Lidé

Lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458937/bmid_lide-98t-458937.jpg 4 41 15

Rady lidem: Netrap se svými schopnostmi. Máš schopnost milovat, a to úplně stačí. Buď milý k ostatním lidem. Na vesmírné úrovni jsou vlastně tebou. Směj se. Sluší ti to. Neměl ses narodit. Skutečnost, že existuješ, je hrozně blízko k nemožnému. Zavrhnout nemožné znamená zavrhnout sám sebe. Tragédie je jen komedie, která nedošla k naplnění. Jednoho dne se tomu zasmějeme. Zasmějeme se všemu. Nesnaž se být stále rozvážný a klidný. Takový je celý vesmír. Záleží na těch vřelých kousíčcích. Existuje takový paradox. Věci, které nepotřebuješ k životu – knihy, výtvarné umění, filmy, víno a podobně – k životu potřebuješ. Kráva je stále kráva, i když jí říkáš hovězí. Tvůj život bude mít přibližně 25 tisíc dnů. Postarej se, aby sis alespoň některé z nich pamatoval. Kvark není ta nejmenší věc. Přání na smrtelné posteli, že ses měl víc snažit, to je ta nejmenší věc. Protože neexistuje. Tato kniha, tato konkrétní kniha, vzniká právě tady, na Zemi. Pojednává o smyslu života a vůbec o ničem. Je o tom, co vyžaduje někoho zabít a zároveň ho zachránit. Je o lásce, mrtvých básnících a burákovém másle. Je o hmotě, antihmotě, o všem a o ničem, o naději a nenávisti. Je o jednačtyřicetileté historičce Isobel, jejím patnáctiletém synovi Gulliverovi a o nejchytřejším matematikovi na světě. V krátkosti, je prostě o tom, jak se stát člověkem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ocelot
Originální název:

The Humans , 2013


více info...

Přidat komentář

Jizi
14.11.2023 3 z 5

Milý příběh o tom, jaké to je, cítit se ve společnosti jako úplně ufon. To, že hlavní postava ufon doopravdy je, je vlastně podružné (a pokud bychom to začali rozpitvávat, neobstálo by to). Autorova poznámka o tom, že knihu napsal v době, kdy trpěl ochromující úzkostí a panickými atakami mnohé vysvětlila. Čteno v originále, zakoupeno za libru a půl v knihkupectví v Betws-y-Coed.

M.anon
05.03.2023 5 z 5

Krásná oddechová knížka. Člověk se nad ní zasměje, popláče, i trochu zamyslí. Moc pěkné. :)


Hanathor
16.02.2023 4 z 5

Výborná oddechová četba, kniha navíc obsahuje spoustu zajímavých myšlenek k zamyšlení.
Oceňuji také krátké kapitoly, díky kterým jsem knihu zhltla téměř najednou :)

denoush
09.02.2023 4 z 5

Tak trochu jsem čekal něco na způsob klasického fantasy, a tak mě potěšilo když jsem v knize objevil humor. Co mě překvapilo, ale ještě víc byl takový trochu filozofický možná až psychologický nádech, který se v knize vyskytoval. Já na takové věci moc nejsem, ale rozhodně to pro mě udělalo knihu zajímavější.

kalinkacz
25.12.2022 3 z 5

Matt Haig je hodně oblíbený a taky plodný autor. Na svém kontě má mnoho knih různých žánrů… České čtenáře nejvíce oslovil svým bestsellerem Půlnoční knihovna… Ta měla super námět, ale osobně se mi ještě více líbila The Comfort Book (v češtině na podzim).
Jeho kniha Lidé byla už třetím titulem, který jsem si od autora přečetla a pro mě to byl rozhodně příběh originální a netradiční…
Jak už název napovídá, tak je celý o lidech - jací jsou, v čem jsou stejní nebo jiní, jaké mají vlastnosti atd.. Vše je zasazeno do na první pohled jednoduchého příběhu, ve kterém vy jako čtenáři hledáte skryté významy a myšlenky…
Jak říkám, bylo to jiné a originální, bohužel mi ale tolik nesedl styl psaní a na čtení jsem musela vynaložit opravdu hodně energie… Tvorba autora ale za zkoušku rozhodně stojí.

kotalovap
08.12.2021 5 z 5

Kniha se zvláštním námětem, který může někoho odradit, ale to by byla škoda. Na pozadí originálního příběhu je skryto mnoho filozofických myšlenek a úvah o životě. Díky krátkým kapitolám se čte velmi svižně, i když některé pasáže si zaslouží více pozornosti a delší rozjímání. Je to kniha, na kterou jen tak nezapomenete.

WildRage
19.11.2021 4 z 5

Musím říct, že jsem dlouho nebyl tak příjemně překvapen jako při čtení této knihy. Když jsem ji poprvé zahlédl a následně koupil, nevěděl jsem moc, co od ní čekat. Jakmile jsem však začal číst, kniha mě naprosto pohltila!
Příběh je o mimozemské bytosti, která je poslána na Zemi za účelem zastavit matematický pokrok lidstva. S čím však nepočítá je to, že vůbec nerozumí lidem, a tak se musí naučit být člověkem. Jsme tedy svědky tragikomického počínání návštěvníka, jak se snaží zapadnout mezi společnost a tím se vystavuje mnoha trapasům, haváriím a excesům, u kterých se budete chytat za hlavu a brečet smíchy. Zároveň kniha obsahuje pasáže, při kterých je člověk nucen se zamyslet nad vlastním počínáním na světě a dokáže se ztotožnit s problémy mimozemšťana.
Tahle kniha mě naprosto uchvátila. Její velkou předností je její originalita, ať už co se týče zápletky, tak i stylu vypravování. Jsou zde části z zamyšlení jakožto i části, u kterých se budete řezat smíchy. Kniha je psána způsobem podobným Stopařovu průvodci galaxií, což pro mě, jako fanouška Douglase Adamse, je příjemný bonus. Tuto knihu zcela doporučuji, je to příjemné oddechové čtení a už se těším na další díla z dílny Matta Haiga.

zpychova
04.10.2021 4 z 5

Přesně jak bylo zmíněno v komentářích - oddechovka, ale k zamyšlení. Tento nevšední a zajímavý příběh ,,o lidech'' se M. Haggovi opravdu povedl! Těším se na jeho další knihy :)

Luluhappy
05.06.2021 5 z 5

Krásná kniha. Je to oddychovka, zároveň se u ní ale musí člověk zamyslet, děj je velmi zajímavý - sci-fi, filozofie, láska... Ten příběh se mi moc líbil. Kapitoly jsou krátké a čte se to opravdu dobře. Víc takovýchto :)

okeey
24.01.2021 5 z 5

Velmi povedená kniha, ale naprosto chápu, že se nemusí zalíbit každému, je naprosto specifická a totálně odlišná od jiných knih, teda alespoň pro mě, protože já jsem nikdy nic takového nečetla.
Musím tedy říct, že jsem podle antoace čekala něco spiritistického, filisofického nebo psychologického, obsah naprosto změnil má očekávání, ale ve výsledku příjemně. Líbí se mi zpracování námětu, že cizí, řekněme mimozemská existence, řídí výzkum v naší zemi, potažmo objevení čehokoli, co už je na pomezí mezi lidskou existencí a jinými dimenzemi. Autor si s tím pěkně pohrál a velmi věrně tuto myšlenku přenesl na papír. Kniha se četla dobře, je pro mě velmi zajímavou zkušeností, ale určitě bych ji nezařadila do vyšší světové literatury. Řekněme, že je to příjemná oddychovka.

bookcase
21.12.2020 5 z 5

Skvělé, ale ne pro každého. Za mě užasná knížka o lásce plná myšlenek a úvah. Matt Haig prostě umí.

Akléda_
18.12.2020 3 z 5

Tahle knížka je úplně něco jiného než na co jsme u nás zvyklí. Mimo to, že ze začátku je v ní hodně výrazů z matematiky a fyziky, je celá úplně jiná. Je rozdělená na tři části, nejvíce mě bavila část druhá. Postupem času matematických myšlenek v knize ubývá, za což jsem já osobně byla ráda ???? Kniha se bude líbit určitě těm, kteří máte rádi v knížkách spoustu myšlenek a skrytých významů, vy si tady ooravdu najdete to svoje. Já si knížku ve výsledku užila, ale ze začátku jsem byla zmatená. Konec mi přišel zvláštní, ale asi proti němu nic nemám. Pokud chcete zkusit něco úplně jiného a neobvyklého, nebo máte rádi vědecké myšlenky (nebo celkově myšlenky) Lidé pro vás budou to pravé.

nicol.s
10.12.2020

Když jsem začala číst, byla jsem docela zaskočená. Čekala jsem podle popisku knihy něco spíš filozofického, možná s nádechem esoteriky. První kapitoly jsem pořádně nechápala. Přišlo mi to strašně divný a v hlavě jsem pořád měla, že ta knížka musí být přeci o něčem jiném. Naštěstí po pár kapitolách přišel zlom (ve mně) a příběh se mi začal líbit. Nad spoustou věcí jsem se při čtení usmívala a i opravdu smála. Nic podobného jsem asi ještě nečetla a jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky :) a určitě si nemyslím, že to je kniha jen pro matematiky nebo filosofy, nebojte se toho ;)

bara-z5649
08.12.2020 3 z 5

Zvláštní filozofická až Sci-fi kniha. Pro matematiky a filosofy je kniha přímo dělaná. Děj krásně ubíhá díky krátkým kapitolkám a svižnému ději.

dedliipf
22.11.2020 3 z 5

Oddechovka, co občas zabrousí hlouběji. Určitě vhodná pro komu je -náct nebo je ještě na vejšce, a nebo pro každého, kdo se zrovna cítí vzdálený realitě svého života a osobnosti. Mít úzkost i víc je opravdu vesměs alien.