Lhář

Lhář https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495433/bmid_lhar-j85-495433.jpg 4 70 17

Některé romány už po prvních stránkách jednoduše není možné pustit z hlavy. Jsou příběhy, které udržují čtenáře v neustálém napětí a konec každé kapitoly znamená další nevyřešenou otázku. Mikel Santiago v tomto neuvěřitelně originálním thrilleru boří limity psychologické zápletky a zkoumá křehké hranice mezi vzpomínkou a amnézií, mezi pravdou a lží. V první scéně se hlavní hrdina probouzí v opuštěné továrně vedle mrtvoly neznámého muže a kamene potřísněného krví. Poté, co odtamtud uteče, se rozhodne sám rozluštit, k čemu tam došlo. Má ovšem problém: pamatuje si jen velmi matně, co se v uplynulých osmačtyřiceti hodinách stalo. A to málo, co ví, je lepší si nechat pro sebe. Tak začíná thriller, který nás přenese do pobřežního baskického městečka, mezi klikaté cesty na krajích útesů, do domů se stěnami popraskanými od nočních bouří: do malého města, kde na první pohled nemá nikdo před nikým žádné tajemství.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

El mentiroso , 2020


více info...

Přidat komentář

L.Helena
07.08.2023 3 z 5

Takové hodně kolísavé. Občas mě to bavilo, jindy zase až nudilo.

evickakyticka
26.07.2023 3 z 5

Celkem slušná kniha. Příběh mě dokázal udržet v napětí. Nikdy dopředu neodhaduji vraha a nechávám se vést až do konce. I když se mi tento konec zdál trochu překombinovaný. Ale styl vyprávění a prostředí příběhu to vyvážili.


libuse6749
05.07.2023

Kniha, která mě nalákala svou anotací. Posuďte sami, jestli byste se chytili na udičku a zařadili knihu na svůj seznam ke čtení.

Hlavní hrdina se probouzí v opuštěné továrně vedle mrtvoly neznámého muže a kamene potřísněného krví. Poté, co odtamtud uteče, se rozhodne sám rozluštit, k čemu tam došlo. Má ovšem problém: pamatuje si jen velmi matně, co se v uplynulých osmačtyřiceti hodinách stalo. A to málo, co ví, je lepší si nechat pro sebe.
Tak začíná thriller, který nás přenese do pobřežního baskického městečka, mezi klikaté cesty na krajích útesů, do domů se stěnami popraskanými od nočních bouří: do malého města, kde na první pohled nemá nikdo před nikým žádné tajemství.

Začátek se rozjel opravdu slibně, ale s přibývající přečtenými stránkami jsem se mírně řečeno nudila. Velkým kamenem úrazu pro mě byl hlavní hrdina, prostě jsem k němu po celou dobu vyprávění nenašla potřebné sympatie. Zvlášť jeho podivné počínání, při jeho samostatném pátrání, mi napovídalo, že při jeho úraze přišel nadobro o rozum. Název knihy je naprosto výstižný, a snad neprozradím moc, když prozradím, že v příběhu lžou vlastně skoro všichni.
Od knihy vás ale nechci úplně odrazovat, protože knihu jsem četla jako knižní štafetu a předchozím čtenářkám se moc líbila. I já jsem si nakonec užila finální rozuzlení příběhu, protože mi přemohla zvědavost, jak všechno nakonec dopadne.

myrna0868
16.04.2023 5 z 5

Knihu jsem dostala snad jen jako dárek k nákupu jiných, takže jsem od ní nečekala mnoho. Rychle mne ale získala, autor umí vtáhnout do děje. Na konci už možná trochu moc pomotané, ale určitě zkusím i další knihu autora.

katerina6763
26.03.2023 5 z 5

Neměla jsem od této knihy příliš velké očekávání, ovšem velmi mě překvapila. Od začátku byl děj opravdu poutavý, až do samotného konce jsem neměla tušení, co se vlastně opravdu stalo. Napínavé do samého závěru. Pro mě osobně je to jeden z nejlepších thrillerům, které jsem četla.

vera4669
24.03.2023 5 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou a z hodnocení jsem si říkala, zda vůbec číst, ale znovu se mi potvrzuje 100 lidí 100 chutí, protože Alex se mi líbil už od začátku i když jednal netradičně.. A celá kniha byla pecka, kdyby byl čas, tak ji za den dám jak nic :) čtivě, napínavě napsáno, takže si ráda od autora přečtu i něco dalšího :))

Tída
20.03.2023 3 z 5

Ráda jsem se nakoukla do Baskicka, mně dosud neznámého. Chvílemi jsem se trochu ztrácela, ale nakonec se všechny nitky pospojovaly a celý příběh dostal hlavu a patu. Zaujalo mě, že ženská příjmení se nepřechylovala, s tím jsem se v beletrii setkala snad poprvé a ne úplně mi to sedělo.

Katania
24.02.2023 5 z 5

Já si ty španělské thrillery užívám víc a víc. Ten popis přírody a okolí, deštivé počasí a divokost moře. Krásný příběh s napínavým zvratem.

Marti-buri
13.02.2023 odpad!

Na tuto knihu jsem se vážně těšila. Hlavní hrdina mě však natolik štval svým počínáním, neustálým lhaním všem okolo sebe a myšlenkami, které odpovídají IQ -30 (to sakra neměl v hlavě kus rozumu? Vždyť to je dospělý chlap), že jsem knihu málem odložila. Znovu již opravdu číst nechci, posílám dál.

konicekbily
12.02.2023 3 z 5

Moje první kniha od autora z Baskicka. Vyprávěno hlavní postavou. Prostředí popsáno dokonale, rovněž prolínání vzpomínek se současností mi nevadilo. Ovšem počínání hlavního hrdiny mě nenadchlo a proto je to pro mě pouze průměr.

mikika
02.01.2023 3 z 5

na knihu jsem se těšila, španělských a z Baskicka moc nevychází. ale až na neustálý déšť a burácení vln ve mě nezanechal bůhvíjaký dojem. jen deprese a nervozní tiky hrdiny.

Jiparis
30.12.2022 5 z 5

Navzdory tomu, že jde o prvotinu, se mi moc líbila. Zajímavé prolínání vzpomínek a reálného děje, hodně podezřelých a motivů ke zločinu, vrcholící nečekaným závěrem.

Zdenas5
19.12.2022 3 z 5

Čekala jsem víc, námět byl neotřelý, prostředí krásné, ale samotný příběh mě chytil až zhruba od poloviny.

Littlemonday
16.11.2022 4 z 5

Lhář - Mikel Santiago

Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️

Anotace:

Některé romány už po prvních stránkách jednoduše není možné pustit z hlavy. Jsou příběhy, které
udržují čtenáře v neustálém napětí a konec každé kapitoly znamená další nevyřešenou otázku. Mikel
Santiago v tomto neuvěřitelně originálním thrilleru boří limity psychologické zápletky a zkoumá křehké
hranice mezi vzpomínkou a amnézií, mezi pravdou a lží.
V první scéně se hlavní hrdina probouzí v opuštěné továrně vedle mrtvoly neznámého muže a kamene
potřísněného krví. Poté, co odtamtud uteče, se rozhodne sám rozluštit, k čemu tam došlo. Má ovšem
problém: pamatuje si jen velmi matně, co se v uplynulých osmačtyřiceti hodinách stalo. A to málo, co ví,
je lepší si nechat pro sebe.
Tak začíná thriller, který nás přenese do pobřežního baskického městečka, mezi klikaté cesty na krajích
útesů, do domů se stěnami popraskanými od nočních bouří: do malého města, kde na první pohled nemá
nikdo před nikým žádné tajemství.

Recenze:

Pokud máte rádi tajemství, záhady, spoustu otázek, adrenalin a napětí, tohle dílko rozhodně doporučuju!
Hlavní hrdina Alex se probudí vedle mrtvoly hned na začátku knihy a vám nezbývá než se domnívat a hádat, co se sakra stalo.
Velkou část knihy jsem měla chuť se k Alexovi dostat, zatřást s ním a křičet na něj ať přemýšlí a přestane dělat ptákoviny. Dostával mě do situací, kdy jsem četla se zadrženým dechem a myšlenkou, že to nemůže dopadnout dobře.
Děj je velmi zamotaný, řeší se bližší i vzdálená minulost. Ale není to nic proti ještě zamotanějšímu konci, kde začnete odkrývat pravdu.
Rozhodně stojí za přečtení!

4/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a na FB: LittleMonday - Rádi čteme. ️️️

intelektuálka
30.10.2022 4 z 5

Skalnaté pobřeží Basicka - a kriminální příběh plný lží a minulých tajemství ....

Tajemství, které se přenášejí do současnosti a hrdina Alex, který po napadení trpí amnezií a jen těžce se orientuje v tom, co se vlastně stalo ?

Kdo je ten mrtvý muž vedle něj - a kdo je vrah ?

Vyprávění je napínavé, má spád - a také spoustu podezřelých....

Líbilo se mi - a ráda si přečtu další knihu tohoto sympatického baskičana ....

Poetika_slov
29.09.2022 5 z 5

Nesnesitelná bolest mou hlavou projíždí a mé oči nic jiného, než tmu nevidí.
Ještě chvíli se musím nadechnout, abych pochopil, kde jsem se to musel ocitnout.
Je to klam jako sen trýznivý, nebo je ten muž naproti mně opravdu mrtvý?
Jeho oči mě tíží, jak těžké balvany, a do mysli se mi vkrádají temné myšlenky.
Paměť mě zrazuje, a nevím proč jsem tam, ani kdo ten muž je, či jsem dokonce jej zabíjel.
Náhle se však probudím, v pokoji nemocničním. Byl to jen sen, v duši si ulevím.
Měl jste nehodu praví doktor a jeho tým, leč já si nepamatuji na nic, co se stalo o den dřív.
V hlavě je tma a rozehrává se tu podivná hra. K tomu mi na pozadí hraje hudba Cheda Backera.
Co se ve skutečnosti stalo? Jsem přeci jen zahradník, tak proč mám vzpomínky na večírek noblesní?
Zvířata z obrazu na mě hledí, a jakýsi spisovatel beze zvuku ke mně hovoří.
Nárazy vln se na útesy nemilosrdně tříští, a mojí jedinou jistotou je domek s prasklinami.
Praskliny hluboké, jak mořské příkopy se po domě táhnou, a tvoří jizvy minulosti, které si potají nesou.
Autor tady rozevírá svou pavučinu sítí, a není tu jen jeden příběh k odhalení.
Postupně se rozkrývají pohřbená tajemství malého města, jež byly pod nánosem prachu času ukryta.
S napětím rozplétáte nitky pravdy, abyste zjistili, že každý je lhář, jak říká název této knihy.
Nudit se u ní rozhodně nebudete, a neodložíte ji, dokud ji celou do poslední stránky nedočtete.
Kvalitní čtení na večery :)

dencazrnu
17.09.2022 5 z 5

Výborně napsaný thriller, který mě chytil od první stránky a nepustil až do samého konce. Mám opravdu ráda knihy, kdy se nám postupně odkrývají tajemství a objevují se kostlivci ze skříně. Úplně jsem se vžila do kůže Alexe a prožívala jsem s ním celý příběh. Místy mi ho bylo až líto, jak se pohyboval na tenkém ledě a neustále odkrýval další tajemství a vzpomínky. Velmi také oceňuji prostředí, ve kterém se děj odehrával. Je vidět, že si s tím autor dal opravdu záležet, aby vše vykreslil do posledního detailu. Celkově jsem závěr knihy maličko odhadla, ale ve finále stejně přišlo velké překvapení, které mě tedy ani ve snu nenapadlo. Mrzí mě, že od autora u nás zatím vyšla pouze tato kniha. Doufám, že se dočkáme překladu i dalších knih! :-)

Štítky knihy

ztráta paměti, amnézie

Autorovy knížky

Mikel Santiago
španělská, 1975
2022  75%Lhář