Leopardi Franze Kafky

Leopardi Franze Kafky https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61488/bmid_leopardi-franze-kafky-pfF-61488.jpg 4 11 11

Autor s laskavým humorem líčí příběh mladého židovského venkovana, velkého stoupence Lva Trockého, který se místo nemocného přítele vypraví v roce 1916 se zvláštním posláním do Prahy. Souhrou náhod se zde setká s Franzem Kafkou, který mu věnuje část svého rukopisu. Našemu popletenému hrdinovi se revoluční poslání splnit nepodaří, ale Kafkův rukopis pečlivě opatruje. Na sklonku života jej věnuje svému nejmilejšímu synovci. Netuší, že složitý Kafkův text v kapse radikálního studenta bude považován za kódovanou zprávu, a on bude muset vynaložit všechno své úsilí, aby synovce zachránil před uvězněním. Na knize je zajímavé, že hlavní hrdina není fiktivní postava, ale skutečný autorův příbuzný, který do Brazílie přicestoval spolu s rodiči a sourozenci, když v Rusku vypukla občanská válka. Autor tudíž prostředí evropských Židů dobře zná a dovede ve své knize čtenáře rozesmát i dojmout.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

Os leopardos de Kafka , 2000


více info...

Přidat komentář

Osice
06.08.2020 5 z 5

„Leopardi vtrhnou do chrámu a vychlemtají až do dna obsah obětních nádob; to se neustále opakuje; posléze to lze předvídat a stane se to součást obřadu.“ (Franz Kafka)

Leopardy jsem objevila u manželových rodičů v knihovničce. Okamžitě mne zaujalo jméno Franze Kafky. Přiznávám, trochu mě zklamalo, že není autorem knihy, ale stejně jsem si ji odnesla domů s tím, že si ji výhledově někdy přečtu. O pár dní později jsme odjížděli na Šumavu a já ji přibalila s sebou. Je slaboučká, tak nezabrala moc místa:-) … Když děti usnuly a moje rodiče vytuhli u televize, ztlumila jsem zvuk a měla konečně klid na čtení.

Je 1. světová válka a do Prahy přijíždí Myšák, židovský stoupenec L. N. Trockého. Zavedlo ho tam jedno tajné poslání, jehož splnění zkomplikovala ztráta potřebných pokynů. Jak se Myšák s úkolem v nezáviděníhodné situaci vyrovná? Bavila jsem se opravdu náramně:-D Kromě toho jsem si rozšířila obzory. M. Scliar mi umožnil odlišný pohled do židovského světa. Dosud jsem se setkávala s příběhy Židů z období 2. světové války. Žid jako komunistický revolucionář je pro mne v beletrii osvěžujícím prvkem. Taktéž literární setkání s osobou Franze Kafky mne velmi bavilo. Autor toho o něm na těch pár stránkách dokázal sdělit docela hodně. Úplně jsem ho v tom malinkém stroze vybaveném bytě ve Zlaté uličce viděla.

„Zdálo se mu, že ho všichni pozorují a šeptají si: tamhle je Trockého člověk, má před sebou nebezpečné poslání. Zvlášť ho znepokojoval obtloustlý muž s tmavými brýlemi, který seděl poblíž. Proč má tmavé brýle? Určitě je to ruský nebo německý špion. Muž s kamennou tváří, ustavičně obrácenou k němu, se ani nepohnul. Nervózní Myšák už málem přešel do jiného vagonu, ale asi sto kilometrů od Prahy vlak zastavil. Muž vstal, uchopil hůl a s pomocí nějaké ženy nejistě vyšel po chodbičce ven. Byl to slepec.“ (s. 29)

Jako první zde uděluji pětihvězdičkové hodnocení. A nelituji ani jedné hvězdičky:-) Tato kniha by se mi nebýt náhody nedostala určitě nikdy do mého čtenářského zorného pole. Náhodě pomohlo i to, že můj tchán má na svědomí knižní sazbu této knihy:-) … Doporučuji. … A já zapátrám po dalších knihách tohoto brazilského spisovatele.

Skip
29.09.2015 4 z 5

Rozsahem docela útlá kniha brazilského spisovatele o mladém a zaníceném židovském komunistovi trockistického směru. Musím říct, že jsem se dost bavil úvahami hlavního hrdiny. Ono už jen když čtete „soudruh Kafka“ posouvá to koutky úst nahoru. Jedna z humoristických knih, která mě pobavila. A vysmát se takovým způsobem zaníceným komoušům, to vždycky bodne.


vegetArien
01.02.2011 4 z 5

Věnování: Všem Kafkovým skalním příznivcům Tracyho tygra.

Zase po dlouhé době objev v podobě náhodného zjevení se knihy v knihovně. Kombinace leopardů a Kafky mě donutila vytáhnout knihu z regálu, obal dokonal dílo a útlá novelka přibyla k ostatním svazkům, které jsem následující půl hodinu v narvané tramvaji, cestou domů, proklínala..

Štítky knihy

brazilská literatura Franz Kafka, 1883-1924

Autorovy další knížky

Moacyr Scliar
brazilská, 1937 - 2011
2020  72%Žena, která napsala Bibli
2002  82%Leopardi Franze Kafky
2023  100%Kentaur v záhrade