Loughorn

Loughorn https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303528/bmid_loughorn-hym-303528.jpg 4 5 1

Autor úspěšné básnické prvotiny Píča, hovna, Hitler, Praha tentokrát přichází se severskou miniságou Loughorn, jejíž děj se odehrává v bezčasí a v místech, která byste asi těžko hledali na mapách. Ústředním tématem sbírky je touha a zároveň neschopnost vymanit se z kruhu osudu.

Přidat komentář

-Pečivo-
29.01.2017 4 z 5

Prozatím jsem se vyhejbal recenzím na Paliho knížky, ale myslím, že nastal čas. Nejpozději současným kaděním na záchodech ve Slověnický hospodě dospělo naše přátelství do tohoto stádia.

Takže. Palijovo druhá publikována poezie je velmi dobrá, ale ne tak dobrá jako jeho prvotina Píča hovna. Je to totiž něco úplně jinýho a jak zpívá Kodym - chtěla si ananas, dostaneš kokos. Já teda chtěl ananas. Pokud však čtenář chce kokos, tak ho tímto dostane.

Loughorn je více méně kompaktní Ostrov / Bílý oceán od Jacobsena do kapsy na cestu. Celý to má 56 stran a všechny básně jsou součástí jednoho příběhu. Četl jsem to včera ve vlaku cestou do práce, venku bylo šero a chcalo a bylo brzo ráno. Takže mi to sedlo jako si můj zadek právě sedl na mísu.

Největší žijící básník, kterého osobně znám. A na konec sólo pro Paliho:

"Mam rád panenský olej,
Který z ni ukapává
Vláči ho za sebou jako stopu,
Někdy je plný tuku,
Jindy mám zase pocit,
Že by se dal zapálit"

8/10. Bůh to chtěl +

Autorovy další knížky

Lukáš Palán
česká, 1984
2021  77%Surový tvar
2014  58%Píča, hovna, Hitler, Praha
2020  90%Nulový součet
2016  72%Loughorn