Ledacos: feuilletony

Ledacos: feuilletony https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168628/bmid_ledacos-feuilletony-3eA-168628.jpg 4 5 5

Výbor z poválečných fejetonů a drobných publicistických textů, v nichž se projevuje prostřednictvím reflexe nejvšednějších témat Čapkův humanismus a zároveň nedůvěra k sociálním experimentům.

Přidat komentář

Česneksmedem
11.08.2019 4 z 5

Kdo by neznal a nečetl jeho knihu Povídání o pejskovi a kočičce? A tato kniha Ledacos s ní má ledacos společného. Je to taková nesourodá směska všeho možného, díky čemuž se snad při čtení může někdo cítit poněkud inkomodován.
Ještě jeden citát: Tuhle přinesl jeden list přenáramný výron demagogie nejrozčilenějšího druhu, kde je řečeno, že nic v republice nestojí za nic. Vzpomínáte na proslov o blbé náladě?
Pokud si občas rádi přečtete něco mimo hlavní proud, tak tuto knihu rád doporučuji.

hynek5107
31.05.2016 3 z 5

Kniha zajímavá především ukázkou posunu v myšlení lidí, jak literárním, tak třeba profesním či politickém. Dále jsou krásně dobové narážky na české fašisty či na futurismus.


marmota-b
14.10.2015 5 z 5

Tahle útlá knížka je z těch, které jsou v posledních letech z mé knihovničky vytahovány poměrně často, ať už mnou, nebo někým jiným. Je plná výborných drobných humoristických (i vážnějších až závažných) postřehů. Tak třeba píše Čapek o tom, že každé povolání má vedle svých předností i své riziko; mezi výčtem rizik, komických leč stále zjevných, se nachází i tato perla: "řezník zabije scíplou krávu"... Pravidelně si knížku, pro její útlost, bereme ke čtení někam mezi lidi, a pravidelně mám nad touhle větičkou co dělat, abych se neřehtala na celý vlak. Kde na to přišel?!
Nebo: městský lesík se přes svůj název nachází od města skoro tak daleko jako nádraží.