Láska za lásku

Láska za lásku https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160857/laska-za-lasku-160857.jpg 5 41 41

Knižní podoba rozhlasového pořadu Láska za lásku, vysílaného od roku 1997, který Jiří Anderle spolu se svým rozhlasovým kolegou Vladem Príkazským daroval svým posluchačům. Vzpomínky akademického malíře a grafika, které dosud vyšly na dvou CD, vydává Radioservis knižně s exklusivním obrazovým doprovodem. Vyprávění o výtvarníkově dětství, které kouzlem důvěrně známé, leč neopakovatelné všednodennosti upoutá každého čtenáře, citlivě doplňují malířovy nové ilustrace.... celý text

Přidat komentář

Noisette73
19.09.2022 5 z 5

Krása.

amejzlík
31.07.2022 5 z 5

Vzpomínky akademického malíře Jířího Anderleho jsou poetické a nádherné. Vyvolávají pocit, že svět byl v době jeho dětství bezstarostný a krásný…i když z historie víme, že tomu tak úplně nebylo. Pan Jiří dostal krom malířského daru od Boha také dar vypravěčský. Příběhy ve mně vyvolávaly klid, radost a taky melancholii, když popisoval smutné události. Pořad láska za lásku poslouchám a u čtení se mi vybavoval malířův příjemný hlas. Kresby mne naprosto okouzlily.


vodovodnice
17.11.2021 5 z 5

Další ideální "záchodová" knížka. Ne proto, že by byla nějak špatná, ale proto, že se nedá přečíst v kuse jako klasické knihy, ale proto, že si přečtete kousek a zavzpomínáte, zapřemýšlíte. A při další příležitosti si přečtete další vyprávění.
Dříve jsem večer poslouchala pravidelně rozhlasový pořad, vždycky to bylo nádherné vyprávění, plné laskavosti, dobroty, lásky a poctivosti. A k tomu do toho žvatlala papoušek Žako - Žanynka :-) .
Když jsem pak dostala knížku, moc ráda jsem si ji po kouskách dávkovala a nechala se okouzlovat starými časy.
A k tomu vyprávění dodané krásné kresby pana Anderleho.
Bylo to příjemné počtení.

brebta
04.03.2021 4 z 5

Aniž bych znala pořad v rádiu, aniž bych znala tvoru pana Anderleho, ke čtení mě nalákala nádherná obálka knihy při listování Databáze. Nečekala jsem nic a získala mnoho. Při čtení jsem se vrátila do dětství, kdy mi milovaná babička připravovala ke snídani teplou meltu a nalámaný chléb. Znovu jsem se vracela s rozbitým kolenem či loktem plným štěrku a maminka mi ruku drhne kartáčkem pod vodou. S kamarády stavíme bunkry a domů nosíme čolky i žáby.....moc díky za krásné poetické vzpomínky

helenah
15.02.2021 5 z 5

Nádhera

bojga
01.11.2020 5 z 5

Krásné vyprávění o životě a době, která nebyla ještě tolik uspěchaná jako nyní
Nádherná kniha plná vzpomínek na dřívější časy s množstvím kreseb. Autor je skvělý vypravěč, je neskutečné jak dokáže vystihovat a popisovat - viz. pořad Láska za lásku Českého rozhlasu. Kniha nemá konkurenci- velmi pěkně vyprávěné příběhy.

Evina.Cetba
04.08.2020 5 z 5

Ráda to poslouchám před spaním na uklidnění a na navození hezkých snů. Toto sladkobolné, mírumilovné vyprávění na mě působí jako večerníček pro dospělé. Úsměvné příběhy z dětství a mladých let mají přednost před detektivkami nebo realističtějšími vzpomínkami z komunistických lágrů. Díky Radioservisu za tento báječný lék na spaní. :)

Kovářskej
07.02.2019 5 z 5

Krásné, lidské, plné vůní, chutí, barev...Moc rád se ztrácím mezi řádky nebo poslechem v rozhlase...Myslím,že nejsem sám, koho vypravování pana Anderleho vrací zpátky do dětství a do vzpomínek...

Marcela52
31.05.2017 5 z 5

Už delší dobu jsem si chtěla přečíst knižní vydání vzpomínek vynikajícího malíře Jiřího Anderleho. Konečně se mi to podařilo a byla jsem doslova nadšená. Velmi citlivě a s humorem sepsané vzpomínky na dětství a mládí této mimořádné osobnosti české výtvarní scény jsou doslova pohlazením na duši. Jiří Anderle nejen popisuje svérázné postavy svého dětství, ale také je úžasně kreslí. Čtenář si tedy dopřeje dvojí zážitek, nejen ten literární ale i výtvarný, který rozhlas zprostředkovat nemůže.

medvedice3
24.03.2017

Před rokem jsem psala, že se pravidelně na ČRo nevysílá. Sláva! Opět vysílá! Každou neděli od 18 hodin na "Dvojce".

Magdalena5
13.03.2017 5 z 5

Rozhlasový pořad Láska za lásku jsem objevila poměrně pozdě před několika lety při jedné z cest v neděli odpoledne domů od rodičů a již mě nepustil. Vyhledávám každou příležitost sledovat reprízy na Dvojce. Můj syn si velice šplhl, když jsem pod vánočním stromečkem našla knihu i s autorovým podpisem.

medvedice3
19.02.2016

Škoda, že s novým programovým schématem již ČRo pořad Láska za lásku pravidelně nevysílá ani v reprízách.

Zea
19.02.2016 5 z 5

Jsou to velice lidské příběhy - jen tam chybí ten o milované hrušni na školní zahradě, kterou poltický aparátčik nechal porazit v plném květu (padla jako mrtvá nevěsta), když na rádiu Svobodná Evropa hlásili o úspěchu pana Anderleho v USA, a kterou pan Anderle měl rád a mockrát ji maloval. Ten byl vytištěný v Peléově vile na výstavě obrazů.
Měla jsem těch knížek 7. Už mám jen jednu, protože rozdává klid, tichou vzpomínku a radost. A také má překrásné ilustrace. Občas ji jen vezmu do ruky a vidím moji babičku (jak se naše babičky podobaly - s kytičkou bylinek, šátkem na hlavě, s tváří plnou života a o hůlčičce v devadesátém sedmém roce života), truhlárnu mého dědečka, vybavují se mi dětské lumpárny i ten nápis AHA.

Hanina61
11.07.2015 5 z 5

Nádherné hlazení po duši, noření do vzpomínek, hledání dobra v nás. Poprvé jsem autorovi napsala po zhlédnutí jeho výstavy v Bratislavě na začátku osmedesátých let, kdy jsem tam studovala. Zhlédnuté obrazy nosím v hlavě dodnes. Podruhé jsem mu napsala po přečtení jeho knihy, tolik na mě zapůsobila.

HelaF
06.08.2014 5 z 5

Milé klidné vzpomínání na dětství mládí a domov autora . S velkou láskou k lidem a s velkým porozuměním. Doporučuji jako knihu na noční stolek a občasné listování před spaním pro naladění se na pozitivní klidnou notu :)

Alysha
22.03.2014

Láska za Lásku na ČRo Dvojka = výborné! :)

Eva2412
05.01.2014

Velmi příjemný rozhlasový pořad na Českém rozhlase Dvojka...