Leviatan se probouzí

Leviatan se probouzí https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175637/bmid_leviatan-se-probouzi-hl5-175637.jpg 4 460 96

Expanze série

1. díl >

Vítejte v budoucnosti. Lidstvo osídlilo sluneční soustavu, ale ke hvězdám stále nedosáhne. Rádo ale sahá po násilí a křehká rovnováha mezi pozemskou vládou, revolucionáři z vnějších planet a paranoidními korporacemi se může kdykoliv změnit ve válečné peklo. Jim Holden těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to stáli, spadne jim do klína tajemství, pro které je kdosi ochoten zabíjet – nemilosrdně a v nepředstavitelném měřítku. Detektiv Miller hledá mezi miliardami dalších lidí jednu jedinou dívku, která má to štěstí, že její rodiče jsou dost bohatí na to, aby si to mohli dovolit. Když ho stopa zavede k Jimovi Holdenovi a Scopuli, začínají zdánlivě nesouvisející dílky skládanky zapadat do sebe. Venku v Pásu vládnou odlišná pravidla a jedna malá loď může změnit vesmír.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Leviathan Wakes , 2011


více info...

Přidat komentář

Las_T
11.04.2024 4 z 5

Nic složitého na čtení, žádnou hard scifi space operu od toho nečekej. Politický konflikt a zasazení příjemné, bohužel konflikt mezi dvěma protagonisty je až moct na sílu. Ohledně hlavních postav... Holden je nejméně sympatická postava jakou jsem kdy v scifi žánru potkal. Nejspíš jsem mu měl fandit, což bylo nad moji sílu. Z představy, že je hlavní postavou celé série mi trochu běhá mráz po zádech.

H67
07.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Seriál jsem neviděl, takže jsem ke knize přistupoval s čistou hlavou a bez předsudků. Proto je poměrně paradoxní, že z ní mám dojem jako kdybych koukal na klasický televizní seriál - není to nic extra, ale zabaví. Příjemně se na to kouká (čte), člověk si to pustí (vezme do ruky), když má zrovna volnou chvíli, ale že by hořel nedočkavostí, jak to bude dál, to zrovna ne. To ovšem neberu jako mínus, za mě klasické, příjemné sci-fi s poměrně předvídatelnými archetypy postav - kapitán lodi jako sympaťák se silným morálním kompasem/ sexy členka posádky, se kterou to zákonitě dá dohromady/detektiv jak vystřižený z noir románu atd. Jsem zvědavý na další díl.


Awča
28.11.2023 4 z 5

První půlka se četla skvěle, líbilo se mi prožívat příběh vždy jiné postavy a čekat, až se jejich linky protnou.
Budoucnost lidstva byla vylíčena zajímavě a uvěřitelně.
Pak se do příběhu dostalo více politiky, což by odpovídalo realitě, příběh se ale začal trochu utápět v pletichách, ústupcích.
A ten závěr, jak to říct a nespoilovat. Asi že Julie bylo až moc.
Je to skvělé dílo, na druhý díl se ale nechystám.

soupik2012
06.11.2023 4 z 5

Příběh je jako na houpačce. Některé pasáže jsou strhující a nedá se od nich téměř odtrhnout. Ale jiné, naštěstí jsou v menšině, jsou zase docela nudné, ve kterých se neděje prakticky nic zajímavého. Nejvíc mi ovšem vadilo, že v daném žánru tento příběh nepřináší prakticky vůbec nic nového. Vetřelec byl originální svou myšlenkou a nápadem, ale teď to chce vymyslet zase něco nového. Myslím si, že náš Jakub Mařík, napsal mnohem zdařilejší space operu, než je tato. Audioknihu lze onačit za velice vydařenou a na jejím načtení se podíleli tito narátoři: Ondřej Rychlý, Jiří Vyorálek, Anežka Šťastná, Zdeněk Maryška

Gindolfin
23.10.2023 1 z 5

Obrovské zklamání. Pozadní příběhu je opravdu dobře vymyšlené, originální a plné napětí. Ale hlavní hrdinové jsou opravdu nepříjemní. Nejhorší je Holden. Je to idiot. Jeho posádka ho v jedné kapitole seřve, že se chová jako idiot a v druhé kapitole přijme další kapitánovo idiotské rozhodnutí za své. Miller je proti Holdenovi zlatíčko, myslí mu to. Chová se logicky. Ale autoři z něj udělali outsidera a ta role mu vydrží dokonce knížky. A to je k nevydržení, protože plný vesmír idiotů, jeden rozumný člověk jménem Miller a oni mají za idiota jeho.

Jarda72
14.07.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem si užíval knížku, od které se nedalo odtrhnout. Příběh se velmi slibně rozjíždí a jsem velmi zvědav na další díly. Mám takový plán, že to nejdříve vše přečtu a pak mrknu na seriál.

olga8832
07.06.2023 5 z 5

Překvapivý a nádherně vykreslený příběh, suprové scifi a k tomu detektivka i s klasickým policajtem za zenitem ;-) Navíc mimozemský organizmus, který je tak strašidelný, že se člověk bojí číst dál, takže ještě trošku horor. Začátek série famózní, těším se, co bude dál.

R47
22.03.2023 5 z 5

Hodně nadprůměrná a vypiplaná žánrovka, kde nic nechybí (mimozemský organismus, boje ve vesmíru, generační lodě, hardcore prvky...). Oproti seriálu mi tu chyběly "hry o trůny", ta politika a detailnější vhled do soupeření Marsu, Země a Pásu. Na druhou stranu je tu víc pochopitelná detektivova motivace i jeho postupné upadaní do psychotického stavu.

rick6410
14.03.2023 5 z 5

Skvelý štart úžasnej série. Najviac ma na tom bavila tá pochmúrna a depresívna atmosféra, ktorá oveľa viac odzrkadľuje to, ako sa ľudia správali, správajú a budú správať, než veselá optimistická budúcnosť na štýl Star Treku. Najprv som videl seriál, až potom som začal čítať knihy, a musím povedať, že toto je asi jediní prípad, kedy ma seriálové spracovanie bavilo trochu viac.

tlllk
07.03.2023 3 z 5

Pri počúvaní tohto diela som bol ako na hojdačke. To ako fakt "zombie"´, potom sa to trochu rozbehlo, obľúbil som si komisára, skôr ako toho natrúbleho kapitána, dostalo to aký-taký širší rozmer, a potom ten záver mi prišiel unáhlený ako koniec diplomovky. Ešte že je ďalších zhruba 10 dielov tak sa to snáď utrasie..

jaroiva
13.02.2023 3 z 5

No, poslouchalo se to dobře, ale je to taková mužská space opera (teda spíš pro muže). V kombinaci s "biologií" mě to prostě moc nebavilo. Nechytl mě příběh, takže jsem to vnímala tak napůl spíš jako kulisu po cestě autobusem. Další díl nebudu už číst.

Wewrka
11.02.2023 5 z 5

Velmi potěšen a velmi překvapen a velkou chutí se řítím do konce první knihy. Narazil jsem na to náhodou protože hledám tituly s dlouhou délkou do své audio sbírky. Jako kamioňák hledám nejlepší variantu cena délka :)
První kniha není rozhodně jenom sci-fi je to navíc docela dobrá detektivka? Aneb kdo za to může?
Velmi dobře a příjemné zpracovaná audioverze ti odsejpá, líbí se mi zvraty a vývoj. Dokonce první knihy mi chybí posledních pár stránek a jsem fakt zvědavý jak to skončí.

Frizer
18.12.2022 3 z 5

První polovina knihy pro mě byla opravdová bolest, vlekla se, byla pekelně nudná a nic moc se nestalo. Dvě lodě dole...mkay. Jeden z protagonistů je největší klišé ze všech. Jako vážně... píšeš o policajtovi, který byl kdysi dobrý, ale teď už není, který chlastal, ale teď je mu lépe, navíc je také rozvedený a vždy nosí klobouk...). Ježiš.

Zhruba v polovině kniha začala nabírat tempo a věci se začaly dít....opravdu pomalu, možná abych nebyl tak nadšený....ale začalo něco zajímavého. Jsem rád, že jsem knihu dočetla, má velký příslib do budoucích pokračování....ale bylo to pro mě víc práce než zábavy

stitch123
01.12.2022 5 z 5

Komentář není k ději knihy, ke kterýmu se tu už dostatečně vyjádřili ostatní, ale spíš k českýmu překladu.

Ač se mi zdá zdařilej v oblasti popisů techniky a podobných věci, z hlediska anglickýho slangu je fakt těžce nezvládnutej. Strašně moc běžných anglických slangových či hovorových výrazů a frází je do češtiny přeloženo doslovně, a to i v případech, kdy se přímo nabízí nedoslovný, ale významově stejný spojení.

Není to problém jenom této knihy. Momentálně čtu 6. díl a prozatím na to trpěly úplně všechny. Pokud umíte obstojně anglicky, určitě si těch počeštěných anglicizmů začnete všímat taky. V takovým případě bych možná doporučoval neudělat stejnou chybu jako já a knihy si přečíst radši v originále.

kalache
01.10.2022 4 z 5

...tekže lidé se zase nepoučili...

yerry
18.04.2022 4 z 5

Spaceopera aká má byť. Ľudstvo tu má už osídlenú slnečnú sústavu ale zostáva priestor aj pre neznámy vzdialený vesmír. A to je presne ten aspekt, ktorý boduje u klasickej sci-fi. Naivný klaďas Holden aj nihilistický detektív Miller sú postavy s hĺbkou, ktoré napokon prejavia svoje kladné vlastnosti. Záporáci sú takí, akí majú byť a nechýba to hlavné: Protomolekula, bojové lode Marsu a anarchisti z SVP...

Hlavné postavy sú v knihe síce len dve na rozdiel od seriálu, pričom ich pohľady sa pravidelne striedajú. Na rozdiel od seriálu Expanse, nie je tu toľko politiky a politických machinácií. Ak aj sa vyskytnú, vyplynú z deja a sú vnímané vždy jednou z postáv.

Nevýhodou u mňa bola skutočnosť, že som videl seriál ešte pred čítaním knihy, takže knižné postavy mi automaticky splývali s tými seriálovými. Nakoľko ale typovo boli tie seriálové dosť dobre obsadené, tak mi to až tak nevadilo. Naopak, vizuálne spracovanie seriálu napomohlo k lepšiemu dokresleniu techniky a exteriérom v knihe. Taktiež niektoré akčné scény.

Daniel Abraham ako jeden z dvojice autorov, používajúci pseudonym z titulu knihy, tu podáva oveľa lepší literárny výkon ako vo svojich poviedkach uvedených napríklad v XB-1. Na rozdiel od príbehov Balfoura a Meriwethera, ktoré neberie asi príliš vážne, Leviatan je z trochu inej kategórie. A subjektívne táto poloha mu pasuje viac.

Veľmi dobré čítanie napriek určitej skratkovitosti. Niektoré prvky a konanie hlavne v závere síce trochu logicky trpeli, ale ak prižmúriš oko, veľmi to nevadí...

VonDracek
12.04.2022 5 z 5

Tohle sci-fi mi naprosto sedlo, je to skvělé vyplnění tematického sci-fi prostoru, kdy lidstvo je na úrovni, že již několik generací osidluje další objekty ve sluneční soustavě, ale větší vzdálenosti ještě nezvládlo. Pro mě opravdu super, představovat si díky knize, jak by to celé mohlo fungovat, jak lidi vyrostou jinak na objektech s menší gravitací, jak jsou pro ně k životu důležité úplně jiné věci, v jakém postavení ty kolonie jsou...
Máme tu dvě hlavní charakterově hodně rozdílné postavy umístěné vedle sebe. Myslím, že to byla dobrá volba, protože bez detektiva Millera by samotný Holden asi nezačal nad věcmi přemýšlet i trochu jinak, a bez Holdena by to bylo zase trošku moc jednotvárně depresivní. Takhle dohromady to bylo dobře zvolené a ty charaktery mají svůj význam. Mnohem zajímavější byl ale opravdu Miller, jelikož jeho minulost, zážitky, pocity a to že pocházel z Ceresu prostě vytvořili melancholický a zajímavý příběh plný mnoha zvratů.
Kniha měla pro mě nečekaně akční spád, několikrát jsem si říkala, "aha tohle se asi bude dít až do konce knihy", a ono tomu tak vůbec nebylo! Tudíž mě to dokázalo překvapit, i když osudy jako takové se dají předpokládat, tak děj, který je k tomu povede, podle mě úplně ne. Na druhou stranu některé napínavé okamžiky odezněly za dvě stránky a mě to mrzelo. Závěrečné vyvrcholení bych o kousek protáhla a rozepsala. Nicméně sílu a zážitek z toho člověk pocítil! :)

Fallenyard
31.03.2022 5 z 5

Vynikající, na knihu jsem se vrhla po shlédnutí seriálu a jsem nadšená, jak dobrou práci scénáristi a filmaři odvedli. Pár věcí je v seriálu trochu jinak, ale určitě ku prospěchu věci. Na knize oceňuju vtip, dobře se čte, postavy jsou vtipné a za mě o dost sympatictejší, než ty seriálové. Holden je teda otravný pořád stejně, ale naštěstí mě knižní podoba ušetřila toho útrpného výrazu, Naomi není tak napružená a knižní Amos není narozdíl od toho seriálového až takový autista. Jediný, kdo se v knize projevuje míň, je Alex, kterého jsem si v seriálu hodně oblíbila, ale třeba to ještě přijde. Na druhou stranu je celá polovina knihy vyprávěná z pohledu Millera a je velice zajímavé sledovat jeho myšlenkové pochody, představy a budování vztahu k Julii.
Obecně je kniha klidnější, děj má dobrou dynamiku a akce je tak akorát, aby nebyla překotná a nenudila. Líbí se mi, že autor nevynechal jak důležité fyzikální zákony, tak fakt, že je třeba určitý čas na cestování a postavy se neocitly někde skokem, což je častý fail.

Stinná stránka je překlad, občas úplně mimo. Opravdu jsem netušila, že ještě někteří překladatelé překládají tak otrocky, působí to místy jako amatéřina. Překlepy jsou taky něco. To ale není chyba knihy, ta je výborná!

Balrog
24.03.2022 5 z 5

Kniha je super, ale stupidní, otrocký překlad slova dozen jako tucet působí ve sci-fi opravdu jako pěst na oko. Čeština 3. tisíciletí smíchaná s Boženou Němcovou. A jelikož angličtina prostě počítá na tucty, připravte se na bolest.

Klilad
02.02.2022 5 z 5

Nejdřív jsem viděl první tři řady seriálu a i přes počáteční nedůvěru byl nadšen. Tak nezbývalo nic jiného, než se pustit do knihy. Styl podobný Game of Thrones, jen v prvním díle se střídají pouze dvě osoby (Holden a Miller). Popravdě, je toho zde míň, než v seriálu, což může být pro někoho na škodu. Já si na to zvykl a nevadilo mi to.
Univerzum skvěle vystavěné a uvěřitelné. Zápletka... taková klasika, ale se specifickým kouzlem. Uzavřený kruh postav je skvěle vykreslený a každý si zde asi najde oblíbence. Takže, kdo zná seriál, nebo má rád scifi, směle do toho. :-)

Štítky knihy

vesmír space opera kosmické lodě zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

2013  86%Leviatan se probouzí
2014  84%Abaddonova brána
2014  88%Kalibánova válka
2017  88%Hry Nemesis
2015  82%O poklad Ciboly

Kniha Leviatan se probouzí je v

Právě čtených15x
Přečtených607x
Čtenářské výzvě62x
Doporučených44x
Knihotéce229x
Chystám se číst296x
Chci si koupit99x
dalších seznamech4x