Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky

Zikmund Lucemburský - Tajné vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305012/bmid_zikmund-lucembursky-Da6-305012.jpg 4 52 15

Lucemburská pentalogie série

< 5. díl

Závěrečný díl Lucemburské pentalogie přináší zápisky ze života posledního Lucemburka na českém trůnu – Zikmunda. Jestliže Václavova vláda, i jeho osoba bývají posuzovány s rozpaky, v případě Zikmunda bývá hodnocení většinou jednoznačné. Málokterý panovník bývá všemi tak zavrhován. Osobnost posledního Lucemburka na českém a posléze i římském trůnu, je však mnohem zajímavější a složitější. Co vlastně můžeme Zikmundovi vyčítat? Jaký byl doopravdy? Nejspíš ode všeho trochu. Lépe vám však na to odpoví tato kniha, která se snaží co nejvěrněji vylíčit jeho osudy. V mnohém vás opravdu překvapí. Byl opravdu bezectným člověkem? Byl to křivopřísežník? Husův vrah? Anebo zachránce Evropy v době vícepapežství? Zikmund, ačkoliv nebyl tak preferován jako jeho starší bratr Václav, svého otce, Karla IV. obdivoval a podle svých možností se snažil jít i v jeho stopách. I on chtěl ve svých Tajných zápiscích zachytit stopu své osoby a vlády. Nedostal všechno darem jako Václav IV. Od svých prvních politických krůčků se musel tvrdě bít za to, co mu patřilo a bylo upíráno. Tak tomu bylo i v případě Českého království, které zdědil po bratrovi. Musel vybojovat bitvy, o něž nestál, a měl za nepřátele ty, kteří mu měli pomáhat. Chtěl také nastolit řád, který zemi tolik chyběl, a to se mnohým nezamlouvalo. Nechtěl mnoho, jen vládnout z trůnu, který mu náležel. Zbývá si představit, čeho by dosáhl, kdyby měl možnost naplno projevit své vladařské schopnosti a nemusel ztrácet síly, i čas v nesmyslných bojích a půtkách... celý text

Přidat komentář

Standa24
14.03.2024 4 z 5

Líbilo se mi, že kniha přináší pohled na události počátku 15. století z pohledu krále Zikmunda. Ve většině ostatních knih je to naopak a Zikmund je vykreslován jako pověstná "liška ryšavá". Zároveň si je třeba uvědomit, že kronikáři často povolovali uzdu své fantazie a nejinak je to i tomto příběhu.

Lady.Lucrezia
08.01.2023 4 z 5

U málo knih má člověk pocit, že je vtažen natolik, že je událostem „přítomen“, ale tento text to zvládl. Očima Lombarda nazíráme na Václavova bratra Zikmunda, který až do dnešních let není v českých dějinách nijak moc oblíben. Nicméně z jeho pohnutek i z dochovaných informací šlo o velkého panovníka Evropy. Jde o svižně čtivý historický román, který však má vcelku jednostranný pohled na věc. Pozor, audio je zkrácené oproti knize, zvláště pak na konci. Jsem ráda, že jsem mohla porovnat obojí a průběžně si hlídala celý děj.


ujira
14.09.2022 4 z 5

Docela jiný pohled na závěr husitských válek, na vládu Zikmunda a Václava, na Kostnický koncil. Přes všechny negativní historické okolnosti byl Zikmund Lucemburský velkým vladařem, který se toužil vyrovnat svému ještě většímu otci.
Docela jiný historický román, psán formou tajných králových zápisků, jimiž je pověřen a které glosuje Lombard, historik a lékař,

Medvědářka
28.09.2020 4 z 5

Dávám 4 hvězdička k vůli tomu, že mi přišlo, že Zikmund tu byl spíše vedlejší postavou než hlavním aktérem. Možná i proto, že o jeho životě toho přeci jen není tolik známo.
Jinak hodnotím velmi dobře. Situace v tehdejší době byla opět vykreslena tak, že se vám zdá, jako byste byli sami přítomni. Šarvátky o moc a trůn pokračují a do toho se ozývají vnitřní boje. Jan Hus je mrtev a to odstartuje boje, které jsou vedené Žižkou.

KnihyČtec
04.05.2020

Já se možná opakuju, ale ten utnutý konec je jenom v audioknize - papírová kniha má ten konec jiný - přečtěte si knihu a porovnejte to.Úplně to zkazili a vynechali spoustu důležitého. Jak v Zikmundovi, tak ve Václavovi. Snad kvůli času? A Lombarda vyškrtali taky. Nevím, že se autor neohradí... Mě se to taky nezdálo a objevil jsem tohle. A ten pohled je sice možná jednostranný, ale co po sobě husité nechali? Zničili všechno, co Karel a jeho lidé vytvořili. Tak nevím...

eva-lupen
28.02.2020 3 z 5

Opět poslechnuto jako skvěle načtená audiokniha.
Kniha je pěkná, dala bych jí hvězd i víc, ale stejně jako u Václava, mne nemile překvapil ten zrychlený konec, takže zase jen 3. Co mne také trochu mrzelo je, že víc prostoru tu měl Lombard než samotný Zikmund. Ale jinak fajn. Zikmund je tu podaný stejně věrohodně jako předtím Karel i Václav. Jednostranný pohled mi tu nevadí. Je to prostě pohled vypravěče, který asi těžko viděl do hlavy Žižkovi a spol.
Za celou sérii dávám * 4. Je to čtivé a myslím, že nějak podobně to klidně mohlo být.

greyw9278
11.04.2019 3 z 5

Velice se mi zamlouvala forma, jakou dílo bylo psáno. Toto historické období znám jen povrchně, ale přesto se mi děj zdál příliš idealizovaný, hlavní hrdina byl na můj vkus příliš šlechetný a popis situace jednostranný. Nehodlám se tajit svou sympatií k Husitství, což určitě má vliv na můj názor, nezapadá tak kniha zcela do mé představy "reality/historie", přesto že vím že Husité páchali strašná zvěrstva, i tak z knihy cítím jednostranný úhel pohledu. Kniha mi přesto vše přišla poutavá a zajímavá.

minek
10.06.2018 4 z 5

Celou pentalogii jsem přečetl se smíšenými pocity. Karel IV. je zde nejprve vypodobněn jako vynikající stratég a taktik, který dokonale ovládl Evropu silou nebo dynastickými sňatky, aby nakonec sklouzl do role rodiče, který, ač mimořádně inteligentní, nedokáže usměrnit výchovu svého syna do patřičných kolejí a tím ho do budoucnosti vyvarovat pádu do reality.
Myslím že nejlépe byl podaný poslední díl pentalogie. Vykresluje Zikmunda jako cílevědomého panovníka, který měl smůlu že byl v pořadí až za Václavem a ještě se musel vyrovnat s tehdejší církevní rozpolceností, osmanskou rozpínavostí a nástupem husitství v Čechách. Kniha také velmi dobře vykresluje povahu tehdejších šlechticů v českých zemích, kterým šlo většinou jen o vlastní prospěch a až na několik vyjímek se podíleli na tehdejším úpadku království.

ZuzziŠ
14.05.2018 3 z 5

V Evropě zuří válka, vzniká spousta žebravých řádů volající po nápravě církve, po Francii běhá panna Johanka, a někde mezi Prahou a Budínem běhá Mirek Dušín doby husitské se slovníkem Vinetua ("Bojuj jako čestný muž a ne jako pomlouvačná baba!"), s citem Járy Cimrmana proto, objevit se na správném místě ve správný čas, s bojovými schopnosti Jamese Bonda, mladý pán z Cetna! Za každých okolností drží slovo a pohrdá těmi, kdo tak neučiní, je hnán poctivou zlobou, která mu velí "Zabíjej" a nepřátelům toto nepřiznává (nedodrželi to slovo). To snad ne!
Ze začátku kniha měla tejné tendence jako tuším ve třetím díle, kde se některé pasáže vzájemně vylučovali ("ten a ten král prodal svoji zemi Benátčanům...netušil jsem, že svoji zemi prodal! apod.). U historického románu skutečně očekávám větší nadhled a pohled z vícero stran. Není to sci-fi, kde je někdo automaticky dobrý a někdo automaticky špatný, je to příběh ze života a strom života je zelený.
A když už autor tolik dbá na sjednocení církve Zikmundem, proč mu nedošlo, že právě upálení mistra Jana (proč se pan Dokonalý z Cetna nijak neseznámil s jeho učením? Vždyť jenom víme, že o tom někdo říká, že jsou to bludy!) způsobilo největší rozkol v církvi? Tak veliký, že se obávám, že i dnes, po 600 letech, toto zanechalo mnoho emocí v autorovi knihy a nechal se jimi pohltit při psaní, jakož i emoce jsou ve mně a jsem jimi pohlcena při psaní tohoto komentáře.

Karborund
22.04.2018 4 z 5

Pro mě překvapivě nejlepší díl s celé série.Vida, nic není černo-bílé, jak se zdá.Možná se dočká a bude po něm pojmenovaná nějaká ulice či náměstí, místo lapkovraha Žižky.

Janadvorackova
25.12.2017 4 z 5

Líbí se mi celá série, nicméně knihy o Karlu lV o trochu víc. Žádný z příběhů ale není nudný. Série představuje zajímavou sondu do neklidné doby.
Zikmundův příběh je čtivý a dobrodružný, podaný z pohledu lékaře a kronikáře Lombarda. A i on si svůj díl právem urve a zaslouží.

Knihy jsem poslouchala a zdálo se mi to, oproti klasickému čtení jako dvojnásobný zážitek. Už kvůli skvěle podanému výkonu Marka Holého, který knihu načetl, tak díky hudebnímu doprovodu skupiny Řemdih.
Prostě super.

lapagerie
01.10.2017 5 z 5

Zikmund je moje oblíbená historická postava. Velky panovník, pravy syn sveho otce.V Čechách ale nedoceněný, zavrhovaný. Za svého života a i dodnes. Stále se deti uci o Lišce Ryšavé, o tom, jak vydal Husa koncilu. Zikmund je proste nespravedlive vseobecne vnímán jako negativní postava. Proto se mi tahle kniha moc líbila. Konecne jiny pohled. Konecne někdo, kdo nebere husity jako "zachrance", ale jako barbarske hrdlorezy, kteri zničili, na co přišli.

astroweb
02.02.2017 4 z 5

Jako historické beletrie velice čtivé. Poslední z dílů od Karla IV. po Zikmunda. Poněkud ovšem jednostranné z pohledu Zikmunda, vadilo mi vyloženě protihusitské černobílé zaměření.

Toffee
30.12.2016 3 z 5

Neurazí, ale nenadchne. Poměrně pomalá, popisná, nijak objevná (to, že Zikmund nebyl jen "liška ryšavá", co nám upálila Mistra Jana, už se snad obecně ví :-)

michall17
14.11.2016 5 z 5

od této závěrečné knihy celé pentalogie jsem toho příliš neočekával, po zklamání z předchozí knihy (z vlády Václava IV.) jsem ale opět nadšen . Závěrečný díl se mi po prvnímu dílu líbil nejvíce.. Osoba Zikmunda Lucemburského a jeho panování nebylo až zas tak negativní, jak se v dobách nedávno minulých učilo ve školách. Opět velmi čtivě napsáno. děkuji