Návrat Bruce Wayna

Návrat Bruce Wayna https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512954/bmid_navrat-bruce-wayna-gm6-512954.jpg 4 14 5

Legenda o Batmanovi série

< 34. díl >

Svět má za to, že je Batman mrtvý, ale Darkseid ho poslal zpět v čase. Temný rytíř se vrací do současnosti a přitom se zúčastní prehistorických bojů o území, honu na čarodějnice, okusí pirátského života a zapojí se do vyšetřování smrti vlastní matky. Dokáže Batman uniknout Darkseidovým plánům a nestvůrnému Hyper-Adaptérovi, který ho napříč staletími pronásleduje? A dokážou ho Superman a Liga spravedlnosti vrátit do naší doby, aniž by zničili samotnou realitu?... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , De Agostini Italia
Originální název:

The Return Of Bruce Wayne 1-6. , 2010


více info...

Přidat komentář

trudoš
19.08.2023 3 z 5

Podobně jako u titulu Čas a Batman, i v případě Návratu Bruce Waynea je dobré znát kontinuitu celého působení Granta Morrisona v Netopýrově univerzu. Jde o vyvrcholení dlouhodobého projektu, který když jej máte možnost sledovat od počátku, ohromí svou propracovaností a nápaditostí, nemluvě o tisíci odkazů na stará čísla Batmana. V opačném případě jste jednoduše... v pytli.
Kromě toho, že jen máloco vám bude dávat smysl, jistě naštve i zkratkovitost jednotlivých kapitol, jež sice mají potenciál vlastních zápletek, ale než se z nich stihne rozvinout něco zajímavého, společně s hrdinou se ocitnete na jiném místě, v jiné době. A čím více se vyprávění blíží ke konci, tím důkladněji je třeba znát souvislosti s předchozími událostmi a to nejen v základní řadě, ale také v u nás dosud nevydané Final Crisis. Takže jako další dovětek super, třebaže to polopaticky nevysvětlí, jakým způsobem se Batman ocitl zpátky mezi živými, ale jako samostatné album jde pouze o střípek mnohem rozsáhlejší skládačky.

Ivan Kučera
18.08.2023 4 z 5

Po dlhom čase Batman od Morrisona, ktorý ma bavil. Nie je to síce zázrak, ale poviedkovosť a pestrosť prostredia (piráti, hon na čarodejnice, noir) odviedli kus roboty, takže som sa konečne v Grantovej scenáristickej spoločnosti cítil komfortne. Návrat Bruce Wayna je príjemne (a hlavne nečakane) jednoduchý. Na konci sa to síce čiastočne zmení a sú tam prestrihy na Ligu spravodlivosti zo súčasnosti (?), ale oproti iným morrisonovkám je to až šokujúco priamočiare. Paradoxne, tento diel nadchne práve skôr čitateľov ako ja, ktorí Grantovi napriek snahe nejak nedokázali prísť na chuť a naopak: fanúšikovia ostanú sklamaní z naivnejšej reči, ktorú zvolil. Možno ale po všetkom tom guláši, ktorý v minulosti predviedol, bol takýto koniec jediný možný (nevyhnutný?). Ako napovedá názov, stávame sa svedkami dlho očakávaného návratu mŕtvej postavy, u ktorej síce bolo jasné, že sa skôr alebo neskôr proste MUSÍ vrátiť, ale beztak sme zvedaví ako. Vtip je v tom, že k návratu došlo už v Batman a Robin musí zemřít a toto je paradoxne prequel. To sa čiastočne zmení až na konci, kedy sa ZNOVA odohrá onen comeback, lež z iného uhla. No nič, už sa zamotávam, veď uvidíte sami. Morrisonovi nech každopádne slúži ku cti, že kým iní scenáristi by mŕtvu komiksovú postavu oživili tak, že by sa ukázalo, že v minulosti nezomrela ona, ale dvojník/klon, on na to ide inak. To sa mi páčilo, hoc to pritom samo osebe paradoxne tiež nebol žiadny zázrak. Grant to ale vie napísať takým spôsobom, že to tak vyzerá. Návrat Bruce Wayna síce pôsobí poviedkovým dojmom, nebol by to ale samozrejme Morrison, aby to nebolo komplikovanejšie, aby všetko so všetkým nesúviselo. Každú poviedku kreslil niekto iný, takže som si myslel, že to po výtvarnej stránke bude guláš (čo by mi nevadilo, mám rád rôznorodosť), komiks však prekvapivo pôsobí konzistentne, skôr ako keby ho kreslil jeden, maximálne dvaja ilustrátori. Poteší drsnosť, ktorú by sme u Batmana (ako komerčnej postavy, ktorú čítajú aj deti) nečakali (mŕtvi psy, zastrelené deti). Na svoje si príde aj čitateľ vyhľadávajúci príbehy z temnej minulosti Gothamu (Soví tribunál, Brány Gothamu, Batman Mikea Mignoly). A možno príde aj kovboj. Za pestrosť (žánrovú i chronologickú) a za pocit istej definitívnosti s prižmúreným Barbatosom okom 4*.


fvalek
28.06.2023 3 z 5

Dobře, v podstatě dobře, oproti minulém dílu to dává mnohem MNOHEM větší smysl a i se to dobře čte. Různé historické etapy dobrodružství jsou pěkně provázané a celkově tomu ta dobová scenérie dodává zajímavý ráz a atmosféru. V podstatě se vysvětlují všechny ty náznaky na historické osobnosti a podivnosti spojené s Wayny v knihách R.I.P. a různých pokračováních a přidružených příbězích, a musím říct, že jsem to asi i konečně pochopil. Tak nějak. Jediná věc je možná to spojení s Darkseidem apod. a celé to dění v budoucnosti, to je takové složitější, ale jinak opravdu logičtější. Co se týče kresby, tak je dost klasická a je to jedině plus, protože co by bylo horší než řešit dost složitou zamotanou záhadu, tak ještě řešit nějaké luštěnky v přeumělkované kresbě. Ač se mi tak do pokračování Batman a čas nechtělo, tak nakonec docela dobrý potěšení.

hroubek
18.05.2023 3 z 5

Není to vůbec špatný komiks, ale pokud ho chcete plně docenit a pochopit, tak je potřeba přečíst run od Granta Morrisona několikrát tam a zpět. Morrison to čtenářův vůbec neusnadňuje. Tam, kde by mohly být normální dialogy a celé se to vysvětlit jednoduše, tak tam Morrison přidává další složité a zbytečné věci. A je to velká škoda, protože tenhle příběh má/měl obrovský potenciál, který se z mého pohledu podařilo využit jen z poloviny. Určitě to stojí za pozornost, ale v této sérii vyšly zajímavější lepší příběhy.

adevr
12.05.2023

Součást série několika knih, ale dá se číst i samostatně. Batman se ocitá v různých časových úsecích, a jeho dobrodružství ztvárnilo několik výtvarníků.