Leonard a Hladový Paul

Leonard a Hladový Paul https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463535/bmid_leonard-a-hladovy-paul-pja-463535.jpg 4 99 34

Odzbrojující román kladoucí prostou otázku: Mohou dobří lidé změnit svět? Leonard a Hladový Paul je okouzlující příběh dvou milých svobodných třicátníků, kterých byste si na ulici ani nevšimli, natož aby se z nich stávali hrdinové románů. V jejich obyčejnosti se však skrývá neobyčejná síla. Leonard se živí psaním encyklopedií pro děti a touží po někom, s kým by mohl společně žasnout nad krásou všehomíra. Hladový Paul je naopak se svým životem spokojený beze zbytku — je chodícím ztělesněním bytí v přítomném okamžiku. Oba přátelé se pomocí humoru, deskových her a ticha snaží proplout bouří života v jednadvacátém století a uchránit si to nejcennější — radost z každé, i té nejobyčejnější chvíle.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Leonard and Hungry Paul , 2019


více info...

Přidat komentář

bookcase
20.04.2024 5 z 5

Tak to bylo úžasné, poklidné, vůbec nic se tam nestalo. A víte co? VŮBEC to nevadilo, ten příběh je tak milý, obyčejný, přesto utkví v paměti. Poslouchala jsem jako audio, Matouš Ruml tomu svým příjemným hlasem dodal takové to "příjemno".

milary
17.01.2024 5 z 5

Knížka ústící do ticha.
Asi proto, že všechno podstatné už bylo řečeno.

No ano. Podstatné, leč přehlížené, jaksi málo cool a wow. Tak nenápadné, že člověk snadno může číst jen povrchovou vrstvu, nedbale a bez valného zájmu, aniž si toho povšimne. Na dovolené, ve vlaku, o pauze mezi čímsi důležitějším, však to znáte. Tuhle zavedenou charakteristiku používáme občas všichni.

Začátek na mě taky tak působil. A při dlouhých odstavcích nahodilého filozofování mě napadalo knížku odložit. A naráz se mi pootevřela ta druhá rovina. Tajné písmo smyslu. A jakého!

Bráním se napsat cosi takového, že mě knížka oslnila. Omráčila. Tyhle nedisciplinovaně exaltované výrazy se totiž k laskavě a neokázale formulovanému obsahu vůbec nehodí.
Jen - dlouho mě nic tolik neoslovilo a nepřimělo přemýšlet o sobě samé.
A za to jsou všechny hvězdy málo.

Audioknihu četl Matouš Ruml. A mně se líbilo to poslouchat.


Janadvorackova
17.12.2023 2 z 5

Hrajou deskovky, moc nepracují, žijí s rodiči, kterým na domácnost vůbec/moc nepřispívají, jsou trochu sobečtí, ale neuvědomují si to, přičemž tohle je důvod, proč byste je utloukli. Ale nejsou hloupí, tedy většinou, v knize ne. K životním událostem přistupují tak, jak přicházejí, ale nastanou-li problémy, nevědí si s nimi rady. Nebo hned si rady nevědí. A časem se to vyřeší.
Jednoduchý příběh, který se může stát hloupý, ale není.
Akorát netuším, proč je Paul hladový...

MarceD.
26.10.2023 3 z 5

Knížka si plyne v pohodovém tempu, bez závratných zvratů a dramat a přesto na konci je každý hrdina (hlavní i vedlejší) trochu jiný než na začátku. Četlo se mi to moc hezky.

katpas76
14.09.2023 3 z 5

Děj knihy plyne velmi přirozeně, bez skoků v čase, bez udiček pro čtenáře, aby byl vždy nucen číst další kapitolu díky tomu pro mě kniha nebyla tak atraktivní jak jiná díla, která tyto techniky používají, přesto byl ale román pro mě příjemným zpestřením mnoha večerů.
Milý, laskavý a něžný příběh, u kterého nemůžu napsat, že jsem se od něj nemohla odpoutat, ale s klidem mohu napsat, že se mi líbil. Poslouchala jsem jako audioknihu, Matouš Ruml jako interpret byl výborný.

Chesterton
01.09.2023 5 z 5

[audiokniha]
Když máte chuť na něco netradičně přemýšlivého.
Laskavého.
Něco na téma rodinné soudržnosti.
Normální pravdivě poctivé obyčejnosti a oslavu křehké každodennosti v blízkých vztazích.
Nenásilný humor. . .
Matouš Ruml vám v audioknize nabídne vlastní vnímání vztahu dvou mužů a jejich rodin, kteří jsou trochu odlišní od průměru a právě proto pro všechny trochu obdarováním.
"Složité myšlenkové konstrukty a šroubované věty", jak píše lidunka1 mě (když jsem si zvykla) moc bavily :o)
Tuze prima osvěžení na konci léta
7/7

SlamLenka
10.02.2023 3 z 5

Leonard a Hladový Paul je poslední knihou, kterou jsem přečetla ještě v minulém roce. S jejím dočtením jsem si splnila zase jeden restík, protože jsem si ji přivezla z posledního Světa knihy. Sama bych po ní nesáhla, ale u stánku mého oblíbeného nakladatelství Host mi ji doporučila jedna z obsluhujících holčin a mluvila o ní moc hezky, tak jsem neodolala.
Prvotina irského autora Rónana Hessiona přináší příběh o dvou přátelích, kteří jsou ve společnosti docela jasnými outsidery, ale vlastně jim to ani tak moc nevadí. Třicátník Hladový Paul stále žije s rodiči a s pracovním trhem si podá ruku maximálně jednou za týden, zdá se ale, že jediným člověkem, kterému to přijde divné, je jeho sestra Grace. Jeho cca stejně starý kamarád Leonard se živí psaním encyklopedií, i když na jejich obálkách byste jeho jméno nenašli. Donedávna žil se svou matkou, ale po její smrti je najednou sám a společnost nachází u Hladového Paula a v jejich společném hraní deskových her.
Je to vlastně velmi jednoduše psaný román o velkých věcech – o přátelství, lásce a hledání smyslu života. Pro mě to byla ale „jen“ další z knih, která nenadchne, ale ani neurazí. Najdete tu pár zajímavých momentů, občas vás to nutí zamyslet se nad společností – třeba že jak stále nutí fungovat a komunikovat podle nějakých pravidel, i když se v nich vůbec necítíme komfortně, a že jejich neznalost, jak se zdá, nikoho neomlouvá.
I když mi oba hrdinové byli v jistých svých jednotlivostech sympatičtí, stejně jsem si k nim ale cestu moc nenašla. Je to prostě takové pohodové čtení, i když jedna věc mě na tom pořád dost dráždí: Proč to není prostě Paul? Proč Hladový Paul? A to jsem se bohužel nedozvěděla...

ElikaS
08.12.2022 5 z 5

Audioknížku jsem kupovala především kvůli Matoušovi Rumlovi, jehož interpretace mě hrozně baví a moc ráda ho poslouchám. Navíc jsem si říkala, že vyzkouším zase nový žánr. A vlastně jsem spokojená.
Knížka je vyloženě oddechová, milá a vypraví příběh naprosto obyčejných lidí, kteří si tak trochu žijí ve vlastním světě. Občas se v knížce objeví zajímavé myšlenky, nad kterými se stojí za to zamyslet.
Jediné, co knížce chybí je nějaký děj, v podstatě příběh tak nějak plyne a za celou dobu se vlastně nic nestane.

Jahýnek
01.12.2022 4 z 5

velmi milé čtení o takových skoro obyčejných životech. Ani s jedním z hlavních hrdinů jsem se nedokázala ztotožnit, ale o to více se mi líbilo sledovat jejich proplouvání životem. Já bych jim to určitě měla snahu komplikovat, asi jako jedna z příbuzných. Zůstal ve mně příjemný pocit, že život je fajn.

lidunka1
20.09.2022 3 z 5

Knížka není špatná, ale když si ji nepřečetete, tak o nic nepřijdete. Občas se tam objeví vtipná hláška. Autorovi se podařilo hezky vystihnout charakteristiku hlavních postav, lehce autistických podivínů. Vadily mi složité myšlenkové konstrukty a šroubované věty.

uzivatel1190
10.08.2022 5 z 5

Ideální knížka na dovolenou, i v obyčejných lidech je něco neobyčejného, opravdu milé čtení.

ropotamo
14.07.2022 5 z 5

Obyčejný příběh ne-obyčejných lidí. Knížka ve mně zanechala příjemný pocit. Ideální čtení na letní měsíce.

alzbeta4340
03.07.2022 4 z 5

Hezký příběh o životě dvou kamarádů - třicátníků žijících singl. Čtení mě velice bavilo, přestože se vlastně nic moc nestalo. Dramatické zvraty se nekonají, jen popis běžného života.

Melaanie
13.04.2022 4 z 5

Fajn oddechovka o obyčejném životě, který svým způsobem žije každý z nás.

janadibelkova
10.04.2022 5 z 5

Pohodové čtení bez zápletek a zbytečných napínavých scén, absolutní pohoda skvělá na dovolenou..

Amblyopia
30.01.2022 3 z 5

Už první kapitola vás upozorní, že toto je velmi nepovedený blábol....

TeraBla
25.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Nečekaně poklidná kniha, která vás donutí zastavit se a užívat si příběh dvou přátel. Moc se mi to líbilo. Co do akčnosti děje se toho v knize moc neodehrává. A na druhou stranu to není meditační kniha plná skrytých významů. Je to prostě nenasilná kniha plná hezkých věcí. Napsané si můžete i poznamenat.

veriszv
09.01.2022 4 z 5

“Odzbrojující román kladoucí prostou otázku: Mohou dobří lidé změnit svět?”

Tak začíná anotace Leonarda a Hladového Paula. Já bych to asi úplně tak velkolepě neviděla, tak pozor na to, abyste nebyli zklamaní.

Nicméně já zklamaná nakonec nebyla. Jedná se o velmi milou knihu, která se hodí do období, kdy všechno stojí za ***** (doplňte dle libosti). Tohle je totiž taková ta milá kniha o milých lidech, která je jako měkoučká deka, co zahřeje u srdce.

Jedná se o komorní příběh dvou svobodných třicátníků, kteří jsou úplně obyčejní a klidně by mohli být vašimi sousedy. V jejich obyčejnosti, laskavosti a pokorném přístupu k životu je ale něco neobyčejného a neuvěřitelně uklidňujícího.

Děje tu moc nenajdete. Knížka plyne pomalu a spíš vám opravdu předá takový klid a milý pocit než cokoli jiného, takže jen varování, pokud na knihy bez děje moc nejste, tak tahle vás asi nenadchne.

Pokud jste při čtení těchto pár mých řádků dostali pocit, že je to kniha pro vás, tak ji zkuste, dýchne na vás klid.

kusma
23.12.2021 4 z 5

Pohodový, nenáročný příběh, bez velké zápletky, či dramat. Sem tam slabší místo, ale jako celek to bylo příjemné počtení s občas opravdu hezkou myšlenkou.

Bustedka
20.12.2021 4 z 5

To byla taková nádhera. Tentokrát v audio verzi, která tomu přidala spolu s Matoušem Rumlem ještě další body.
Je to kniha bez příběhu, bez zvratů, s trochu slabšími dialogy, ale jinak s tak krásnými myšlenkami, že jsem chvíli litovala, že jen poslouchám a nestíhám si dělat poznámky.
O přátelství dvou introvertů, o jejich rodinách i přátelích,, o radosti z maličkostí.