Letní sestry

Letní sestry https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527720/bmid_letni-sestry-656fb00824a78.jpg 4 10 4

Román o čtyřech sestrách a tajemném pozvání k Severnímu moři Mnoho let jezdívaly čtyři sestry spolu s rodiči na letní prázdniny do Bergenu, luxusního turistického městečka v Holandsku. Když zde však jejich otec před dvaceti lety zemřel při autonehodě, už se sem nikdy nevrátily vzpomínky byly příliš bolestné. Proto sestry velmi překvapí, když je jejich matka pozve na prodloužený víkend právě do Bergenu, aby tam s nimi probrala jistou záležitost. Ukáže se, že matka se chce znovu vdát a v malebném letovisku by je ráda seznámila se svým nastávajícím místním mužem, o němž její dcery neměly ani tušení. Navíc se zdá, že muž si rodinu pamatuje z dřívějších dob. Sestry si ho před narychlo plánovanou svatbou proklepnou a zjistí, že není příliš důvěryhodný. Matka si však nedá říct a trvá na tom, že je pro ni ten pravý. A pak vyjde najevo ještě další tajemství... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Sommerschwestern , 2022


více info...

Přidat komentář

cornetka
24.03.2024 3 z 5

Mě to zpracování příliš neoslovilo. Čekala jsem pohled na věc od všech sester. Ale na druhou stranu najdeme v knize několik zajímavých myšlenek.

bookcase
01.03.2024 4 z 5

Bouřlivé i lehce ospalé, hodně pocitové, taková rodiná vztahovka, v níž se určitě najde spousta lidí. Autorku mám ráda, sedlo mi to. Bonus - divoké Severní moře.


EvikU.
05.02.2024 4 z 5

Čtyři sestry. Letní sestry. Proč letní? Každý rok jezdily do Holandska k severnímu moři s rodiči. To byla jejich jistota. Stále na stejné místo, tam mohly být sami sebou. Jednoho dne ale automobilová nehoda ukončí tátův život. A nic už není stejné. Ani sestry, ani jejich máma a už vůbec ne jejich život.

Do Bergenu už nejezdí, ale náhle je pozve máma na stejné místo na víkend. Důvod víkendu neuvede. Je to 20 let, přesto když každá dorazí na místo, vynořují se vzpomínky, které bolí. Nikdy se to nezmění. Táta a jejich tehdejší život budou i nadále postrádat.

Do městečka přijíždí nejdříve sestry, mají čas na povídání. Jenže ač sestry, místy to vypadá, že mluví každá jiným jazykem. Nejstarší Dora, Yella a dvojčata Helen a Amélie. Dohadují se, proč je máma pozvala. A proč zrovna sem?

Zdá se, že Dora to ví. Jde o matčinu svatbu. Jenže za jejím seznámením s oním mužem se zdá něco divného. Matka jim něco tají. Yella s Helen pátrají a spoustu se toho dozví. Nakonec vyplouvají ještě další dvě tajemství.

Kniha se četla moc hezky, prostředí krásně popsané, mrzelo mě, že nemají úplně ideální vztah jako sestry. Hlavní vypravěčkou je Yella, možná by bylo fajn nahlédnout do myšlení všech sester. Na plné hodnocení mi tam něco málo scházelo.

markej
03.01.2024 4 z 5

Čtyři sestry jsou pozvány svou matkou do nizozemského přímořského městečka Bergen, kde v dětství trávily všechny letní prázdniny do doby, než tu jejich otec zemřel při autonehodě. A jak už to v rodinách bývá, sestry mají komplikovaný vztah nejen mezi sebou, ale i s matkou. Ta se v mateřské roli nikdy zcela nenašla, a tak nikdy nebyla bezpodmínečně podporující rodič, ledaskdy byla jedovatá a dávala zdrcující nevyžádané rady či pronášela neúprosné soudy...

Proč se po letech chce matka opět se všemi setkat a co chce svým dcerám oznámit? Indicie jsou nanejvýš znepokojivé...

Na knížku jsem se moc těšila, protože jsem před lety přečetla všechny autorčiny knihy, které u nás vyšly, a moc se mi líbily... Nemůžu říct, že by mě román zklamal, ale ani mě příliš nepřekvapil, konec je dost velké a asi i očekávatelné klišé, připadal mi trochu moc rychlý a ne úplně jednoznačný, katarze byla jen částečná, což mi trochu vadilo, nicméně možná se tak otevírá možnost pokračování příběhu...

Celkem tedy nic, co by se mi extra zadřelo pod kůži, ale taky nic, co by byl vyloženě průšvih... Zkrátka dobře napsaná kniha s dobře vyprofilovanými postavami, která rozhodně neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne...

Hodnocení: 3,5 * z 5 *