Loupež Mony Lisy

Loupež Mony Lisy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48510/mid_loupez-mony-lisy-T7D-48510.png 4 3 1

Z dlouhé řady krádeží uměleckých děl, k nimž došlo zejména v posledních letech, popisuje autor ty případy, kdy byla ukradená díla většinou za podivných okolností opět nalezena. Upozorňuje na nebezpečí, které rozmáhající se krádeže představují pro umělecká díla, líčí dobrodružnou cestu některých uloupených obrazů, seznamuje s moderními zabezpečovacími metodami proti kidnappingu aj.... celý text

Literatura světová Historie Umění
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Der Raub der Mona Lisa , 1974


více info...

Přidat komentář

Chemiczka
13.03.2018 3 z 5

Dočetla jsem i když s menšími přestávkami. Zajímavé téma loupeží a krádeží uměleckých děl a jejich vzrůst na počátku 20. století. Nejznámější případ krádeže proběhl v roce 1911, kdy byla ukradena samotná Mona Lisa - tato krádež je zevrubně a velmi podrobně popsána. Následuje spíše hrubý výčet dalších krádeží více i méně slavných děl z oblasti malířství i literatury.
Vzhledem k tomu, že kniha vyšla v roce 1974, je v ní popisovány prvotní případy krádeží související s nárůstem poptávky, především v kapitalistickém světě. Pobavila mne část o vývoji ochrany - v dnešní době spíše úsměvné zavádění prvních kamerových a elektrotechnických ochranných systémů.
Pro nadšence o umění a jeho ochranu zajímavá publikace.