Léčivá síla divokých bylin a zeleniny

Léčivá síla divokých bylin a zeleniny https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349953/bmid_leciva-sila-divokych-bylin-a-zeleni-Jzg-349953.jpg 4 12 12

Naše každodenní zelenina je víc než pouhým zdrojem vitamínů: je plná tajemství, barvitých příběhů a magie. Často zde najdeme i silné léčivé rostliny s klinicky prokázanými zdravotními účinky. Jedinečné propojení zahradnické příručky, etnobotaniky, kulturní historie a starých i nových vědeckých poznatků. Wolf-Dieter Storl, velký znalec léčivých i užitkových rostlin a badatel v této oblasti, zde zajímavě čtivě představuje 50 druhů zeleniny běžně pěstované v zahradách, mezi nimi i vzácné a zapomenuté druhy a salátů. Portréty rostlin jsou doplněny o praktické tipy pro pěstitele a barevné ilustrace Barbary Hanneder.... celý text

Zahrada Zdraví Encyklopedie
Vydáno: , Fontána (Dobra & Fontána)
Originální název:

Bekannte und vergessene Gemüse , 2002


více info...

Přidat komentář

Aghatte
23.01.2021 5 z 5

Na autora mě navedla kamarádka, které jeho knihy doslova sbírá :-) Půjčila mně na zkoušku tuto a velmi se mi líbila, doporučuji všem, co mají o problematiku zájem.
Ráda bych ji měla i doma, ale knihy pana Storla jsou vesměs všechny drahé. Určitě stojí za vypůjčení a prolistování. I když neumím si představit, co chrlí v dalších 24 knihách, asi se to bude dosti opakovat. Pokud na něj narazím v antikvariátu, určitě zamíří k nám domů :-)

harena
28.01.2020 5 z 5

Velice zajímavá kniha a fantastické zpracování vztahu rostlin a lidí, kterou si pomalu pročítám. U každé zeleniny nebo byliny se dozvíme její historii , jak byly či jsou rostliny užívány, zpracovány a vnímány v lidských společnostech, v kterých zemích se dosud užívá např. jako pokrm, lék, jed, k prorokování budoucnosti a k mnoha dalším účelům, jaký je její symbolický význam, planetární příslušnost atd. To vše na konci kapitol doplňuje Wolf-Dieter praktickými tipy pro pěstování na zahradě. Kdo se o etnobotaniku zajímá, tomu se knihu určitě doporučuji.


J.books
02.05.2018 5 z 5

Velmi povedená kniha, je pojata méně tradičně a dočtete se tu i opravdové zajímavosti. Jen škoda, že není další díl, opravdu mě kniha baví.

Jelitovna
19.11.2017 3 z 5

Nejsem patrně čtenář, na kterého bylo dílo zacíleno, tak na to u hvězdiček i při čtení komentáře berte ohled. Po knize jsem sáhla, protože mě předtím nadchla jiná Storlova práce, tahle pro mě ale byla zklamáním, a to přesto, že jsem z ní získala nové informace i o "starých" zeleninách, například o pórku, hrachu, rukole... Dále však nevím, jaké množství je "příliš velké", tak velké, aby pojídaná rostlina působila jako jedovatá. Netuším, v jaké oblasti se petržel kořenová řadí mezi zapomenuté, vzácné nebo málo známé zeleniny, v naší to však určitě není. Také si neumím představit, jak se do každého koutu světnice SYPE kaše, což prý bylo zvykem na Štědrý den právě v Čechách.
Celkově na mě bylo textu zbytečně mnoho.