La Bella Vita

La Bella Vita https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48957/la-bella-vita-48957.jpg 4 18 3

Život, láska a jídlo v jižní Itálii Angličanka Vida Adamoli se v osmnácti letech provdala za svého italského přítele Lorenza a odstěhovala se s ním do Říma. Rodina si od počátku svého života v Itálii zamilovala malou jihoitalskou vesničku nad mořem, kde život léta plynul neměnným tempem bez pochybného dobrodiní technického pokroku a lidé se řídili stejnými zvyky, jako jejich dávní předkové. Za dvacet let se autorce podařilo překonat zakořeněnou nedůvěru k lidem odjinud a stát se součástí vesnice, sdílet starosti i radosti starousedlíků a společně s nimi s lítostí sledovat vpád civilizace se všemi negativními jevy, které postupně mění tvář půvabného místa. Vyprávění zahrnuje dvacet let života vesnice a autorka líčí drobné příběhy jejích obyvatel s porozuměním a láskou, s úctou zaznamenává jejich staré tradice a s obdivem se vyjadřuje o místní prosté a nápadité kuchyni. Aby své tvrzení podpořila, vybrala osmnáct jednoduchých receptů, jimiž končí jednotlivé kapitoly.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

La Bella Vita: Life, Love and Food in Southern Italy: Life, Love and and Food in Southern Italy , 2002


více info...

Přidat komentář

mistrikova
26.09.2020 3 z 5

Pěkná kniha anglické autorky, která se přivdala do italské rodiny. Popisuje nejenom svůj v život ale i život obyvatel malého, chudého jihoitalského městečka, kam pomalu proniká cestovní ruch včetně turistů se zálibou v drogách i chapadla camorry. Zajímavé čtení o osudech a životě Italů, kteří odjakživa žili v chudobě a ve skromných poměrech, a o mezilidských vztazích, které jsou hlavním námětem příběhu. Místy trochu rozvláčnělé vyprávění. Podruhé bych ji asi nečetla. Dostala jsem ji jako dárek a poputuje dál.

dryadka
28.08.2015 5 z 5

Pro mě tahle knížka byla překvapivý objev. Nic moc jsem nečekala, ale okouzlila mě. Autorka má dar vyprávět tak, že si připadáte, jako byste sami byli na místě s ní a na vlastní kůži zažívali atmosféru jihoitalské vesničky Torre Saracena. Její zážitky vás provedou místním každodenním životem i většími událostmi od roku 1968 do roku 1979 - od doby, kdy měla Torre Saracena ještě autentickou atmosféru, až po dobu, kdy byla pohlcena turistickým ruchem a její původní kouzlo zaniklo. Místní krajina a hlavně obyvatelé vám v duchu přímo ožívají před očima - pitoreskní postavy, krásné i kruté zvyky, dobrodružství místních dětí a tlachání starců v kavárně, horkokrevné hádky, nesmělé námluvy... Pokud máte rádi životopisy a cestopisy, můžu tuhle kombinaci obojího jen doporučit!


Danafantom
24.03.2012 4 z 5

Tato knížka je jako film pro pamětníky - pomalá, poetická, místy trochu nudná, ale lidská, a úsměvná.

Autorovy knížky

Vida Adamoli
anglická
2007  79%La Bella Vita

Kniha La Bella Vita je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x