F-Station

F-Station https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16201/bmid_f-station-nil-16201.jpg 4 88 17

Ledová společnost série

1. díl >

Úvodní díl velmi rozsáhlé série o společnosti v budoucnosti, která byla v minulosti postižena katastrofou, která způsobila velké zalednění prakticky celé zeměkoule a oblohu pokryla mraky. Celá společnost začala žít na „kolejích“ ve vlacích… Hlavní hrdina Lien Rag se snaží jako inženýr projektovat nové trati, ale neustále má podivné sny a představy. Vzpomíná na dobu kdy svítilo slunce a lidé mohli používat i jiné věci k dopravě než jen železnici. Postupně se z něj stává osoba velmi nepříjemná vládcům celého světa…... celý text

Romány Sci-fi
Vydáno: , Najáda
Originální název:

La compagnie des glaces , 1980


více info...

Přidat komentář

RoBertino27
19.02.2024 4 z 5

První díl mě navnadil, v té době jsem měl tři a netušil, že jich existuje kolem sedmdesáti. Bezutěšenost postapokalyptické země byla vylíčena velmi dobře, zápletky slibovaly zajímavé kombinace, bohužel později se všechno nějak strašně rozmělnilo a zpomalilo... V tomto případě by možná zhuštění dalších části pomohlo, nicméně začátek se z mého pohledu hodně povedl.

jan7113
30.11.2023 4 z 5

Tak jsem objevil další sérii brakové sci-fi, která se (jak jinak v této kategorii) výborně čte. Nevím, jak dlouho u ní vydržím, ale určitě mě zajímá, jak se bude souboj se Společností a její Bezpečností dál vyvíjet. Jdu se poohlédnout po dalších dílech :-)


thorir
05.03.2023 4 z 5

Vlastně nechápu, jak je možné, že jsem to míjel tak dlouho. Ano, je to nehodnotný brak a pulp. Ale zároveň je to absolutní guilty pleasure, kult s věčným ledem, mrazivou zimou, tyranskou Společností, nahotou, spoustou sexu a erotična, erekce, spoustou nahých žen, sympatickým protagonistou, a zajímavou zápletkou. Co víc si přát? Čtenář sleduje osudy glaciologa Liena Raga a několika dalších postav. Příběh je přímočarý a jednoduchý, přesto zajímavý. Kulisy v podobě apokalyptických obrazů světa pohřbeného pod kilometry ledu a odsouzeného k věčné zimě dokreslují kultovní atmosféru. Na pár stránkách je vykreslen tyranský společenský systém a boj o absolutní kontrolu nad zbytky lidstva živořícího mrazivé pustině. Absolutně kapitalistická a korporátní Společnost, tyranská a krutá Bezpečnost a fanatická a dogmatická Neokatolická církev, snový triumvirát. Autokratický systém, omezená sociální mobilita, tvrdá cenzura, studený, ledový, šedivý svět bez slunce, bez tepla, bez lidskosti. A obří vlaky! Bavilo mě to a jsem zvědavý, kam dál ty koleje vedou ...

Zelený_Drak
16.11.2022 1 z 5

Neoslovilo mě to. Svého času asi poutavé šestákové čtení, ale dnes už je líbivé prostředí a pár chytlavých motivů trochu málo na to, aby to vyvážilo nepříliš propracované charaktery. Tedy alespoň u mě. Stačilo to na to, abych knihu dočetla, ale na dalších asi tak tisíc dílů se nechystám.

venacava
23.01.2019 4 z 5

Četla jsem ještě na střední škole a dodnes si ji pamatuji. Sice ostatní díly me uz tolik nebavily, ale první me myšlenkou a dějem nadchl.

jame351
20.01.2018 4 z 5

Na Ledovou společnost jsem narazil úplnou náhodou a myšlenka tohoto post apokalyptického světa mě nadchla natolik abych se po knize poohlédl v antikvariátu a rozhodně nejsem zklamaný. Kniha se čte s naprostou lehkostí a je to celkem oddechovka, ale rozhodně jí to neubírá na kráse. Tenhle lokocar se sice pomalu rozjíždí, ale od poloviny čtení nabere plnou rychlost a už vás nepustí a vy prostě musíte číst dál a postupně odkrývat tajemství F-Station až do úplného konce. Teď jsem jen zklamaný že musím čekat do pondělí než bude mít antikvariát opět otevřeno, abych si koupil další díly. Za mě solidní 4 hvězdičky.

Hadati
03.03.2017 4 z 5

Po delší době jsem se k této sérii vrátil. Jedná se o odpočinkové počtení, protože příběh není nijak zvlášť komplikovaný, ale stále zajímavý. Ocitneme se v postapokalyptickém světě, kdy již po 250 let trvající doba ledová zcela změnila fungování lidské civilizace. Ta se už nedělí na národy, ale na železniční společnosti, které proti sobě válčí o tenčící se materiální zdroje. Hlavní postavou je glaciolog, který je v ohrožení života, když objeví tajemství, které mělo zůstat skryto.

Etelea
05.02.2017 3 z 5

Hlavní hrdina mi buď leze na nervy a nebo je mi od první stránky sympatický. Ale Lien se mnou neudělal zhola nic. To není dobré.
Oceňuji originální myšlenku měst na kolejich v další době ledové.
A k těm erotickým scénám - souhlasím s ostatními. Nemusely by být.

ondrash77
10.08.2015

Na autorech žánru sci-fi mě často zaráží, jak jednoduché výrazové prostředky při psaní používají. Některé knižní série běžně mají desítky pokračování, což budí dojem, že při psaní jde hlavně o kvantitu než kvalitu. Ledová společnost má kolem sedmdesáti pokračování. Fanoušci sci-fi zřejmě potřebují číst jen nenáročné knihy, kde hlubší pocity postav, promyšlené zápletky či podrobné popisy nemají místo.

pablovendat
17.11.2014 5 z 5

Opravdu pěkná série. Škoda, že se u nás přestala vydávat.

pobijecmuch
19.06.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších sérií v žánru sci-fi. A jedna z možností co by mohlo následovat v nedaleké budoucnosti.
Je pravda, že v úvodním díle spisovatel seznamuje čtenáře s prostředím a pro někoho to může být složitější. Čtěte další díly a pochopíte.

hoopoo
21.09.2013 4 z 5

Pěkný start série. přečteno za jeden den :)

Sentir
27.05.2012 4 z 5

Knížka se mi dobře četla, je jednoduchá, perfektní čtení u kterého nemusíte tolik přemýšlet.

honajz
20.05.2012 3 z 5

Velkým pozitivem je celý ten svět v ledu a na kolejích, atmosféra je špičková. Ale s dějem je to horší. Vlastně odnikud nikam nejde a celé řešení záhady mi přijde jako no a co? Ten konflikt lidé vs. Společnost je chabě postavený, nedůvěryhodný. Každá vláda se snaží upevnit vedení, stavět na tom mi přijde zbytečné. A proč by se měli současní vůdci bát nějakých Zrzavců, že by plebs díky tomu začal být vědecky víc aktivní, to mi přijde taky za vlasy přitažené. Jinak ty erotické a „krvelačné“ scény a popisy taky brzy lezou na nervy. Méně je někdy více.

anthea
12.04.2012 3 z 5

Musím říct, že mne velmi upoutalo prostředí nové doby ledové, fungování ledové společnosti, cestování vlaky a otázka, kde se vzali ti sněžní lidé, kteří snáší ty velmi nízké teploty i bez oblečení, zatímco ostatní lidé musí mít izotermické kombinézy. Velmi ráda bych ale oželela ty erotické scény. Je sice pravda, že jich není zase tak strašně moc, ale hlavní postava, se kterou bych se dokázala sžít, by měla mít trochu lepší charakter.

yerry
23.08.2011 4 z 5

F-Station je mesto na železničných koľajniciach, ktoré sa vzoprelo Spoločnosti a preto musí byť odsunuté k fronte, v ktorej Spoločnosť bojuje s inou Spoločnosťou. F-Station nesie so sebou aj vysvetlenie záhady "Šikmej trate". Nikto totiž nevie, čo to tá Šikmá trať vlastne je...

Svet v tejto postkatastrofickej románovej sérii je celý pod ľadom a snehom. Z tohoto dôvodu ho ovládli železničné spoločnosti a väčšina ľudí žije vo vlakoch na koľajniciach. Týchto niekoľko Spoločností vedie voči sebe permanentnú vojnu.

V tomto svete žije aj hlavný hrdina románu glaciolog Lien Rag, ktorý šéfuje jednej lokomotíve až do času, než prijde na jeden otrasný poznatok, vďaka čomu sa stane disidentom.

Príbeh je pretkaný množstvom erotických scén. O Liena sa totiž začne zaujímať guvernérova dcéra Floa, ktorá ho vďaka svojmu vplyvu dokáže vysekať z viacerých lapálií, ktorá ale dáva prednosť sexu pred akýmikoľvek inými vecami.

Román je docela dobre písaný a zaujal ma, nebyť niekoľkých prázdnych pasáží vyznievajúcich do stratena a pôsobiacich ako vata, možno by som aj zahlasoval za maximum, ale čítal som aj lepšie...

Dejf42
30.11.-0001 4 z 5

Celá série je laděná do duchu "šestákových detektovek". Nelze tedy očekávat hluboké myšlenky, nicméně i po mnoha dílech se sága drží na původní slušné úrovni. Je to zábavné a přiměřeně napínavé. Bezvadné ve srovnání s např. Markem Stonem a podobnými romány na pokračování, které časem silně degradují. Ideální čtení do vlaků, tramvají, na dovolenou, atp.