Lukášův dračí kamarád

Lukášův dračí kamarád https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34147/lukasuv-draci-kamarad-34147.jpg 4 18 18

Dobrodružství, která spolu zažívají dračí kluk Fůňa a lidský kluk Lukáš, doprovázejí veselé barevné ilustrace. Kniha je vhodná pro první čtení. Sedmiletý Fůňa se chystá poprvé s ostatními draky na vrcholky hor, aby slavnostně roztavili sněhovou pokrývku. Vůbec se netěší, má strach, že se všichni dozvědí, že neumí chrlit oheň. Netuší, že ho čeká seznámení s klukem Lukášem a vůbec celým světem lidí. ... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Thovt
Originální název:

Drachenfreund für Linus


více info...

Přidat komentář

Péťa Z.
11.08.2022 5 z 5

Vyslechly jsme si s Adélkou příběh o drakovi a Lukášovi formou převyprávění od paní knihovnice. Samotný příběh má nápad. Když k tomu přidáte loutku draka a na závěr si jednoho vyrobíte, kniha zaujme i mnohem menší děti. Naše dvouletá dcera se zaujetím prohlížela ilustrace a cestou z knihovny o drakovi povídala.
Ke knížce se ráda vrátím, až budeme trénovat čtení. :-)

broskev28
01.03.2021 4 z 5

Nápad "zkusíme číst spolu" je výborný a malým školákům určitě pomůže.
Začínající čtenář se většinou už po chvíli unaví, takže než se děj trochu rozběhne, knihu odkládá. To ale nehrozí, když čteme dva, naopak, a dítko je do děje vtaženo snáz, déle pak u knihy vydrží a dokáže si příběh více užít, protože veškerá náročnost četby nespočívá jen na něm.
Mně se líbil i samotný příběh - jak Lukáš, tak Fůňa mají v kolektivu vrstevníků nejistou pozici, takže k sobě přirozeně inklinují. A jejich přátelství jim posléze pomůže zlepšit i postavení mezi svými. Zatímco jména Lukášových kamarádů nikoho nepřekvapí, jména dračích kamarádů byla velmi nečekaná a skvělá: Fůňa, Fučoun, Fukýř, Fujavec, Fičák! Takže pochvala pro překladatele Jana Šimků a doporučení pro všechny začínající čtenáře.


m.zirhut
12.06.2020 3 z 5

Četl jsem dětem před spaním. Zaujala hlavně pětiletého syna kvůli tématu draků. Příběh má nápad, ale slohově mi kniha moc nesedla.

Co mě zaujalo je příprava pro společné čtení. Dětské pasáže bych ale spíš vložil do více napínavých míst. Každopádně tato střídavá forma učení mě zaujala, akorát bych pro ni asi raději zvolil jinou zajímavější a napínavější knihu.

Barza
19.09.2019 4 z 5

Koupila jsem ho synovi Lukášovi jako začínajícímu čtenáři. Přečetla jsem ho zatím se starším synem, četl vše sám. Příběh se líbil. Navíc se nám hodilo, že existuje i německá verze, jen se liší jmény (Lukáš/Linus, Fůňa/Fumo) a tím, co drak chrlí místo ohně (u nás horkou vodu, v němčině červenou omáčku - že by skrytá reklama na kečup?, stálo nás to nějaké body v testu, ale syn mohl udělat referát do němčiny). Děti používají program www.antolin.de, kde k přečtené knížce vyplní test a získávají body, učitelka jejich konta kontroluje, mohou ve třídě soutěžit.

oskli
05.04.2018 4 z 5

Kniha pro společné čtení dětí a rodičů. Příběh sám o sobě je jednoduchý, možná i hloupý, ale myslím, že děti to až tak kriticky nevidí. Každopádně střídavé čtení dítěte a dospěláka je fajn, děti určitě motivuje, že to rychleji utíká. Asi v knihovně kouknu po další podobné knize :-)

teri8
25.11.2016 4 z 5

Kniha je určena pro společné čtení rodiče a dítěte, text knihy je psán dvěmi velikostmi písmen. Text psaný velkými písmeny je určen pro malého čtenáře a malý - obvyklý text čte rodič.
Příběh o kamarádství kluka Lukáše s drakem Fůňou je trochu i napínavý a nám se líbil.

Štítky knihy

draci pro děti od 6 let

Autorovy další knížky

Patricia Schröder
německá, 1960
2003  53%Moje kamarádka je koza nebeská
2007  71%Lea a protivy protivné
2009  79%Lukášův dračí kamarád
2005  72%Peprmintky
2004  69%První prázdninová pusa