Lazaretní vlak

Lazaretní vlak https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398775/bmid_lazaretni-vlak-izr-398775.jpg 4 7 7

Román volně navazuje na "Severní nádraží", jsou zvěčněny horečné dny pražské květnové revoluce. Branald se sice opět omezil na úzké dějiště, za to však skvěle vystihl soudružnost kolektivu železničářů, působivě vyzdvihl jeho lásku k nádraží a obětavý zápal jak proti zrádné posádce lazaratního vlaku i ostatním německým vojákům, tak také v práci na obnově provozu.... celý text

Přidat komentář

Kabátice
13.11.2014 5 z 5

Zřejmě díky Branaldovým zkušenostem s železničářskou profesí, se mu povedlo velmi realisticky vylíčit děj na Severním nádraží během pražské revoluce. Kniha se mi líbila víc než "Severní nádraží". Boj kolektivu železničářů o každý centimetr nádraží je dojemný. Svou věc nakonec vyhráli, ale cena byla vysoká. Branald dokázal vystihnout psychiku a emoce českého člověka té doby takovým způsobem, že kniha ve mě opravdu zanechala hluboký zážitek.

WEIL
17.08.2011

Lazaretní vlaky jezdili z fronty za první i druhé světové války.

Podobně jako Hrabal, tak i Branald na nádraží je zažíval za II. světové války a přžemýšlel nad osudy vojáků, ale i nad lidským životem, takže měl potřebu taky o tom něco napsat a udělal to.