Generál SS

Generál SS https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13074/bmid_general-ss-ldT-13074.jpg 5 109 13

Legie prokletých série

< 8. díl >

Válečný román dánského spisovatele zachycuje průběh bitvy u Stalingradu z pohledu příslušníka německé obrněné divize. Hrdiny příběhu jsou němečtí vojáci,kteří tvořili posádku tanku,který se zúčastnil bojů v rozhodujícím střetnutí na východní frontě.Jedním z nich byl i sám autor, tehdy dvacetiletý mladík,který byl po obsazení Dánska odveden do německé armády. Jako zběh skončil v koncentračním táboře a později byl zařazen do trestanecké jednotky,která bojovala i u Stalingradu.Ve svém díle soustřeďuje pozornost až na druhou fázi bitvy,kdy sovětská vojska na podzim r.1942 přecházejí do protiofenzivy a Němci jsou obklíčeni.Ocitají se v mezní situaci,na minimum klesá jejich bojová morálka.Nemyslí již na vítězství a slávu,ale ovládá je jen myšlenka na záchranu holého života.Trápí je nedostatek potravin,teplého ošacení i léků. Neúspěchem skončí i pokus osmi set vojáků probít se k německé frontové linii pod vedením generála Augsberga. Děj románu je přerušován krátkými kapitolami,ve kterých autor uvádí citáty z projevů a rozkazů vůdčích osobností Třetí říše a připomíná některé činy představitelů SS,které dokumentují zločinnost fašistického režimu. Próza je otřesně působícím autentickým svědectvím o hrůzách válečných bojů.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

S. S. General , 1970


více info...

Přidat komentář

luke442
05.04.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Je mě upřímě jedno nakolik je to sci-if a nakolik je to podle reality. Hasselovky mě prostě baví a tato je jedna z nejlepších. 10/10

vvikingg
11.02.2021 5 z 5

od Hassela jedna z nejlepších


007david
05.01.2021 5 z 5

Rád si čtu o hrůzách války, abych si připomněl, jak se mám kurva dobře.
A tato je jedna z těch lepších.
Doporučuji

Babo
25.01.2019 5 z 5

Zmáčkl jsem spoušť. Na vojákově širokém obličeji se objevil výraz mučivé úzkosti a překvapení .
Téměř jsem slyšel myšlenky , které probíhaly tou ubohou , hloupou a popletenou hlavou ve vteřinách před smrtí .
On ho někdo zastřelil ? Opravdu ho někdo zastřelil ?
Takové to tedy je ?
Byl to jeho osud ?
Proč je tady , za co že to bojuje ? Co tu dělá s kulkou v mozku, proč umírá vedle neznámé řeky na území , které ani není jeho ?
Kde je jeho žena a jeho děti , jeho krávy a koně ?
Proč tu leží natažený na sněhu , tak daleko od domova ?
Na jaře , až sníh roztaje a propustí ho ze zmrzlého rubáše , hodí ho na hromadu ve velké společné pohřební jámě se stovkami tisíců jiných .

Tyto a spoustu jiných podobných otázek si kladou obyčejní vojáci v románu Generál SS .
Kdysi dávno jsem hltala Remarqua a tato kniha mi ho silně připomíná .
Prostě takový Remarque šmrncnutý Hlavou XXII od Hellera .
Určitě si přečtu i další Hasselovi knihy .

kars
05.12.2017 5 z 5

K úvodnímu textu - podle toho, co píše sám Hassel (resp. Borge Willy Radsted Arbing), nebyl do Wehrmachtu odveden po obsazení Dánska, ale odešel do Hitlerova Německa ještě před válkou, protože tam byla práce. Poté, co v továrně zahynul jeho kamarád, vstoupil (ještě před válkou) do německé armády - dostal tam jídlo, postel, oblečení...
Ale ke knize: je to jedna z nejsilnějších jeho knih, ukazujících nesmyslnost, hrůzy a zrůdnosti války a fanatické ideologie. Není to černobílá agitka "dobří-zlí", je to kniha o lidech a jejich chování v mezní situaci. A je to jedna z nejlepších protiválečných knih, co znám.
Právě z této knihy je i spousta citátů na stránce autora na tomto webu:
https://www.databazeknih.cz/citaty/borge-willy-radsted-arbing-4144
Osobně toto považuji za vlastní zpověď autora:
„“Jestli se z toho dostaneš, jestli se vrátíš domů, pošli to mý ženě a řekni jí – řekni jí, že jsem nemohl nic dělat. Řekni jí, jak nás zradili. Nechtěl jsem umřít – ale nemůžu s tím nic dělat.” Vzal jsem obálku a zastrčil si ji do kapsy. “Řeknu jí to,” ujistil jsem ho. “Řeknu to všem, neměj obavy! Povím celýmu zatracenýmu světu, co nám ty parchanti mizerný provedli…” Sven, Generál SS“

Karel z Brna
09.04.2017 5 z 5

Do posledního vojáka...do poslední kulky. Konec konců bojovat proti tanku jde i beze zbraně....vítězství je však velmi nepravděpodobné.

berry1009
08.11.2016 5 z 5

První kniha od Hassela co jsem četl, a pro mě i nejlepší. Žádnou jinou jsem tak s hrdiny neprožil jako tuto, možná i proto, že byla první. Ale i s ohlédnutím později je stále nejlepší

LadyVonMortuary
12.09.2016 5 z 5

Naprosto fantastická knížka. Vyprávění z pohledu německého vojáka mne neskutečně strhlo, četlo se to skoro samo, ikdyž s mrazením v zádech a se staženým žaludkem.

jan4707
07.12.2015 5 z 5

Touto knihou mě taťka zasvětil do světa Svena Hassela. Neskutečně dobré čtení. Tvrdý pohled na válku, jaká opravdu byla. Doporučuji!

Morkon
24.10.2014 5 z 5

Moje prvni Hasselova kniha a ja jsem nadsen. Jako tenkrat, kdyz jsem cetl Dobrodruzstvi Wernera Holta :-) Rozhodne jsem touto knihou neskoncil.

Ivinho
23.01.2014 5 z 5

Prokousávám se knihama S. Hassela postupně a tento díl byl asi nejlepší. Stalingrad musel být peklo ale to co jsem si přečetl zde bylo otřesné.

fan_tomas
14.01.2014 4 z 5

Skvělá kniha. Skvělé počtení, člověk ani nechápe co se dělo hrůzy během války.

MichalR
12.08.2013 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek s válečnou tématikou můžu jen doporučit, skvělé.