Lovci temného moře

Lovci temného moře https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37075/bmid_lovci-temneho-more-DaG-37075.jpg 4 33 9

Jsou to velrybáři devatenáctého století, kteří na celé měsíce i roky opouštějí svoje domovy, aby pátrali po největších tvorech žijících na Zemi. Lovit tyto mořské obry pro jejich olej je jejich práce a každý z nich doufá, že si při tom vydělá dost, aby uživil svou rodinu doma v přístavu. Jsou to lovci temného moře na výpravě za nebezpečným behemotem. Jejich řemeslem je boj na život a na smrt a i ten největší zelenáč mezi nimi ví, jaké jsou jeho šance na přežití… dokud je drasticky nesníží ještě větší lovec, než jsou oni sami, nezemský predátor, který je jim teď v patách.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Hunters of the Dark Sea , 2003


více info...

Přidat komentář

Plague
21.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Jak začít. Zklamání. Že já vů…trouba koukal na hodnocení. Čekal jsem víc něž jsem dostal. Achjo! A to to nezačalo úplně marně.

Na prvních stránkách, které se věnují popisu velrybářského řemesla té doby, jsem si vzpomněl na starce a moře. Ten kontrast muže a jeho boje s rybou ze kterého je cítit respekt vůči přírodě proti obyčejné hamižné mašinérii “bílého muže” mě přinutil párkrát se nad tou naší smutnou společností zamyslet. Možná to četla i Greta a ztuhl jí z toho ten škleb na tváři. Chuděra.

Doufal jsem v originální a napínavý příběh, který mě pohltí jak mořská hladina potápějící se otrokářkou loď a nepustí jak chapadla obří chobotnice. Podobných knih jsem mnoho nečetl - no popravdě asi žádnou - takže jsem se nepovažoval za nijak náročného konzumenta.

Nerad se opakuji, ale ACHJO!

Na začátku se střídají dvě příběhové linky, které se, světě div se, mají v průběhu protnout. Nic nového.
Hrdina jedné je k(l)aďák se vším všudy. První důstojník na velrybářské lodi, který by položil život snad i za jednorukého otroka který mu zabil matku a znásilnil otce a zrovna se topí uprostřed hejna žraloků. Proč? Protože tohle přece správný chlap z pohádek dělá?! Sice je to bývalý pirát který za sebou nechal slušnou hromadu mrtvol, ale prošel obrozením a už je někdo jiný. Jde za ním celá posádka, protože kapitán je tyran. On ale kapitána nezradí ikdyž ví, že kapitán jeho ano jakmile bude mít příležitost. To přece kaďáci nedělají! A jednou se mu bůh odmění a on se stane vysněný kapitánem nějakých necek. Booože!!

V té druhé hraje hlavní roli profesor který má tajné poslání od prezidenta jůesej odhalit podmořskou obludu. Asistuje mu jeho dcera, která se vymyká všem svým viktoriánským vrstevnicím ….. ohrané jak moje CD offspringů. Ve chvíli, kdy se rozhodla riskovat život a zachraňovat piráty, kteří se jí pokusili znásilnit a jejího otce zabít (Proč? Protože tohle přece hodný holky z pohádek dělají) jsem myslel že knížku zahodím. Tohle bych nečekal ani v příbězích o malé mořské víle.

Do toho všeho strká nos mořská obluda a chapadla jeden zhrzený pirát …. nebo obráceně, už nevím. Stránka míjí stránku a kule z mušket míjí hlavního hrdinu - a že jich bylo! Hlavně těch, které jeho hlavu minuly jen těsně.

Ale abych jen nehanil, mám dvě pozitiva která zachránila hodnocení a můj konečný dojem. Konec měl rychlý spád a originální původ příšery. To druhé mělo mnohem větší potenciál, který se dal pěkně rozvést a mohlo se mu věnovat mnohem víc prostoru na úkor tuctových rádobyzápletek které náš superman vždycky vyřešil. Nebo spíš wolverine, protože jednou odvrátil pirátův výpad rapírem vřetenní kostí - a to bez adamantiem vyztužené kostry prostě nejde. To ví i Sheldon z BBT. Z tohohle i ostatních zranění se do druhého dne vyléčí. Dározumpřece!

Závěrem. Není to vyloženě špatná kniha (ikdyz se to po mém komentáři může zdát), to ne. Je to prostě jen tuctový příběh s tuctovými hrdiny a lehce originálním nápadem. Ale jako by se autor bál víc riskovat a vsadil na jistotu. A za to moje hvězdičky nedostane. A u poslední věty, kdy hrdinka skončí v náručí hrdiny a posádka si ho zvolí kapitánem jsem se málem rozplakal ….. zafoukal vítr a měl jsem plný obličej písku z pláže.

zahadum
17.02.2020 4 z 5

Prekvapivo zaujímavo pojatá historická dráma v ktorej na pozadí vyčíňa mimozemský votrelec....alebo je to sci-fi horor o vraždiacom monštre z kozmu ktorý pádom do hlbín oceánu sa pripletie medzi ľudské osudy veľrybárov, pirátov a niečo medzi pirátmi a vojakmi ?No to si čitateľ musí zodpovedať sám. Pre mňa to skôr bola historická dráma v ktorej nechýbali statoční námorníci s temnou minulosťou, zlý kapitáni alebo už klasické postavy ako je vedec.Nechýba tu samozrejme ani jediný zástupca ženského pohlavia medzi mužmi a to jedna mladá slečna. Takže máme tu nekonečné diaľavy Tichého oceána, lovcov veľrýb, pirátov, temnú minulosť a do toho všetkého sa pripletie mimozemský zabiják. Niekto túto knihu porovnáva s Terorom ktorý je v podstate o niečom inom ...Teror je temný, chladný, depresívny kde niet nádeje, ani troška tepla a tamojšia záhadná bytosť je skrytá. Teror je predsa len pravý nefalšovaný horor. Táto kniha je skôr akčná bojová dráma kde je náš mimozemšťan pomerne viditeľný a vieme alebo resp. tušíme odkiaľ prišiel a v jednu chvíľku budeme aj vedieť čo zmýšľa. Sú tu miesta kde sa dá povedať,že mierne " mrazí " ale to len preto,že autor nechal na čitateľovi aby si isté nechutné detaily príbehu domyslel sám...nie je to zlá myšlienka. Kniha je tak akurát krátka / dlhá ...jej koniec pripláva skôr ako stihla pirátska loď vyvesiť svoju typickú čiernu vlajku.


davidurban1973
13.08.2019 5 z 5

Perfektně napsaný a ctivy dobrodružný příběh plný verlybaru a pirátů, okoreneny mimozemským predátorem.

1972Sixo
19.09.2018 5 z 5

Žiadne Béčko, ale poctivý dobrodružný thriller. Vďaka za to. S každej stránky sála dobrodružstvo, diaľky, piráti, slaný morský vzduch a samozrejme vedecká výprava s peknou slečnou na palube. Pot veľrybárov sa miesi s morskou vodou a vlastnou krvou. Veľrybí tuk sa topí na olej a pod hladinou číha nepredstaviteľná beštia. Reálne charaktery postáv a postavičiek, tomu len pomáhajú. Kupodivu najviac papierový mi prišiel sám hlavný hrdina - bez bázne a hany - vďaka za jeho minulosť. Netvor pod hladinou nebol využitý naplno na úkor zapeklitých ťažkostí rôznych posádok lodi. A povinné akčné vsuvky a trošku rýchle finále to málinko zhadzujú.

tartan
13.01.2018 4 z 5

Štipka sci-fi, kúsok hororu, dávka napätia, závan romantiky, slaná chuť mora a inteligentná mimozemská príšera cudzopasiaca vo veľrybe, a to všetko v 19.stor. – no proste dokonalý miš-maš, ale napodiv, bolo to celkom fajn.

LeDock
26.12.2017 3 z 5

Sympatický mierne sci-fi hororík zasadený do zaujímavého a neokukaného prostredia lovcov veľrýb v predminulom storočí. Tak trochu votrelec v mori 19. storočia. Výborná obálka! Fanúšikom hororu odporúčam.

Frisian
07.05.2016 5 z 5

Hunters of the Dark Sea/Lovci temného moře je velmi příhodný název. Při čtení se temná atmosféra sama drápe na povrch/hladinu. Za mě určitě nejlepší dílo Mela Odoma.

trudoš
19.12.2015 4 z 5

Velrybářské řemeslo není žádná legrace. To věděl i Herman Melville, který nám o tom dosti podrobně vyprávěl ve svém opus magnum. Co se však v Bílé velrybě nedočtete je fakt, že námořníkům nehrozí nebezpečí jen od vodních tvorů…
Lovci temného moře jsou především nefalšovaným dobrodružným románem, jenž nepostrádá statečné hrdiny, podlé padouchy, obludné monstrum a samozřejmě dívku v nesnázích. Děj, ač má pomalejší začátek, nenápadně omotává čtenáře svými chapadly a stahuje do hlubin zápletky. Tedy ne, že by ta byla nějak náročná. Každá postava má jasně stanovenou roli a Mel Odom se příliš nesnaží překvapit režií. Spíš naopak zaskočí jeho netečnost k atraktivnímu motivu vetřelce z kosmu. Místo očekávaného souboje s obludou je většina knihy zaplněna popisem „běžného“ denního chleba velrybářů – boj s piráty, boj s korzáry, boj s vojáky atd. Jestli tedy máte rádi šestákové krváky, bude pro vás román pohlazením na duši, ovšem hledáte-li intelektuální hříčku, budete určitě nemile překvapeni.

mrliš
11.12.2012 5 z 5

Opravdu svižný, čtivý román, který si rád někdy zopakuji. Kdo nečetl, nechť se do toho pustí.

Autorovy další knížky

Mel Odom
americká, 1957
2003  68%Černá cesta
2008  76%Exodus
2009  77%Goetia
2004  87%Lovci temného moře
2009  80%Úmluva

Kniha Lovci temného moře je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce25x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x