Čtyři poutníci

Čtyři poutníci https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357356/bmid_landie-ctyri-poutnici-utC-357356.jpg 3 78 53

Landie série

1. díl

Landie vás uchvátí moderními velkoměsty i svou panenskou přírodou. Lidé se zde naučili žít v symbióze s roboty a ostatními životními formami, ale nemusí to tak být navždy. Přízraky se stahují ze severu a útočí stále častěji. Jako by toho nebylo málo, objevil se i tajemný Bezejmenný, který putuje Landií a získává stále větší moc. Ústředními postavami jsou Lajla, Naté, Kobu a Chára, kteří se vyučili v umění materializace. Jejich poslání je zavede do míst, kde celá staletí nikdo nebyl. Při jednom z úkolů bloudí v jeskynním komplexu Abúd Dail, v dalším řeší záhadu města Godrum, které bylo kdysi chloubou východní Landie, ale dnes je opuštěné a zapadané prachem. Nezřídka jim půjde i o život. Jedinečnost Landie spočívá v propojení klasické fantasy s roboty, teleporty a dalšími moderními technologiemi. A nebyl by to Jakub Trpiš, kdyby v sobě příběh nenesl hluboké poselství i jakousi lidskou vřelost sálající z každé strany.... celý text

Přidat komentář

Misulicka38
16.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Možná mám trochu OCD, ale kdy bude pokračování? Trilogie by měla mít další díl a mě fakt zajímá, jak to bude dál s Kobu.. O:)

Nale
18.04.2022

Nebudu hodnotit, nedočetla jsem.
Chápu, že chtěl autor předat své myšlenky (a oni občas jsou zajímavé), ale nestačí je prostě narvat do dialogů a říkat tomu fantasy kniha. Přecto oceňuji, že šel do samonákladu.

Kniha je však plná chyb, předlouhých opakovaných popisů krajiny, potřebuje pořádně proškrtat, doladit, zapracovat na příběhu, logice. Nikdy jsem nečetla nic tak nedodělaného. Sakra, když napíšu knihu, tak si ji i vymazlím ne? Autor ji prostě poslal do světa bez toho, aniž by jí věnoval alespoň minimální péči.

Co mě přímo vytáčelo, byly moderní výrazy a citoslovce. Nad tím jsem jen kroutila očima. Dialogy hlavní čtveřice byly naprosto katastrofální, stejně tak i zpracování postav. Nedalo se to číst. Je to jako by autor měl potřebu za každou cenu vyjádřit, že jsou přece ještě děti v pubertě. Ta materializace je tam taky příšerně zmatená. Dokola jsem si řikala... proč? Jak? Ano, je to fantasy kombinovaná se scifi ale i to musí mít logiku. Chárovi se jen tak podaři vyvolat obra a předtím vdechnout život robotovi, který pak mimochodem umí předpovědět budoucnost (Jak je to možné se mě neptejte, prakticky všechno je pro mě v Landii záhadou), ale vlastně jen když se to hodí.

Ale! Abych napsala alespoň něco pozitivního - třeba mistr Loté byl fajn a jako jediný mě nevytáčel.

Landii jsem dala hned několik šancí, ale nešlo to. Přesto by z toho mohla být dobrá kniha. Celé to zní zajímavě, jen kdyby šlo o kvalitu a ne kvantitu.

Jinak... koukala jsem na ty pozitivní komentáře od uživatelů, kteří hodnotili pouze knihu Jakuba Trpiše a samozřejmě dali nejvyšší hodnocení. Nevím, jestli se tomu mám smát, nebo brečet.


vlkcz
03.10.2021 1 z 5

Největší překvapení téhle knihy na mě čekalo na samotném konci, kdy jsem zjistil, že u knihy někdo prováděl jazykovou korekturu. Potěš koště, jak musel vypadat rukopis, když tohle je už po korektuře. Pomíjím překlepy, chybějící předložky a volné nakládání s čárkami. Ale u některých "perel" se člověk neubrání smíchu a zároveň je mu za autora trapně (přílivová vlna z přetržené přehrady, prchlivý okamžik západu Slunce, na okna dopadají galeje vody, atd.) Aby toho nebylo málo, text zdobí řada "ostravismů" (pojď tady, chuchněte si, apod.) a korunu všemu nasazují citoslovce jak z komiksových bublin (všudypřítomné souhlasné Jep, Vóu, Héj...). Výrazy jako soráč, vysmátej jak lečo, oká prostě do fantasy nepatří. Nechce se mi rozebírat všechno, kdo má zájem o podrobnější rozbor, doporučuji skvělou "Opravdu vyčerpávající recenzi" od Alee.
Proč nehodnotím jako "odpad"? Obdivuji autorovu touhu jít si za svým snem, i když jako marketér je nesrovnatelně schopnější než jako spisovatel. Oceňuji jeho fantazii, i když jsem se celou dobu nemohl rozhodnout, jestli mi to připomíná víc Harryho Pottera nebo Dračí jezdce (přestože Paolinimu bylo 15, když je psal, Landie je mnohem infantilnější). A pravděpodobně se objevují i inspirace League of Legends. A nakonec, když je člověk trpělivý, tak v textu sem tam vyrýžuje i zajímavou myšlenku. Ale je to práce.
Já jsem koupil všechny 3 autorovy knihy jako e-book. Osobně ty peníze autorovi přeji, ale kdybych měl takovou koupi doporučit někomu jinému, tak mu jí budu spíš rozmlouvat.
S přihlédnutím k tomu, že kvalita jednotlivých knih klesá, tak bych autorovi doporučil, ať se před vydáním další spojí s nějakým vydavatelstvím, které jeho rukopisy proškrtá a učeše, případně ať nejdřív absolvuje nějaký kvalitní kurz tvůrčího psaní. Určitý potenciál v něm nepochybně dřímá, ale jako samouk ho v sobě neprobudí. To je po třech knihách už jasné.

RaDeS7
29.07.2020 odpad!

Za mě velmi slabé. Ze začátku mě to bavilo, mělo to potenciál. Ale pak už spousta nelogičností. A nemám rád, když se postavy chovají hloupě. A tady té hlouposti byla spousta. Asi cíleno na jinou skupinu :-)

stefania6856
24.05.2020

Suprová knížka. Opravdu se čte jedním dechem. Provokuje řídit se vlastním citem a všímat si jedinečných rysů i u jiných lidí.

daniela9126
07.05.2020

U nás v rodine je kniha Landie top-ka. Moje dievčatá 8 a 5 rokov stále chcú, aby som im ten príbeh hovorila dookola. Majú k tomu otázky a dokonca sa už tak aj hrajú. Moc sa tešíme na pokračovanie.

Hyeron032
06.05.2020 5 z 5

Kniha Landie-Čtyři poutníci musí každého čtenáře zaujmout od první stránky. Je psaná lehkým,neotřelým stylem. Autor nás zavádí do fiktivní země Landie,kde se odehrává děj,bohatý na rozličné události. Neotřelým způsobem přistupuje k řešení základního společenského požadavku,jakým způsobem lze dosáhnout mírové harmonické koexistence lidí,majících rozdílné názory na uspořádání svých životů, založených na odlišném chápání světa. Na cestu se vydávají čtyři poutníci,jejich putování bude čtenář sledovat se zatajeným dechem.
Autor volí svěží,neotřelý styl vyprávění,jehož poutavost nutí čtenáře přečíst knihu doslova jedním dechem...

Alee
03.04.2020 1 z 5

Ráda podporuji nové české autory, proto jsem si knihu koupila. Je krásná, ilustrace jsou špičkové, bohužel po obsahové stránce dost pokulhává. Zoufale potřebuje práci korektora, potřebuje proškrtat, něco doladit, zapracovat na postavách a také na hlavní zápletce. Takže vlastně na všem. Jednu hvězdičku dávám za grafiku, příběh samotný je dost špatný. Podrobnější komentář najdete zde v recenzích jako "Opravdu vyčerpávající recenzi".

P.S.: nechápala jsem ta vysoká hodnocení, ale koukám, že většina profilů je falešných, založených jen na hodnocení této knihy... obávám se, že takové metody prodeji stejně moc nepomůžou

jindra7906
31.03.2020 5 z 5

krásný příběh,plný zvratů a překvapení,v knize je vše,co by správná kniha měla mít,srazí vás na kolena a pak vynese do oblak,zvláštní je,že mým hrdinou byl robot Kobu,autor zde krásně popsal jeho myšlenkové pochody,jeho pocity,byl víc člověk jak robot,nic z toho nechybělo ani ostatním hrdinům,moc se těším na další knížku a další dobrodružství čtyř poutníků.

AndreaVea111
17.03.2020 5 z 5

Nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla. Dala mi víc než jen příběh. V mnoha okamžicích mi tekly slzy po tvářích. Je nádherná už jen samotným příběhem. Tolik opravdového přátelství, lásky, světa, kde není omezení.... Jedním slovem nádhera ! Děkuji za tuto knihu !

janka.liskova
29.01.2020 5 z 5

Perfektní oddychovka

monika1968
25.11.2019

Pěkný děj,mám ráda sci-fi, takže pro mě dobrá knížka

jitula4803
22.11.2019 5 z 5

Patří mezi to nejlepší, co jsem kdy četla... Umím si to představit ve filmové podobě....

sedy4329
21.11.2019

Krásná kniha strhující příběh a hodně napínavá já osobně bych knihu doporučil

oskar7032
19.11.2019

Rozhodně skvělá knížka se zajímavým dějem sice naročnejší ohledně četby ale byl jsem rád že jsem jí dočetl až do konce :D

Jana1611
10.09.2019

Kniha Landie, byla na můj dojem až extrémně chválená oproti tomu jak zajímavý je obsah.
Složitěji formulované věty se špatně četli a popis tedy hůře představoval. Není to knížka, kterou jsem přečetla jedním dechem. Koho neoslovila tato kniha, mohu doporučit sérii knížek od spisovatele Michaela Scotta (vynikající autor!!!!) začínající knihou Alchymista - Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela.
Pro oblíbence Pána prstenů je, ale kniha Landie si myslím nad míru uspokojivá.

marcela2146
09.06.2019 5 z 5

Kniha Ladie čtyři poutníci - prvá časť trilógie neobyčajný fantasy svet - dnes prečítaná kniha do konca celého príbehu, na pokračovanie ďalšej knihy a príbehu sa teším, perfektné čítanie, súper, dobré obsahovo rozloženie príbehu, prečítam si ju znova fantastický príbeh:-).

Lucaaa
22.05.2019 2 z 5

No na to jak byla kniha chválena, tak me tedy zklamala. Jsem spíše fanoušek krimi knih a chtěla jsem si přečíst něco jiného ale mě vůbec nebavila .Myslela jsem ,že tu knihu ani nedočtu.

marcela2146
09.05.2019 5 z 5

Kniha super dobré sa mi číta som spokojná budem sa tešiť na další diel.

alenkamanakova
27.04.2019 odpad!

Když dáte do jedné mísi člověka, co neumí vůbec psát (stylisticky a gramaticky - děs běs korektorovi), a má velice jednoduchou fantazii, kterou chce vytvořit příběh, ala Tolkien či Paoliny... No... Tito muži mají obrovský cit pro text a napětí, ale pan Trpiš je Čech a moc by chtěl, ale nemá na to. Zkuste kurz psaní, protože tohle má své světlé chvilky, ale je jich poskrovnu. Příjde mi, že většina pozitivních komentářů je z péra lidi, kteří znají pana Trpiše, ale knihu nečetli. Ale to je jen můj názor.

Štítky knihy

duchovno magie pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Jakub Trpiš
česká, 1986
2020  69%Revoluce
2018  67%Volba
2017  61%Čtyři poutníci