Lenosti... buď pozdravena!

Lenosti... buď pozdravena! https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17986/lenosti-bud-pozdravena-17986.jpg 3 24 8

O umění a nutnosti dělat toho v práci co nejméně Rebelující pojednání o absurdním světě firem, kde se člověk v roli otroka ztrácí uprostřed bezduché firemní kultury, manipulace a nerovnoprávných vztahů. Mezinárodní bestseller, pocházející z Francie, s humornou nadsázkou a ironií, leč velice otevřeně a výstižně kritizuje svět firem: firemní kulturu, ptydepe - firemní jazyk plný prázdných frází a nesmyslných novotvarů, hloupé manažery reprezentující lidský druh homo economicus cretinus. Zde nemají šanci uspět osobnosti a individualisté s vlastními názory, ve firmě panuje pravidlo neustálého pohybu, kult mládí, diskriminace starších lidí a žen, zaměstnanci jsou pouhými otroky a sluhy... A tak nemá smysl se zbytečně dřít v takovém absurdním světě. Můžeme se snažit jenom přežít, aniž bychom sami podlehli zotročení, a podniknout revoltu zevnitř. Jak na to, to se případní zájemci dozvědí v závěru této nevšední knihy. Ač text se opírá o zkušenosti z francouzského prostředí (autorka je zaměstnankyní jedné francouzské firmy a dostala se kvůli svému dílu, což není divu, do potíží se zaměstnavatelem), postřehy a pravidla jsou obecně platné. Ač by se na první pohled podle názvu knihy mohlo zdát, nejde o návod k lenosti, ale o kritiku firemního světa. ... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Bonjour paresse , 2004


více info...

Přidat komentář

heavy66
16.09.2023 5 z 5

Populární kniha vtipně odhaluje principy a zásady fungování korporátních firem a velkých státem vlastněných společností. Kniha napsaná francouzskou autorkou o francouzské korporátní kultuře, platí po celém světě, i u nás v práci! A to tenkrát ještě neznali home office!

Do státního úřadu nastoupí nový šéf, svolá svoje podřízené a hovoří k nim. "Pracovní morálka zde v úřadě je na nízké úrovni, to se musí zlepšit! Odteď platí nový týdenní harmonogram závazný pro všechny. Pondělí, odpočinek po víkendu! Úterý, příprava na úřední den! Středa, úřední den! Čtvrtek, odpočinek po úředním dnu! Pátek, příprava na víkend! Má někdo nějaké dotazy?"
Zvedne se jedna ruka. "V tu středu tu jako budeme tvrdnout do kolika?"

KapitánSmrt
12.11.2021 2 z 5

Je to takové plytké. Autorka zajímavě reflektuje (ne)efektivitu korporací, vysmívá se hloupému firemnímu slovníku, opře se i o neustálé předstírání a hraní rolí. Tento bezútěšný stav dnešního kapitalismu bere jakožto normu, kterou lze cynicky využít pro vlastní prospěch. Bohužel se vůbec nepokouší o to, aby se tento stav jakoli měnil, aby firmy nabídly svým zaměstnancům slušnou, dobře placenou a hlavně smysluplnou práci. Samosebou je legitimní spolu s autorkou na vše rezignovat a využít nefunkčnost a absurditu systému ve svůj prospěch, ale nezůstaneme pak stejně 8 hodin denně trčet v něčem, čím naprosto pohrdáme? A nestáváme se pak zkorumpovaným komplicem daného systému? Komplicem, který tento marasmus dále podporuje a prohlubuje? A pokud ano, jaké tato skutečnost může mít důsledky na to, jak vnímáme okolní svět a jak k němu přistupujeme? Nestanou se z nás pak jen ironicky hlásící plochá individua plná potalčovaného vzteku a frustrace? Kniha správně poukazuje na nešvary, jichž je korporátní svět plný, ale jak s těmito informacemi dále nakládá, to je dle mého již kontraproduktivní a až škodlivé.


Rigel-nika
25.08.2017 5 z 5

skvělá kniha

Nimue
25.08.2017 5 z 5

vřele doporučiji

von Bahnhof
27.10.2015 3 z 5

Hlavní vtip knihy spočívá v tom, že autorka nahlas a bez skrupulí pojmenovává to, o čem slušní lidé raději cudně mlčí, to aby se nestali podezřelými! Neboť - jak každý dobře ví - je nutné a žádoucí být neustále IN a READY, tedy nejlépe termo hrnek v metru nebo v autě, stylově vyhrnuté rukávy symbolizující pracovitost (nejlépe před kamerou), mimikry v podobě objemné složky v podpaží s jakýmkoliv papírem (klidně i toaletním), noťas ve vlaku v půl páté ráno zároveň s nácvikem svěžího úsměvu ... a další nezbytné módní splašky :-)
Šedá je teorie a zelený ....

Jiří Crane
17.05.2014 1 z 5

Lenosti... buď pozdravena!
O lenosti by šlo určitě naspat hodně vtipného, zábavného a poutavého. Typický přiklad lákavého popisu knihy která dokaže zaujmout ale nakonec se z knihy vyklube opravdu všední kniha, bez špetky zajímavé myšlenky, neukazujena nám ani novým způspbem co víme. Jak tady bylo řečeno a s tím souhlasim, dočetl jsem ji protože už byla rozečtena a nebylo nic jiného po ruce. Kniha se dotýka hlavně jen lenosti uředníku středních a větších firem. Tam kde jste čekali historiskou lenost najdete jen korporátní nudu. Hlubokomyslný, historický nebo z jiného pohledu braný pohled než jedné ženy stedních let která asi v mezičasí hlednání nového zaměstnání napsala tento krátký text. Jako francouzka se nejspíš stejně jako Rousseau neřidíla tim co píše.

Jedna poznamka o lenosti která mě zrovna napadá. Lenost bnapomáha novým vynalezum a postupum. Lenoch si doáže zjednodušit práci.

Kniha snad dokaže připomenout jine na tema flexibilního týdne a nauč se pracovat s časem.

martinkaLLL
27.07.2013 odpad!

V této knížce mají občas pravdu a jsou tam popsány věci, které mě také vadí stejně jako autorce. Ale byla to taková nuda u čtení,že jsem byla ráda, když už jsem došla na konec a mohla knihu odložit.

1alena1
17.07.2012 3 z 5

Knížku jsem si vzala s sebou na dobu cestování dopravním prostředkem, abych využila volný čas a musím konstatovat, že jsem ji přečetla jen proto, že nebylo jiné, lepší zábavy, prostě mě to nechytlo. Mám raději příběh o něčem.

Štítky knihy

lenost

Autorovy další knížky

Corinne Maier
francouzská, 1963
2005  58%Lenosti... buď pozdravena!
2008  72%40 důvodů, proč nemít děti
2008  75%Nacistické Německo
2022  90%Einstein - Můj život v komiksu

Kniha Lenosti... buď pozdravena! je v

Přečtených35x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst11x