Louka: Vábení do tajuplného světa

Louka: Vábení do tajuplného světa https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422048/bmid_louka-vabeni-do-tajuplneho-sveta-R2g-422048.jpg 4 32 12

Lechtající trávy, zářivé květiny, bzučící hmyz: Jan Haft nás bere na objevitelskou cestu do skutečného ráje přírody, kde žijí stovky pestrobarevných rostlin a fascinujících živočichů v často překvapivých společenstvích. Nikde jinde není život rozmanitější. A zároveň je jen málokterý z biotopů tolik ohrožen: Kvetoucí louky kdysi pokrývaly mnohem rozsáhlejší území. Dnes je to žalostných několik procent, a i ta jsou v nebezpečí. Text doplňuje řada působivých fotografií.... celý text

Literatura světová Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Die Wiese: Lockruf in eine geheimnisvolle Welt , 2019


více info...

Přidat komentář

Lisa_Flames
01.10.2023 5 z 5

Díky této knize se opět dívám víc zaujatě na své okolí a snažím se opět analyzovat každou zelenou plochu. Na stranu druhou si díky tomu i víc uvědomuji, co všechno je na spoustě míst špatně - malá diverzita, ticho...

Velmi dojemná kniha, krásně se čte, špatně se nese její odkaz.

Allla9
18.08.2022 5 z 5

Moc hezky napsané. Z autora čiší láska k přírodě. Boji o její zachování věnuje celý svůj život. Z knihy jsem poznala mnoho nového a ledacos pozapomenutého jsem si připomněla.
- "Každý hloupý kluk dokáže rozšlápnout brouka, ale ani všichni profesoři dohromady nedokážou žádného brouka sestrojit," - Arthur Schopenhauer


ditul
05.07.2022 5 z 5

Miluju přírodu a tahle kniha mě chytila u srdíčka. Spisovatel pěkně všechno vysvětluje i pro lajka - život rostlinstva, hmyzáčků, ptactva.. Povídání o pampeliškách mě dost překvapilo.
*Obzvlášť mě těšilo pozorovat zednici dvoubarvou, jak si mezi stébly trávy proměňuje hlemýždí ulitu v pokojíček pro včelí potomky. Nejdřív tahle hezká včela s rezavo-černým kožíškem převrací prázdnou ulitu sem a tam, aby prověřila, jestli jí bude vhod. Potom své spirálovité hnízdečko posype rozžvýkanými listy. Ulita vypadá, jako by měla zelené neštovice. Když včelí samička během desítek letů nasbírá a nanosí květový pyl a uloží jej společně s jednotlivými vajíčky do komůrek uvnitř ulity, ucpe vstup do pokojíčku malými kamínky, z nichž každý je pro ni velký jako menhir. Ale to není všechno: Hotový domek je třeba zamaskovat!
Asi stokrát pak tahle podivuhodná včela vyletí, aby na louce našla suchá stébla a tenké stonky rostlin. Ty pak vzduchem transportuje k ulitě; některé stonky jsou víc než desetkrát delší než ona. A poté je šikmo opírá o své hnízdo, až nakonec vznikne něco jako týpí, které ulitu, maskovanou zelenými tečkami, schová před zraky okolí úplně. Tak se to líčí v encyklopedii divokých včel a právě tak jsem to přede dveřmi našeho domu s hrnkem kafe v ruce mohl pozorovat.

iveta3689
18.09.2021 3 z 5

Hezké povídání, dají se čerpat tipy pro vlastní pozorování živočichů (dobré pro rodiny s dětmi). Ale asi to není kniha, ke které se potřebuji vracet.

Mi--LADA
22.05.2021 3 z 5

Přišlo mi to docela odborné, což asi není úplně na škodu, ale mě by stačilo něco stručnějšího. Louky jsou úžasná věc, máme jednu v ovocném sadu na světlejším místě a je to pastva pro oči plná drobného života, jeden kamarád žasnul, že tam máme v noci dokonce světlušky, prý už docela vzácnej hmyz. Je plná krásných, přirozeně kvetoucích rostlin, největší koberec je plný kopretin, občas s nějakou tou lesní jahůdkou. Chtěla jsem si o nich také něco přečíst. Bohužel luk na svých toulkách přírodou vídám čím dál tím míň a tu naší vlastní louku musím hájit před příbuznými, které by místo ní vysázeli raději nějaké uniformní pivoňky a růže, které má na zahradě každý.
Knížka má obrazovou přílohu, ne moc velkou ani zvlášť krásnou, ale tohle není knížka na efekt. Obsahově to bude možná kvalitativní nadprůměr, ale já jí četla jen namátkou. Jsem za tenhle počin ráda. Uvítala bych však ještě něco dalšího, jinak zpracovaného, co jde obyčejným lidem, které nechtějí nic moc studovat, víc na ruku a třeba jim vsadila do hlavy myšlenku, že mít kousek louky na svém pozemku je nádherná věc, která se snadno udržuje.

Johule
20.02.2021 5 z 5

Vynikající kniha, která se zaměřuje na prostředí, které nemá ani zdaleka takovou popularitu jako všemi milovaný, vzývaný a zachraňovaný les. Čtivě, srozumitelně a zábavně vysvětluje, proč jsou louky (nebo spíše veškeré trvalé travní porosty) nesmírně důležité pro druhové bohatství a že k naší přírodě neodmyslitelně patří. Doporučovala bych přečtení všem, kteří mají zájem o přírodu, kteří chtějí zachraňovat svět výsadbou stromů nebo věří, že skutečná příroda by měla být nechaná spontánnímu vývoje bez zásahu člověka.
Nebojte se, opravdu se nejedná o suchopárnou botaniku, velmi rychle vás kniha chytne a už nepustí :) A kdo po přečtení zatouží po "své" louce, na níž by mohl pomáhat přírodě, tomu doporučuju přidat se k některé z poboček ČSOP v jeho okolí :)

psychocowboy
20.08.2020 4 z 5

Je dobré vědět, že někdo se snaží louky zachovat a že to funguje. Odnáším si cenné poznatky a nový elán ke kosení naší malé travnaté plochy, která se snad jednou stane opravdovou loukou.

elenai
22.06.2020 5 z 5

Pocházím z kraje, kde se mnoho lesů nevyskytuje. Proto při rodinných toulkách vyhledávám alespoň ovocné sady plné stromů, zelené lány, rozkvetlé meze a rybníky a těším se pohledem na každou kytičku a živého tvora. Tato kniha nebyla až tak jednoduchá na čtení. Hemžila se odbornými názvy, vědeckými poznatky a kapkou dotační politiky. To mě, přiznávám, příliš nezaujalo. Ale jakmile začal autor o svém životě, rostlinách a živočiších, byla jsem v sedmém nebi. Jan Haft je pozoruhodný člověk, který to má v hlavě srovnané. Dokázal mi předat spoustu zajímavých informací. Asi nejvíce mě zaujala kapitola Žlutý zázrak. A ne, nejedná se o řepku. :-) Mám teď díky němu velké plány. ****1/2

jiri77
29.05.2020 5 z 5

Nádherná a poučná kniha o loukách. Autor je velký milovník přírody a následovně nám to předkládá při čtení této skvělé knihy. Je pravda ,že když jsem byl dítě ,tak byla louka plná života,různých květů, zpívali ptáci, cvrkali cvrčci a kobylky ,bzučel hmyz a létalo hodně druhů motýlů. Dnes je tato nádherná scéna už jen ve vzpomínkách a autor nám čtivě a jednoduše předkládá proč tomu tak je ,a jak je to možné vrátit zpět.
Doporučuji všem co je zajímá příroda a hlavně její ochrana.

Jasppy
15.04.2020 4 z 5

Vůbec jsem neměla ponětí, jak muže být louka důležitá. Některé druhy hmyzu, zvířat či rostlin žijí a rostou pouze na loukách. Tato kniha právě upozorňuje jak je důležité louky ochránit a jak moc jsou ohrožené. Rozhodně zajímavé čtení nejen pro milovníky přírody.

manvar
02.03.2020 4 z 5

Zajímavá kniha o životu na přírodních loukách.

Olous1
11.01.2020 5 z 5

Zvířátka,příroda to je prostě moje.A nejen v knihách.Není nic lepšího si lehnout do rozkvetlé louky a nasávat vůni kytiček a poslouchat bzučení hmyzu.Jinak kniha je nádherná a vřele doporučuji milovníkům přírody.

Štítky knihy

příroda rostliny, flóra přírodní vědy louky

Autorovy knížky

Jan Haft
německá, 1967
2019  88%Louka: Vábení do tajuplného světa