Máchovské mýty a omyly

Máchovské mýty a omyly https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405501/bmid_machovske-myty-a-omyly-QWQ-405501.jpg 2 3 3

Studie, psaná původně pro sborník Kalmanach v roce 2006, vyšla v rozšířené podobě k 200. výročí Máchova narození. Upozorňuje na některé přetrvávající mýty a omyly za zhruba posledních patnáct let, ale především je holdem Karlu Hynku Máchovi.

Přidat komentář

Lenka4
10.08.2022 1 z 5

Místo očekávaných výsledků nových odborných výzkumů na poli máchovského bádání knížka obsahuje jen reakce (většinou odsuzující) na hypotézy autorů děl zabývajících se Máchou, jeho životem a dílem. Stručnost textu vázaného na kratičké citace nepřispívá k objasnění. Bez znalosti kontextu kritizovaných děl se nelze k odsudkům bez výhrad připojit, ani je pro nepodstatné omyly zavrhovat.

Dobraadresa
05.09.2021 3 z 5

Text knížky je místy poněkud zmatený a někdy není jistě, k čemu odkazuje. Bez jasné znalosti původních a odkazovaných zdrojů se čtenář snadno ztratí, někdy se ztratí i s nimi. Některé názory či kritiky jsou nevysvětlené, jen stručně uvedené, jako by se rozuměly samy sebou. Přesto je řada autorových postřehů zajímavých a nových, užitečných pro máchovské studium. Knížka by si zasloužila zevrubnou redakční práci a pár dovysvětlení. Jinak pro zájemce o Máchu určitě stojí za pozornost.