Lišák a já

Lišák a já https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490879/bmid_lisak-a-ja-P8P-490879.png 3 24 24

Po získání doktorátu z biologie si Catherine Ravenová postavila malou chatu v odlehlém koutu Montany. Tou dobou žila v izolaci nejen fyzické, ale i citové. Domek považovala za útočiště, kde si bude moci oddechnout – mezi lidmi jí totiž nikdy nebylo moc dobře. Jednoho dne si všimla, že na její pozemek každý den odpoledne přichází dost zanedbaný lišák. Jak se navazuje rozhovor s lišákem? Vynesla si ven skládací židli, posadila se k němu co nejblíže a začala mu předčítat Malého prince. Z pozice vědkyně si samozřejmě uvědomovala, že se zvířatům nedají přisuzovat lidské vlastnosti. Jak se ale postupně ukazovala lišákova osobnost a povaha, stali se z nich navzdory jejímu přesvědčení přátelé. Díky němu Catherine pochopila, že pokud zůstaneme spojeni s přírodou, nebudeme nikdy sami. Lišák a já je dojemným a pozoruhodným příběhem přátelství, růstu a vyrovnání se s neodvratnou ztrátou a pochopením, že i taková ztráta může mít v životě svůj smysl. Je to vyprávění o samotě a sounáležitosti a zároveň nadčasový příběh jedné ženy, jejíž propojení s přírodou změní pohled na vše kolem nás – na každý strom, stéblo trávy, květinu nebo třeba lišku.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Fox and I , 2021


více info...

Přidat komentář

Inugoya
23.07.2023 3 z 5

Měla jsem problémy ji číst a to knihy o přírodě a zvířatech miluju.

"O duši lesa" se mi líbila podstatně více.

mountaindragon
24.04.2023 5 z 5

Krásný poetický příběh! Ano, kniha se nevěnuje pouze vztahu Cathe a Lišáka, ale obsahuje i spoustu zajímavostí ze světa zvířat i rostlin. Autorčiny znalosti přírody jsou sice mnohdy popisovány velmi podrobně, ale vše je tak propojené, že mi to nepřišlo jako rušivý element. Naopak. Kniha je krásným příběhem o přátelství člověka a přírody obecně, a citlivé povahy na konci možná uroní nejednu slzu.


okeey
17.04.2023 3 z 5

Když jsem knihu u Joty zahlédla, tak jsem si říkala, že bude přesně pro mě, příroda, zvířata, vztahy mezi nimi i v souvislosti s člověkem, je to pravda i není. Mám z knihy rozporuplné pocity. Na jednu stranu má autorka dar popisovat okolní prostředí, ale na druhou stranu, jsem di na některých stránkách připadala jako u odborného textu z encyklopedie a to není úplně něco, co bych v takovéto knize čekala. Takže ano, kniha rozhodně stojí za přečtení, jsou tam krásné pasáže mezi hlavní hrdinkou a lišákem, svět introvertního člověka a krásné popisy přírody, na druhou stranu jsem se ale na několika stranách dost nudila.

jitka9251
10.03.2023 1 z 5

Říkala jsem si "to bude přesně kniha pro mě" - příroda, vztah zvířete s člověkem...bohužel...po cca 50-ti stanách jsem knížku odložila...námět skvělý, ale styl, jakým je knížka napsaná pro mě nečtivý...škoda.

Josh
17.02.2023 1 z 5

Nepotkali jsme se.... I ta jedna * je pouze za skvělý námět. A fakt mne jeho zpracování mrzí.

intelektuálka
26.12.2022 4 z 5

I já jsem zde čekala trochu jiný příběh .... ale vzhledem k zaměření autorky dostala spoustu informací o přírodě ....
A hlavně o soužití člověka s ní ....

Myšlenky o svobodě člověka i zvířat mne zaujaly - hlavně ta, která mluví o svobodné vůli ponechat přírodě i zvířeti jeho přirozenost ....

Kniha je na pomalé a vnímavé čtení - a pro milovníky přírody bude osvěžením ....

Malinali
23.09.2022 3 z 5

Trochu jako přírodopisný dokument, možná jsem místy nepochopila, co tím chtěl básník říci. Něco jako styl "malý princ" - někdo pochopí a zamiluje si, jiný neporozumí. Myslím, že kniha je vhodná i pro samotáře na zimní večer.

Tyto
25.07.2022 5 z 5

str.228 : .... Klesáme a vzdalujeme se od přirozeného života a divoká zvířata k němu násilím tlačíme. Hlasitě se ženeme za přirozeným životem, ale vyžadujeme ho převážně po někom jiném. ...

Erinka333
14.07.2022 3 z 5

Místy mi to přišlo jako učebnice přírodopisu, ale pasáže se zvířaty a zvláště s lišákem, byly skvělé. Často obsahovala zajímavé myšlenky. Taková pohodová kniha,když je člověk sám a chce být sám.

Medvědářka
14.06.2022 5 z 5

Lišák a já je krásná kniha, která vás donutí se zamyslet nad životem kolem nás.
Sledujeme příběh malého lišáčka a dívky, která se dobrovolně odstěhovala do srubu v horách. Jednou za čas vyráží do civilizace učit své studenty a nebo s nimi komunikuje dálkově.
Její citlivý pohled na přírodu kolem ní a hlavně na lišáka nám dává pocit klidu a porozumění s přírodou kolem nás.
Tahle kniha mě naprosto okouzlila svou prostou silou slova, která nám dává nahlédnout do života v divočině a osamění. Její vztah k lišákovi, který se začíná prohlubovat je kouzelný. Spousta informací o přírodě kolem ní a toho, jak vnímá přírodu. Člověk má kolikrát chuť vydat se tam za ní. Potloukat se v okolí jejího srubu a třeba pak prozkoumat les hrabošů. Pozorovat Kuličku - straku, která s rodinou bydlí v její blízkosti a která ji zlobí.
Moc jsem si knihu užila a dávkovala po kouskách. Byla to chvíle opravdového odpočinku, který jsem od knihy očekávala a dostala.

marina4088
08.06.2022 4 z 5

Tohle byla naprosto krásná kniha o přírodě a všem, co k ní patří.

Lišák a já je přesně ta kniha, kterou byste si s sebou měli vzít, když chcete být sami a udělat si výlet do přírody. Jen vy, kniha a čerstvý vzduch. Protože přesně k tomuhle se hodí.

Kniha nás zavede do příběhu samotářky Catherine, která se přestěhuje na samotu a její nejčastější návštěvou se stane zanedbaný lišák. Jelikož fakta říkají, že nelze domestikovat divoká zvířata a nelze je nazývat přáteli, tak tomu ze začátku nepřikládá velkou váhu. Když ale lišák dochází každý den ve stejnou dobu a Catherine si každý den v tu stejnou dobu vyjde před domek a čte si knihu, dojde jí, že její vztah s lišákem nebude tak obyčejný. Později začíná lišákovi předčítat a na společné chvilky se těší více než na cokoliv jiného.

Díky příběhu jsem se také dozvěděla spoustu zajímavostí o tom, jak v přírodě přežívají ostatní zvířata a jak tam vlastně všichni společně fungují.

Byl tu i krásně popsané kamarádství mezi lišákem a strakou, kteří zůstali přátelé doslova od malička do smrti.

Ke konci mi ve dvou případech i upadla slza, až jsem to sama nečekala, jelikož to bylo opravdu dojemné a zároveň zdrcující.

O trošku menší hodnocení dávám za to, že se příběh občas hodně táhl a bylo to někdy opravdu hodně opisů všeho možného, což příběh Cate a lišáka brzdilo, ale i přes to to bylo fakt krásné počtení.

Jekysek
06.06.2022 3 z 5

Kniha vědkyně, která se spřátelí s lišákem, ačkoli sama sobě nalhává, že nic takového se přeci stát nemůže. Z příběhu je znát, že autorka je zvyklá psát odborné texty a ne příběhy, ovšem je na vás, co si z toho vezmete. Mě osobně se odchylky od hlavního příběhu líbily, pokud souvisely s přírodou (např. ze života strak, historie lišek atd.), ovšem často se vracela do své minulosti která nebyla příliš čtivá. Každopádně bláznů jako my, kdo si přejí sdílet život s těmito úžasnými stvořeními, je málo, proto díky za vydání a zprostředkování příběhu, tohoto okénka do života jednoho Lišáka!

kneslova
28.05.2022 4 z 5

Taková až poetická kniha pro milovníky divoké přírody , jak fauny tak flóry .

Štítky knihy

učitelé, učitelky autobiografie vědkyně americké romány

Autorovy knížky

2022  68%Lišák a já