Spojenci

Spojenci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515154/bmid_spojenci-0NV-515154.jpg 4 7 7

Lady Baltimore série

< 2. díl

Mytická hrdinka, udatná Crina, se vrací z hrobu, legendární Golem Josef se vydává do boje a mocná wyrdiánka Imogen pronásleduje své nepřátele v úžasné sbírce příběhů o společnících Lady Baltimore z pera Mikea Mognoly a Christophera Goldena.

Přidat komentář

fvalek
02.08.2023 4 z 5

Kniha se mi hrozně líbila svým tématem a magií, stejně tak fiktivní alternativní historií, kdyby existovaly čarodějnice, nicméně nevím, jestli je úplně dobré už ve druhém dílu odbočit od hlavní hrdinky předchozí knihy, Sofie, a věnovat se různým povídkovým příběhům. Ty sice obsahují postavy, které už se sem tam objevily, ale je to prostě takové moc nesourodé a cizí. Třeba se pak osudy postav zase protnou, co já vím, ale prostě v téhle fázi mi přišlo brzy na to odstoupit od prvotního děje a budovat si nějaké prozatím odcizené dějové linky.

Nicméně Crina je fakt borec, i když možná trošku předimenzovaná na to, že je to "jen" lovkyně čarodějnic, tak člověk má tendence fandit jí. Stejně tak těm dobrým, ať už vojákům Spojenců, tak hodným čarodějkám wyrdiánkám. Naopak zlé čarodějky jsou na první pohled hnusné a nesympatické, i když musím uznat, že jsou mocné a kouzla umí skvěle. Moc mě nebavil příběh s Josefem, nejde asi o příběh samotný ,ale prostě postava Josefa je zatím taková těžko uchopitelná. Imogen je sympatická hrdinka a sice asi trošku svérázná až trvdohlavá, ale myslí to dobře. Příběh s miminkem byl hezký a působivý, i když váhám, jestli je pozitivní, že na konci vyvolali mořskou bohyni kultu, který na začátku tak odsuzovali, čímž mu v podstatě dali za pravdu. Příběh s troly byl už takový divočejší a asi ne tak nutný, ale měl hloubku a byl dost drsný.

Tahle série se mi líbí, jen je škoda, že se děj nebuduje nějak kontinuálně a lineárně. tahle kniha spíš vypadá jako nějaká sbírka povídek, co měla vyjít trošku později ,až to bude rozjeté, obzvláště když vychází po roce od prvního dílu... Ale co už, fajn čtení. :)

DennisMoore
13.06.2023 5 z 5

Lady Baltimore ve druhé knize zakčněla, odlišila se tím od série věnované svému druhovi a ne zrovna nenápadně připomíná Ú.P.V.O. zasazené do alternativní druhé světové války plné čarodějnic, upírů, trollů, vodních draků a další havěti. Že by mi to vadilo, se rozhodně nedá říct. Taky proč?


Štítky knihy

mytologie

Autoři knihy

Mike Mignola
americká, 1960
Christopher Golden
americká, 1967