Labyrint lží

Labyrint lží https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54590/bmid_labyrint-lzi-ewt-54590.jpg 4 15 15

Komentátor Washington Post Ignatius využil svých hlubokých znalostí politického zákulisí současnosti a napsal svůj doposud nejlepší špionážní thriller z období po jedenáctém září. Jeho zápletka je rafinovaně komplikovaná a hlavním hrdinou knihy je idealistický agent CIA Roger Ferris, jenž je po zranění v Iráku převelen do Jordánska. Ferris se rozhodne, že penetruje teroristickou síť kolem vůdce teroristů Suleimana - jeho plán je inspirován úspěšnou špionážní akcí z 2. sv. v. - a připraví spletitý „labyrint lží“. Ferris chce znepřátelit teroristy mezi sebou, snaží se je znejistět a přesvědčit, že jejich vůdci kolaborují s Američany. Plán je však natolik složitý a ošidný, že i Ferrisův život se převrací zcela naruby, a tím pádem se ocitá v ohrožení i jeho profesionální vztah se šéfem jordánské tajné služby. Tento velmi napínavý thriller z prostředí politiky Středního Východu má psychologicky propracované postavy, vykresluje bohatý obraz života v Iráku, Jordánsku a Sýrii a svižně popisuje pátrání po teroristech. Podle románu vznikl úspěšný film Ridleyho Scotta s Russellem Crowem a Leonardem DiCapriem v hlavních rolích. Autor pracuje na románovém prokračování, které má zatím pracovní název The Increment, což je název speciálního oddělení britské tajné služby.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

Body of Lies , 2007


více info...

Přidat komentář

CharlesWard
22.04.2018 2 z 5

Jako dokumentární pojednání o tom, jak vlastně funguje CIA ok. Co do knihy ale podle mně nepatřilo, bylo romantické poblouznění hlavního hrdiny. Na to, že kniha měla skoro 400 stran, mi přišlo, že se v ní zase až tolik nestalo.

nightlybird
10.05.2011 3 z 5

Labyrint lží - jak napovídá název - ukazuje práci tajných služeb a je zasvěceným pohledem do kuchyně CIA. Námět je aktuální - boj s terorismem - a je zpracován způsobem, který vyvolává pocit, že autor ví o čem píše. Co je do jisté míry sympatické, nepředstavuje Američany jako supermany, spíš naopak a hlavně ale poskytne pohled na arabský svět, přiblíží způsob uvažování a místy se letmo dotýká i pohledu na islám a různé výklady Koránu. Jasně, je to špionážní thriller a tím je řečeno dost, je zaměřen na akci a na své si přijdou i milovníci/ce romantických něžných citů - má ale propracovanou psychologii postav a je napsán stylem, který se mi velmi dobře četl.
Pokud od toho nebudete očekávat bůhví co, máte před sebou pár hodin bezproblémového čtení, které vám sice nijak zvlášť nerozšíří obzory, ale mohlo by pobavit.


Štítky knihy

zfilmováno špionáž Blízký a Střední východ

Autorovy další knížky

David Ignatius
americká, 1950
2009  80%Labyrint lží
2019  69%Kyberšpion