Lež ti kouká z očí

Lež ti kouká z očí https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342732/bmid_lez-ti-kouka-z-oci-AJd-342732.jpg 4 8 8

Lži nás obklopují téměř na každém kroku. Aniž bychom si to uvědomovali, ovlivňují náš každodenní život. To ale neznamená, že jde o vliv pouze negativní. Lži plní v lidské společnosti a různých kulturách řadu funkcí. Poznejte spolu s námi, proč nám některé lži škodí a jiné slouží, proč si lžeme ve vztazích, přestože se máme navzájem rádi, a proč lžeme dokonce i sami sobě. Ať už jste po této knize sáhli z jakéhokoli důvodu, přejeme vám, ať vás čtení baví, ať vás obohatí a pomáhá vám při rozvíjení mezilidských vztahů i na krkolomné cestě za poznáním sebe samých.... celý text

Přidat komentář

Anodyne
16.06.2022 2 z 5

Na můj vkus kniha k celé problematice přistupuje až příliš suše a učebnicově, mnohdy s chladnými výčty bez dostatečného poukázání na praxi. S pohledem na všechny zdroje a neustálé citace to i působí jen jako výtah. Na všech stranách je tak spíš vhled to všech relevantních témat, které se týkají lží, nic však není zrovna nějak vysvětleno tak, abych v tom osobně viděl nějaký přínos.

V závěru mě i celkem překvapilo, že autorka doporučuje dále spíše knihy týkající se behaviorální ekonomie - kdo chce víc vědět o odhalování lží a logice za tím, Joe Navarro je rozhodně lepší, v případě více obecného zájmu o chování lidí ve společnosti, poslouží např. Dan Ariely (ten je rozhodně i čtivější) nebo Tim Harford.

Eldar80
09.11.2019 3 z 5

Pokud téma někoho zajímá, dá se kniha doporučit. Jen je nutné brát v úvahu počet stran. Autorka problematiku lhaní popisuje v běžném životě. Cílový čtenář je tak daný. Brožura má stručný teoretický úvod a pak se popisuje psychologie lhaní ve vztazích, ve společnosti, u dětí. Jak se lhaní projevuje a jak je poznáme.
Díky malému počtu stran nezachází kniha v ničem do hloubky. Pouze se víc vyzdvihne několik důležitějších témat. Mě se jako nejužitečnější zdála problematika lhaní u dětí. Je to srozumitelné a přiměřeně stručné.
Každá kapitola končí seznamem knih na dané téma. Rychle tak můžete podle kapitoly najít odbornou literaturu, která vás zajímá. Jen varuju, že většina jsou zahraniční publikace a těch českých je fakt málo.
Jako odrazový můstek k odbornější literatuře je to dobré. Na počet stran myslím, že autorka do knihy nacpala, co se dalo. Pro nepsychology dostačující. Odborná literatura to není a ostatně to ani nebyl záměr. 75%


Štítky knihy

psychologie lhaní, lži mezilidské vztahy

Autorovy další knížky

Lenka Mynaříková
česká, 1986
2015  76%Psychologie lži
2017  75%Lež ti kouká z očí