knih. Kniha je sice velmi náročná na čtení, ale pro opravdového fanouška, je to zážitek.

pecka02
17.06.2013 4 z 5

Rozhodně zajímavé čtení pro všechny fanoušky Coelha. Více mne zaujala ta část knihy, která se zabývá mládím spisovatele a jeho začátky v různých odvětvích kultury. Ke konci už mě to až tak nebavilo, ale i tak si myslím, že stojí za přečtení. Kniha obsahuje opravdu hodně informací a je dobře propracovaná. Dá se říct, že mi tento životopis pomohl více pochopit některé z jeho knih, protože Coelho při jejich psaní často vychází ze svých životních zkušeností. Určitě teď budu pohlížet jinak například na Alchymistu.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Životopis jedného z najznámejších autorov súčasnej literatúry, ktorého prvá kapitola začína v máji roku 2005 na letisku v Budapešti. Posledné vety tejto úvodnej kapitoly znejú až neveriacky, ale zaručene naštartujú zvedavosť a chuť otočiť stránku a ponoriť sa do životnej púte veľkého Paula Coelha.

"Tieto fakty z Paulovho života sú iba skromná úkážka z výnimočnej životnej dráhy Brazílčana, ktorého medzinárodný vplyv sa dá porovnávať len s Pelém. Chýbalo málo a nič z toho by sa nebolo stalo. Paulo sa totiž narodil mŕtvy."

Ja osobne nie som veľkou autorovou fanynkou, aj keď musím uznať, že jeho Alchymista má niečo do seba a je to zatiaľ jeho jediná kniha, ktorá ma ako tak zaujala, aj keď je pravda, že jeho celú tvorbu nepoznám. Čo sa týka samotného života, dovolím si tvrdiť, že ten bol pre mňa zaujímavejší, než všetky jeho knihy dohromady.

Kniha je obsahovo veľmi rozsiahla a doplnená o nemalý počet fotografií. Z najväčšej časti zachytáva Paulovu mladosť a je skutočne o čom čítať. Myslím si, že je zbytočné vyťahovať nejaké pikošky, či ukážky z tohoto životopisu, pretože by ich bolo požehnane a tak mi neostáva nič iné, len knihu odporučiť a dodať, že Paulov život zaujme nie len autorových nadšencov, ale aj tých, ktorí jeho knihy "nežerú". Ja sama som toho dôkazom, a aj keď som si žiadnu jeho knihu nekúpila, knihu jeho života vlastním a som za to rada.

FANDOS
13.04.2012

Milovníci Coelhových knih zde najdou klíč k hlubšímu pochopení spisovatelova díla.

Štítky knihy

brazilská literatura

Autorovy knížky

Fernando Morais
brazilská, 1946
2009  80%Mág