Let Ikaru

Let Ikaru https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21455/bmid_let-ikaru-DPM-21455.jpg 4 22 5

Román Let Ikaru je nejvýraznější práce bulharského prozaika Ljubena Dilova v oblasti sci-fi. Ve své zemi se dočkala několika vydání a rovněž získala cenu na 3. sjezdu Evropského sdružení autorů sci-fi. Děj této knihy se odehrává v budoucnosti, kdy je do vesmíru vyslán kosmický koráb Ikar, jehož úkolem je pátrat po jiné civilizaci a navázat s ní kontakt.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Pătjat na Ikar , 1984


více info...

Přidat komentář

thorir
05.01.2020 2 z 5

Tentokrát zklamání a navíc k uzoufání nudné. Přes atraktivitu tématu generační lodě, zajímavou anotaci a z toho plynoucí příslib zajímavého čtenářského zážitku jsem se do příběhu vůbec nedokázal dostat. Až příliš nadšeně jsem si knihu přinesl z antikvariátu a těšil se na mně zcela neznámého autora. Za hlavní nedostatek považuji absenci příběhu, nebo nějaké hlavní nosné myšlenky. To, co je v knize vydáváno za příběh tak vůbec nepůsobí. Ruší naopak přemíra balastu v podobě umělých úvah, zbytečných interních monologů a podivných, zcela neuchopitelných rozhovorů. Chybí děj, a to co se tam za děj vydává, je zoufale nezajímavé, nezáživné, hlavní postava je nesympatická, absolutně mě její osudy nezajímali a nezaujali. „Ultraprogresivní“ svět v podání originálu z roku 1984 působí dnes místy docela komicky, čtenář se neubrání úsměvu nad jistou naivitou některých progresivních nápadů, byť tohle je nutno autorovi odpustit s ohledem na dobu a místo vzniku. Závěr trochu vylepšuje popsanou bilanci, doplňuje motivace a odpovědnosti průzkumníků. Kniha mě dále vede k hlubší úvaze nad rozdíly v psaní mezi „západními“ a „východními“ SF autory, což považuji za pozitivní. Chápu, proč to někoho může nadchnout a mohlo nadchnout v minulosti. Dnes, v době kdy je svět podobnými úvahami přeplněný, je to však poněkud zastaralé.

Vidlička
28.06.2017 2 z 5

Ačkoliv SF, obzvláště s touto tématikou několikageneračního letu do vesmíru, mám moc ráda, tak Let mě bohužel moc neoslovil. Možná proto, že rozebírá psychiku pouze jednoho z astronautů, možná proto, že, jak mi alespoň připadalo, si autor zkouší na čtenáři svoje fyzikálně-filozofické názory, a možná proto, že jsem chvílemi měla pocit, jakoby psal knihu na několikrát a malinko přeskakoval v hrdinových zájmech od jednoho k druhému, a celý obsah mi tak připadal nesourodý. A možná mi prostě jen nesedl páně Dilovův styl psaní. Neurazilo, nenadchlo, bohužel...


hoopoo
09.06.2014 4 z 5

Noposledy jsem četl na střední, kde mě to bavilo hodně. Nyní jsem se nějak na konci nechytl, ale jinak většina knihy ok.

puml
08.05.2013 5 z 5

Skvělá sci-fi, která staví především na atmosféře uzavřené komunity letící Vesmírem na obřím asteroidu Hidalgo. Příběh výborně vystihuje chování lidí vystavených frustrující vykořeněnosti a ztrátě domova a postupnou snahu o nastolení nové civilizace, nové Země, tam někde ve vzdálených končinách Vesmíru. Kniha mě hned od první stránky naprosto pohltila svým filosofickým záběrem. Naprostým vrcholem je pak posledních 30 stránek, ve kterých tíživá, klaustrofobická atmosféra a vykreslení psychiky jednotlivých postav dosahuje toho nejlepšího, co jsem kdy četl. Doporučuji.

Rooz
30.09.2011 5 z 5

Pro mě osobně je to jedna z nejlepších knih, které jsem četl. Asteroid Hidalgo je předělán na mezihvězdný koráb Ikar a vyslán do vesmíru. Má za úkol pátrat po jiných civilizacích. Celý příběh je vlastně zpovědí hlavního hrdiny, Zenona Balova, jenž je prvním člověkem narozeným v tomto novém soběstačném světě, Země je pro něj jen legenda, mýtus, minulost lidí (vybraných géniů lidstva), kteří putují vesmírem s ním. Je to příběh o hledání lásky, porozumění a hlavně sebe sama ve světě, do něhož sice jako první opravdu patří, ale v němž se zároveň oprávněně cítí nesvůj a ztracený, neboť kolem něj je jen uzavřená skupina starých vědců a nová generace teprve přichází. Osobně vřele doporučuji.

Štítky knihy

bulharská literatura sci-fi

Autorovy další knížky

Ljuben Dilov
bulharská, 1927 - 2008
1989  73%Let Ikaru
1980  70%Ještě jednou o delfínech
1985  69%Promarněná šance
1988  56%Krutý experiment
1981  75%Karneval bude zítra