Lesní duch

Lesní duch https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519245/bmid_lesni-duch-tJU-519245.jpg 4 56 19

Současná Amerika. V lese u skautského tábora je nalezeno patnáct skautů a sedm jejich vedoucích – všichni spáchali sebevraždu. Jeden z mrtvých chlapců je přítelem Sparkyho Wallace, jehož otec Jack vede v Chicagu polskou restauraci. Jack objeví souvislost mezi sebevraždami a smrtí vlastního dědečka, který se zabil v Kampinoském pralese v Polsku, když za druhé světové války bojoval proti nacistům. Jack a Sparky se společně vydávají do Polska, aby odhalili děsivé tajemství. Co způsobuje nezvladatelnou paniku lidí v lese? Aby se jim to podařilo, musí hrůzu zažít na vlastní kůži a dostat se až na samou hranici šílenství.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Forest Ghost , 2013


více info...

Přidat komentář

Madla81
10.04.2024 3 z 5

Nějak mi to nesedlo. Nevím, čím to bylo, ale nefungovala na mě ani atmosféra, nedokázala jsem si vytvořit vztah k hlavním hrdinům, což je divné, když byl ve středu děje dvanáctiletý chlapec. Počátek příběhu mi přišel až příliš protkaný náhodami, takovými těmi deux ex machina, ale děj se pak vcelku dobře rozeběhl, jenže mi dané motivy přišly až příliš opakující se a místo toho, aby na mě působila úzkost, přišlo mi to celé takové natahované. Možná kdyby nebylo vše několikrát dořečené a já si musela mnohé domýšlet, byl by dojem mnohem pozitivnější. Závěr mi přišel až příliš překombinovaný. Je to škoda, protože předchozí novelka Pan nikdo měl své přímočaré kouzlo. Ale musím vyzdvihnout polské reálie a prostředí, to se vážně povedlo.

Ven_D
06.04.2024 5 z 5

Graham Masterton je úžasný a jedinečný vypravěč. Umí skvěle navodit atmosféru. Detaily ani nešetří, ani neplýtvá. Což ocení zejména ti, kdo nemají rádi přehnaně krvavé a násilné scény. I když je jimi Lesní duch poměrně protkaný, nezachází se do nechutných detailů. Prim hraje strach jako takový.

Žánrově je tento kousek duchařina s mysteriózními prvky. Závěr mi k celému příběhu absolutně neseděl. Odkaz na kompletní hodnocení najdete na webu Knižní díra - odkaz v záložce "Recenze".


Margarett_Lindd
01.04.2024 5 z 5

Tak tahle kniha se mi přesně trefila do vkusu. Shrnula bych to jako tajemné a záhadné.
Závěr mě nakonec docela mile překvapil, tím, že jsem ho nečekala, i když byl velmi smutný. Určitě si časem od autora přečtu něco dalšího.
A popravdě, po přečtení jsem přemýšlela, zda mám vyrazit na procházku do lesa

iv.ča
07.03.2024 5 z 5

Tohle bylo děsivé, smutné, tajemné, ale také poučné. Četla jsem od autora dvě knihy a obě se mi líbili stejně jako tohle.

Simstr
06.03.2024 2 z 5

Za mě zklamání, a to mám ráda celou detektivní sérii s Katií Maguirovou. Velice slabý příběh spojen s mytologií ale hororové nikoliv. Bylo to takové nedotažené, ploché, nevím... něco tomu chybělo.

Aleen
16.02.2024 4 z 5

Četla jsem, a asi ještě číst budu, detektivní sérii s Katií Maguirovou, začínající Bílými kostmi, a mám ji moc ráda. Díky ní jsem se dozvěděla, že Graham Masterton je známý hlavně jako hororista. Nyní konečně se mi dostal do ruky i jeho horor. Protože jsem, od přečtení všech stěžejních děl mistra Kinga, hororům příliš nedala, asi jsem ztratila cvik a v tomto jsem si trošinku pochodila. Chvílemi byl hodně napínavý, děsivý, ale i smutný. Prožívala jsem s hlavním hrdinou paniku, srdce mi bušilo, fuj. Takže u mě dobrý.

trudoš
10.02.2024 3 z 5

V Lesním duchovi se odráží záliba Grahama Mastertona v tradičních motivech, jež dokáže pojmout novým způsobem. Ačkoli název přímo vybízí k očekávání duchařského příběhu, opak v tomto případě nemůže být větší pravdou. Přesto zůstává spisovatel věren poctivé strašidelné atmosféře, kterou hned zkraje vygraduje masakrem skautského tábora. Co naopak překvapivě nefunguje, jsou emoce. Situace, jež by každého poslala na pár týdnů k psychoterapeutovi, je tady prezentována maximálně jako ošklivá zkušenost; a jede se dál. Jakmile ovšem dojde na pátrání v temných lesích, nejeden žánrový fanoušek si vzpomene na Záhadu Blair Witch. Nekonečné hvozdy umí s psychikou udělat hodně, přičemž autor toho využívá bezezbytku.
Ostatně celé vyprávění má na horor nezvykle smysluplnou zápletku, třebaže prapodivně složenou ze dvou víceméně samostatných dějových linií. Pátrání po příčinách děsivých sebevražd má pak ve finále hlavu a patu, i když závěrečná pointa může působit na moderního čtenáře zbytečně trendy.

veronika8887
29.01.2024 5 z 5

Tajmeno, astrologie,historie .
Ze začátku trochu nudná kniha , ale po pár kapitolách mě kniha dostala . Rozuzlení a konec byl smutný Doporučuji přečíst.

Ivan Kučera
21.12.2023 3 z 5

Som rád, že ma Graham neotravuje tupým tínedžerským slasherom z lesa, ale nemôžem povedať, že by si ma nejak extra získal na svoju stranu. Najskôr som sa tešil, potom nudil a následne to dostalo grády... aby to o pár strán ďalej opäť upadlo do letargického stavu miernej monotónnosti. Postavy šli mimo mňa, enchávali ma ľahostajným a celkovo mi to pripadalo tak, že zápletka čiastočne stagnuje. Lesná atmosféra pekná, ale napr. v zrovnaní s drsňákom Adamom Nevillom jej k dokonalosti čo-to chýbalo. Naopak, páčilo sa mi ekologické posolstvo a obracanie sa k tomu súvisiacemu folk hororu. Skvelý vizuál (obálka, slučka na každej strane).

LucYfer666
20.12.2023 3 z 5

Zpočátku jsem měl pocit,že čtu prvotinu. Hodně náhod, hodně neuvěřitelných událostí a naivity hrdinů. V půlce se to ale docela zlepšilo. Námět je sice hezký, ale otřepaný, ale kniha je krátká a nabytá atmosférou, takže za přečtení stojí.

Mihal27
03.12.2023 4 z 5

Mám zmiešané pocity z tejto knihy. Začiatok ma zaskočil a vytočil. Príbeh bol zaujímavý a dobre sa čítal. V niekotých pasážiach som mal zimomriavky čo zbožnujem na knihách. Kniha ja celkom dobrá. Čítal som aj lepšie. Ako takú oddychovku určite odporučujem.

Malarkey
16.11.2023 4 z 5

Ihned za sebou jsem přečetl dvě knihy od Grahama z Golden Dogu a je zajímavé, jak moc autor své knihy situuje do polského prostředí. Byť pochází ze vzdáleného Skotska.

I to mě ale hodně pomohlo k tomu, abych si tento typicky hororový příběh rozkrývající problémy minulosti se silným nádechem nadpřirozena, tak nadchnul.

Začátek knihy tedy může trošku rozlítit slovenské čtenáře. Ale i těm nakonec dojde jisté zadostiučinění. Nebo podle mě by to tak být mohlo, byť si nedovedu představit, jak já bych se tvářil, když by mi autor v prvních deseti stránkách odsoudil moji rodnou zem kvůli jídlu.

Osobně bych to asi nepřežil.

Nicméně k věci. Lesní duch je přesně ten typ hororu, který zde píše třeba Honza Vojtíšek, Petr Boček nebo Svatopluk Doseděl. Graham si vzal myšlenku lesního ducha, tajuplného lesa za Varšavou a příběhu ze současnosti. A já byl nadšen.

V knize je trošku historického vysvětlování, trošku polských reálií, které mám rád a jsou mi blízké a pak i čtivost, která se mu upřít prostě nedá. A to ani v momentě, kdy s dějem dělá doslova psí kusy. Prostě mu to odpustíte a budete se oddávat příběhu. Nebo minimálně mně se to tak stalo a i proto jsem s knihou velice spokojen.

Jedna z dosud nejlepších přeložených knih, které Golden Dog vydal.

eraserhead
04.11.2023 4 z 5

Až na jednu chybějící všechny správné a dobré Mastertonovy ingredience, namíchané v atmosférický příběh, který táhne a mně osobně překvapil zajímavým závěrem. Chci další knihu.

Janamed
02.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Většinou jsou u mne strašidelné příběhy odehrávající se v lesích sázka na jistotu, ale v případně Mastersenova díla jsem, bohužel, na rozpacích. Námět je rozhodně zvolen originálně, ale zpracování už mi tak zajímavé nepřipadá. Sice v knize naleznete jisté strašidelné pasáže, hororovou atmosféru však přebíjí nespočet vzkazů ze záhrobí (proč?), rodičovský postoj otce k synovi (kdy otec poslouchá syna, protože trpí AS) přes bizarně provedené sebe/vraždy. I přesto, autor píše svižně, jednou se ocitnete v USA, pak v Polsku a zase naopak. Závěrečnou kapitolu jsem stěží dočítala, napětí zjistit, co se v příběhu vlastně děje se už od poloviny knihy pomalu vytrácelo. Asi to na mne působí takovou všehochutí. Kvituji však, že autor pracuje s ověřenou myšlenkou komunikace stromů, kterou krásně popisuje například Peter Wohlleben.

Rozhodně nemám nic proti autorovi, ale asi mi tento příběh o kapitulaci ochránců přírody tolik nesedl. Za mne to tentokrát budou slabé tři hvězdičky z pěti.

Rassmussen
31.10.2023 3 z 5

Za mě hodně slušné duchařské čtení. Jediná věc, která mě v ose příběhu nepříjemně rušila byla ta laciná astrologie malého autisty Sparkyho. To byl prostě fatální krok vedle... Proč se tolik nadějných autorů snaží svým knížkám dodat "grády" tím, že do nich fláknou horoskopy nebo Ouji board a podobně? Škoda!

thorir
13.10.2023 2 z 5

Tohle byl krok vedle, úkrok stranou hodně mimo moji obvyklou čtecí komfortní zónu. V poslední době pokukuji po hororu, hledám styl, který by mě zaujal. Lesnímu duchovi se to nepovedlo. Anotace je lákavá, mrazivá, téma hromadných sebevražd kdesi uprostřed lesa mě zaujalo na první dobrou. Záhy se však dojem kalí, alespoň u mě. Autor se snaží navodit dojem normálnosti a normálního světa, zdání obyčejnosti a každodennosti, jenže jeho svět uvěřitelný vůbec není. Je mělký, nepropracovaný, povrchní a nemá potřebnou hloubku. Postavy se chovají divně, ne uvěřitelně. A pak mám zásadní problém s obrovským množstvím ezoteriky a astrologie. Jen za tu astrologii jsem si vnitřně sundal dvě hvězdy. Tato témata mě nebaví, nudí a vyloženě otravují, což je pochopitelně čistě moje preference. Navíc jsem si vůbec nedokázal najít cestu k protagonistům, jejich neustálé mystické, alternativní a ezoterické zážitky a prožitky mě vyloženě nudili, a rozhodně nepůsobili hororově. Vlastně nejlepší scény jsou pak pochopitelně panické hrůzy v lese, zejména ta v Evropě. Jo a konec je taky celkem fajn, byť se v obrysech dá od jisté chvíle předpokládat. Ten závěrečný environmentální přesah mnou však nijak nerezonoval a opět spíš ruší. Ve finále tedy dvě hvězdy za hrůzy v lese, nicméně kolem a kolem je to spotřební kniha, pro kterou evidentně nejsem cílová skupina. Na horor tímto nezanevřu a teď se jdu projít do lesa.

Majuš333
25.09.2023 3 z 5

'Ticho bylo ohlušující. Čekali, a jak čekali, začali cítit, že se k nim lesem něco řítí, něco neviditelného a nehlučného, co je od nich stále vzdálené, ale přitom divoké.'

"Snažím se vám říct, že jsem skeptik. Nemyslím si, že existuje něco takového jako nadpřirozeno, duchové, nebo dokonce život po smrti. Ale věřím, že na této zemi existují věci, o kterých zatím nevíme a kterým nerozumíme, a že si zaslouží, abychom je důkladně prozkoumali a zjistili, o co vlastně jde. Buď se budeme smát sami sobě, že jsme se jich tak báli, nebo budeme s křikem utíkat."


Keď som rozbalovala balíček s knihou, prvé, čo ma napadlo bolo, že niekde nastala chyba a miesto knihy som dostala vreckový slovník alebo modlitebnú knížku :) Takúto lesnú ducharinu osolenú Ďatlovou výpravou a okorenenú Lesom samovrahov mám v obľube, ale môj verný kamarát strach sa v tomto prípade nedostavil. Aj keď bolo pre mňa veľmi ťažké niektorým veciam uveriť (proste mi tam nesedeli), po prefrčaní cez tých 295 mini strán, mi zostal zvláštny pocit na duši.
No jednu * uberám za urážanie Slovákov. Žiadny anglický šašo nebude písať, že Slováci h.v.á žerú!!!!! A druhú * dávam dole za zabitie Diablika. Dvakrát sa tomu autor vyhol v prípade Barretta, tak sa dalo niečo vymyslieť aj v tomto prípade!!!!!


"Tak v kolik hodin odjíždíme?" zeptal se Sparky.
Jack se chystal nalít rozšlehaná vejce na pánev, ale zaváhal. "Jako par-don? Jak to myslíš, v kolik hodin odjíždíme?"
"Ve tvém osobním horoskopu je napsáno, že dnes po poledni odjíždíme. Odjíždíme, ne?"
"Ježíši, tos teda vytvořil pěkný horoskop. Neříká ti to, kdy se jdu vykadit?"
"Myslím, že by mohlo."

Mona-Lisa
17.09.2023 5 z 5

Já můžu horory odehrávající se v lese. Cítím v něm respekt k neklid a obdivuju díla, které tyto mé pocity ještě znásobí. A této knížce se to povedlo mnohonásobně.
S vdovcem a jeho zvláštním synem část knížky pobudeš v Americe a část Polsku. Autor, sám s polskými kořeny, tuto svou přednost krásně zúročil.
Pátráš po příčině hromadných sebevražd za doprovodu postav, které ti mizí před očima.
Užila jsem si to maximálně. Hlavně ty změny strachu. Z abstraktního, neuchopitelného se krásně transformoval na mýtický a tím, jak ta samotná hrozba nabývala hmatatelnější kontury....no wow, to se teda začaly dít věci!
Objevil se tam twist, tak předvídatelný v hororech, ale já to TAK zbožňuju, že jsem jen slastně předla blahem.
Pak to bylo ještě trochu jinak a tím mi to upřímně vyrazilo dech. Pecka!
Je tam i přimíchaná antická mytologie, indiánská.
A víš, proč jsem tomu s největší chutí dala plný počet hvězd, protože jsem stála na straně zla a myslím, že ty budeš taky.
Užasná knížka.

Tereza137
16.09.2023 4 z 5

Tak za mě tohle byl konečně pořádný horor, plný napětí, tajemných prvků a dokonce trochu magie.

Prostředí, ve kterém se to odehrávalo, mě opravdu hodně oslovilo, co se týče strachu, jelikož já osobně mám neskutečný strach z lesů. Tyto místa mají tolik záhad a skrytých temných stránek, že je opravdu nemám v lásce a nahání mi hrůzu.

Pokud jde o hlavního hrdinu Jacka, ani nevím, jak ho hodnotit. Byl to prostě průměrný rodič, který má zvláštního syna a společně se rozhodli vyřešit záhadu. Nic proti němu nemám, což považuji za velké plus. Obvykle hodnotím postavy v knihách spíše negativně.

Konec knihy byl ten rozhodující moment, kdy jsem si řekla, buď bude úžasný a dostane 5*, nebo ne a zůstanu u 4*. No, jak to asi dopadlo? Za mě prostě ne, já osobně nemám ráda toto zvláštní nadpřirozeno a bohy apod., není to můj šálek kávy.