Létající kanape aneb Vojta na cestách

Létající kanape aneb Vojta na cestách
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344626/bmid_letajici-kanape-aneb-vojta-na-cesta-0RV-344626.jpg 3 2 2

Hravý veršovaný příběh o chlapci, který procestuje celý svět na kouzelném létajícím kanapi. Netradičně graficky řešenou knihu doprovodili půvabnými ilustracemi žáci ZUŠ v Kladně.

Přidat komentář

Zelený_Drak
12.07.2020 2 z 5

Veršované vprávění má své lepší i horší momenty jak po stránce básnické, tak po stránce příběhové. Myslím, že pro děti bude nejzajímavějších tak prvních 20 stran. Třeba tahle sloka o babě Abě je dobrým příkladem poněkud nesmyslných, ale zábavných rýmovaček pro děti.

Zvyky má věru svérázné
Neumí se moc chovat
Kdykoli jazyk vyplázne
Tak na něm sedí ovád

Kdyby se celá knížka nesla v tomto duchu, odklikla bych určitě tři hvězdičky. Jenže ve chvíli, kdy se začíná s kanapem létat po Praze a po světě, šla moje pozornost dolů a přišlo mi, že tam je příliš mnoho pasáží "pro rodiče", které zaujmou jen málokteré dítě. Co má takové šestileté dítě mít třeba z tohohle?

Navštívili slavný přístav Livorno
Florencie už je vítá bon giorno
Až kapela na náměstí zařinčí
Probudí se Leonardo da Vinci

Později zase přicházejí zajímavější momenty jako kapitola Kniha džunglí, ale já být dítě, tak bych tedy neměla mnoho pochopení pro to, že si autor plete vlky s vlčáky (byla jsem v tomto ohledu dost netolerantní dítě a vyrostl ze mě ještě netolerantnější dospělý). Kdo ví, jak Akéla zemřel, jistě chápe, jakou urážkou pro něj je být nazván psím synem. Vlček, vlkouš... všechno by bylo lepší než vlčák. Naštěstí to většina malých čtenářů nejspíš nebude vědět.

Mnoho rodičů by ale mohlo potěšit, že kniha je apolitická a úspěšně se vyhýbá jakýmkoliv choulostivým tématům dneška. Neumím si dost dobře představit, že by mohla negativně ovlivnit výchovu dítěte. Některé rodiče by ovšem naopak mohlo urazit právě to, jak se kniha vyhýbá všem choulostivým tématům dneška. Nevím, zda aspoň nějací ti skřítci neměli být registrovaný pár, aby to uspokojilo soudobé požadavky na dětskou literaturu. Aspoň se v příběhu několikrát hovoří o počítači, což by zase mohlo potěšit děti. Oceňuji také ilustrace žáků z kladenské ZUŠky. Je vidět, že si dali záležet.

Abych to nějak shrnula... Když se to dětem bude líbit, tak jim Létající klidně budu číst, ale tak trochu doufám, že to nebude nejoblíbenější knížka v knihovničce, kterou budu muset číst až do úplného zblbnutí navzdory tomu, že děti ji už budou umět zpaměti.