Lovci a dravci

Lovci a dravci https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94188/bmid_lovci-a-dravci-67l-94188.jpg 4 5 1

Příběhy lovců z povolání, u nichž je lov existenčně důležitou, a proto také psychologickou a morálně závažnou složkou jejich osudů a osobností. V povídkách jde o příběhy dramaticky vypjaté, často s kriminální zápletkou, o situace, kdy se v člověku odehrává zápas s přírodním živlem a vrozený lovecký pud se zvrhá v nezkrotnou náruživost.... celý text

Přidat komentář

Adapa
26.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Sbírka osmi povídek ruských autorů, kteří popisují lov v tajze. Každá z povídek byla jiná, měla své kouzlo a nebo naopak nudu. Na některé si budu doživotně pamatovat, jiné jsem zapomněl krátce po přečtení.
Nejslabší povídky byly Jeho veličenstvo ryba a Ruleta. Ty ve mne nic nezanechaly. Naopak nejvíce mě chytla povídka Chuť do života o starém Nikitiči, který se v lovecké chatě setkává s mladým uprchlým kriminálníkem a jak mu velí zákon tajgy, na nic se neptá, nevyčítá a pomáhá mu. Věnuje mu polovinu svého tabáku, půjčí svou pušku a na oplátku je mladíkem pro jistotu zastřelen.
Velice zajímavá byla poslední povídka – Soud. Morální dilema zkušeného lovce Semjona Tětěrina, který vzal na lov velkého pohlavára Dudyrjova a nezkušeného felčara Miťagina. Jeden z lovců náhodně zabije místo medvěda mladého chlapce a Tětěrin řeší dilema, zda říci pravdu, kterou zná jen on, nebo zda mlčet nebo zda dokonce lhát.
Dobře napsaná byla i první povídka Živé peníze, která hned vtáhla do děje a ukazovala rozdíl mezi amatérským lovcem Akuňou, který jednou ročně opouští své místo v továrně a vyráží na pár týdnů lovit do tajgy.
Byla to zajímavá sonda do duší obyčejných ruských lidí někdy v 60. a 70. letech 20. století. Doporučuji k přečtení. Rád bych dal plný počet hvězd, ale pro ty povídky, které mě vůbec nezaujaly, musím jednu hvězdu ubrat.

Štítky knihy

tajga

Část díla

všech 8 částí díla

Autoři knihy

Vasilij Ivanovič Bělov
ruská, 1932 - 2012
Viktor Astafjev (p)
ruská, 1924 - 2001
Fjodor Alexandrovič Abramov
ruská, 1920 - 1983
Vasilij Makarovič Šukšin
ruská, 1929 - 1974

Kniha Lovci a dravci je v

Přečtených6x
Knihotéce8x
Chci si koupit2x