Letí to pamětí

Letí to pamětí https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520985/bmid_leti-to-pameti-64dbb54daaf54.jpg 4 7 4

Dlouholetý editor, nakladatel a spolubesedník Miloně Čepelky Josef Pepson Snětivý říká o této publikaci, která vychází k sedmaosmdesátým narozeninám všestranného umělce a spoluzakladatele Divadla Járy Cimrmana: „Nebudu nijak originální, řeknu-li o Miloni Čepelkovi, že je ,malý velký muž‘. A hned mě napadá zdánlivý protiklad: navzdory své fyzické lehkosti nepluje po povrchu a nespokojí se s pěnou dní, ale se zvídavostí takřka dětskou a s neuhasitelnou chutí se noří do hloubky, do pomyslné vody pod zmiňovanou pěnou. Ta voda je někdy kalná, jindy naopak překvapivě průzračná a čistá, pak zase ,obyčejná‘ – ale vždy živá. Sám je takový pokaždé: jako herec, textař, dramatik, básník, prozaik i glosátor. V posledně jmenované roli stvořil už dvě publikace a po titulu Skok sem, skok tam přichází s knihou Letí to pamětí. Jsem rád, že navzdory slovesu ,letí‘ je onen pohyb vzpomínek, úvah a postřehů dostatečně klidný na to, aby jej zachytil, a my se do nich můžeme ponořit. Tento vnímavý pozorovatel života vlastního i osudů cizích nás nepřesvědčuje o „své pravdě“ a nenutí nás, abychom mu věřili; spíše dává věci do souvislostí, nabízí alternativy a nechává každého, aby si udělal vlastní úsudek. To už samo o sobě není málo v dnešní době, kterou mnozí promořili apely k zastávání kategorických, ba nesmiřitelných soudů o čemkoli. Čtěte svým tempem, zastavujte se a rozbíhejte, přemýšlejte, ,jen tak‘ se bavte nebo se něčemu přiučte, věřte, nebo nevěřte... Ani já vás k ničemu nenutím, jen o jediné prosím: abychom Miloňovi nevěřili slova o ,labutí písni‘. Naopak doufejme, že kniha Letí to pamětí není jeho posledním počinem.“... celý text

Přidat komentář

Apo73
15.01.2024 2 z 5

Ač milovník DJC a obdivovatel poetiky pana Čepelky, musím říct, že kdyby tuhle knížku nedal dohromady, nic by se nestalo. Není bohužel intenzivní ani v poetice, ani v jazyce, ani ve vzpomínkách, je to takový pelmel staršího pána, co mu "letí pamětí" - to samozřejmě beru, ale přišlo mi to bohužel takové chuďoučké. Nejsilnější částí podle mne jsou jeho haiku, které se textem taky trochu proplétají. No nemusí být vždycky posvícení.

bazyk21
14.11.2023 5 z 5

Laskavé čtení se spoustou nápadů a tipů


iceVS
21.10.2023 4 z 5

Pohlazení.
Ale málo Miloně...

kuruteku
15.10.2023 3 z 5

Ze vzpomínek a rozhovorů u mne vede Nedělňátko, tady je to trošku nastavované, ale zase některé haiku jsou skvělé, takže proč ne. Alespoň bude vše dořečeno.