Láska a smrt

Láska a smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12431/laska-a-smrt-12431.jpg 4 20 4

François Villon (1431 - 1463), nejvýznamnější francouzský lyrik středověku, vedl neklidný život. Krátce poté, co složil magisterské zkoušky na Navarrské koleji, musel z Paříže uprchnout kvůli rvačce na nože. Připojil se k nechvalně známé Coquille, jednomu z nejvlivnějších tajných společenství, které pro něj získalo omilostnění u krále. Po návratu do Paříže se proslavil svými satirickými verši. Ale vsadil na špatné přátele: podílel se na jedné loupeži a opět musel z Paříže prchat. V nepřítomnosti byl odsouzen k smrti. Zrada a intriky nepřátel ho přivedly do žaláře a orleánský biskup dal popravit jeho komplice. Biskupova metresa však podnikne vše, co je v její moci, pro muže, jenž miluje jinou... Villonovy básně a balady se těšily rostoucí oblibě v krčmách pařížského podsvětí i na dvoře vévody orleánského. Ve své poezii se projevoval jako velmi citlivý člověk, jenž sžíravým posměchem reagoval na aktuální události a často hanebné činy panstva, aniž si dělal starosti s morálkou a konvencemi. Ať byl drsný či něžný, drastický či melancholický, vždy mluvil z duše lidu, a to nejen své doby. Jeho dílo je nadčasové.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Um Liebe und Tod , 2005


více info...

Přidat komentář

čef
05.07.2021 5 z 5

Život tohoto básníka byl bohatý na dobrodružství a ženy, nicméně nějakého velkého štěstí se nedočkal. Spáchal také leccos nesprávného a byl i mučen. Tato kniha také pěkně ukazuje život v 15. století ve Francii během stoleté války a složitých poměrů ve společnosti. Balady jsou zajímavé a ještě dnes se musí líbit, mně nejvíce nadchl pamflet o zlých jazycích.

soukroma
10.05.2018 4 z 5

V knize je vše, co čtenář zajímající se o Villona může očekávat: celý jeho život (dokonce už i život jeho biologického otce) od A do Z, mnohé jeho zpěvy a balady, a samozřejmě jeho peripetie s láskou (láskami). Je tam toho ale mnohem víc - celý tehdejší vývoj uspořádání Francie, Burgundska, Bretaně, Brabantska, králové, dauphinové, vévodové, metresy, až je toho trochu moc a Villon poněkud ustupuje do pozadí (dlouhá střední pasáž je úplně vloženou červenou knihou - dlouho bez jakékoli vazby na Villona).
Takže celkový dojem je takový hutný až únavný, neladný. Navzdory básník zpívá má zcela jiný náboj.
75%


Janet11
03.05.2015 4 z 5

Kdo má rád tuto středověkou tématiku, určitě by měl po knize sáhnout. Pěkně vylíčený nejen život básníka Villona, ale také nastítění tehdejšího politického pozadí a života ve Francii.

XenaTaurus
24.09.2014 4 z 5

Milovníkům středověké Francie jednoznačně doporučuji přečtení tohoto příběhu. Autor v románu nejen popsal velice barvitě a čtivě život francouzského lyrického básníka, který byl inteligentním,nepoučitelným a nezkrotným duchem vymykající se své době, ale i život ve městě Paříži, i na francouzském venkově a také politické zákulisí oné doby.
Kniha navíc obsahuje i balady a básně, což dělá dílo ještě poutavější a přitažlivější.