Krvavý cukr

Krvavý cukr https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412821/bmid_krvavy-cukr-3Hf-412821.jpg 4 44 44

Červen 1781, Anglie. Na háku v deptfordské loděnici se najde tělo. Umučené a s vypálenou otrokářskou značkou. O pár dní později přijme kapitán Harry Corsham válečný hrdina, který má před sebou slibnou kariéru v parlamentu nečekanou návštěvu. O pomoc jej přišla požádat sestra jeho starého přítele, vášnivého abolicionisty Tada Archera. Prý se chystal odhalit tajemství, které by mohlo britskému otrokářskému průmyslu způsobit nevratné škody. Tvrdil, že se ho někdo snaží zabít. A teď se po něm slehla zem Harry se pustí do pátrání. Naváže na Tadovo vyšetřování a dostane se hluboko do nitra konspirační sítě, kterou se jeho příteli podařilo odkrýt. Tím ohrozí nejen svou politickou kariéru, ale i rodinu. Navíc se bude muset vypořádat s vlastní minulostí a riskovat odhalení, které by ho mohlo zničit. Budeli vůbec schopen přežít nebezpečí, které na něj čeká v Deptfordu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Blood & Sugar , 2016


více info...

Přidat komentář

aktijnov
04.07.2023 3 z 5

Z knihy jsem trochu na rozpacích. Připadá mi, že vždy, když autorka nevěděla, jak posunout příběh, dostal hlavní hrdina ránu do hlavy... Tolik úrazů (a napadení), jako se odehrává na stránkách knihy, by asi nikdo nepřežil....

vlkcz
25.04.2023 4 z 5

Kdo bude podle obálky očekávat thriller, bude možná zklamán. Pár napínavých až strašidelných míst se najde, ale celkově kniha atmosféru thrilleru nemá.
Kdo se spokojí s historickou detektivkou, která má ještě přesah do boje za lidská práva (abolicionistické hnutí v Anglii na konci 18. století), bude spokojen tak jako já.
K absolutní spokojenosti nechybí moc. Stačilo, aby se autorka vyvarovala zbytečného supermanství hlavního hrdiny (absolvovat několik mil na koni, pak veslovat vzdutou řekou a na závěr absolvovat vítězný zápas s mnohem silnějším protivníkem, to všechno s několika zlomenými žebry, to je fakt za hranou) a občas nelogického chování některých postav.


Hall3006
02.04.2023 3 z 5

Zařadil jsem knihu do čtenářské výzvy k tématu boj za lidská práva kvůli tématu otroctví a boji proti němu.
Hlavní linka je hlavně detektivní - proto jen tři hvězdy - námět autorka hledala ve skutečných, a dost otřesných, událostech spojených s obchodem s otroky a boji těch, kteří z něho bohatli a těch, kteří ho chtěli zrušit. Tato zápletka čtenáři zaručí dostatek napětí a nepěkných úmrtí, avšak na rozsah to bylo vyšetřování vleklé a hrdina nadlidsky odolný. Kdyby byl děj svižnější nebo autorka více rozvedla celou anabázi dovážení otroků na úkor několika kombinování a lží postav, dosáhla by jistě na 4 hvězdy. Trochu mě mrzí nevyužití látky a po půli knihy zamotané chování všech postav. Pokud však hledáte pouze historickou detektivku, určitě svůj účel splní.

Roubas
22.03.2023 5 z 5

Neprávem opomíjená kniha. Krvavý cukr má všechno, co má správný příběh mít. Vynikající dobovou atmosféru plnou mlhy, deště, zapadlých uliček, skladišť, doků a starých náleven, celou plejádu zajímavých a nejednoznačných postav z řad bohatých obchodníků, soudců, svobodných i nesvobodných Afričanů a zajímavou zápletku, která vás přinutí číst pozorně a pečlivě si uchovávat dílky skládačky. K tomu všemu je nutno přidat děsivou část historie, kdy skupina otroků požívala stejnou právní ochranu jako hromada dříví.

Sigurd_Lesandi
24.01.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem o knize předtím nikdy neslyšel, tak jsem neměl příliš velká očekávání, ale byl jsem příjemně překvapen.
Historickou část zpracovala autorka moc dobře. Dostanete podrobný náhled na tehdejší dobu, zahrnující myšlení a chování lidí, životní podmínky i politickou situaci. To vše je shrnuto poutavou a svižnou formou, která neomrzí.
Jediné, co mi v rámci toho vadilo, bylo, že autorka až moc kroužila okolo otrokářství. Je jasné, že v knize zaměřené na otrokářství se o něm bude mluvit a bude se o něm mluvit hodně, ale nepotřebuji na každé druhé straně číst o tom, že je otrokářství špatné. To chtělo omezit.
Postav je tu hodně, ale díky jejich popisu na začátku se v nich dalo v celku dobře vyznat.
Každá postava byla obohacena charakterem a měla svůj vlastní příběh. To se autorce hodně povedlo, protože sledovat kromě hlavní dějové linky i osudy ostatních postav bylo zajímavé a poměrně osvěžující. Zároveň byl příběh ucelený.
Konec byl dobře vystupňovaný, ale moc natažený. Kvůli postupnému odhalování tajemství, které vám kniha celý příběh podává, se natáhl až na padesát stran, což se tady ukázalo jako moc. Kdyby ho autorka zkrátila aspoň na 30, bylo by to lepší.
Jedná se za mě o opravdu dobrý první pokus a určitě se podívám po dalších autorčiných knihách. Krvavý cukr mohu doporučit.

evilunicorn
26.11.2021 5 z 5

Výborně napsaný historický román,který ve mně svým dopadem bude ještě dlouho rezonovat.Autorka popsala dobu velmi sugestivně-všechny ty bordely, opilé námořníky, špinavé hostince a samozřejmě černošské sluhy a otroky spolu s "gentlemany" a "bohabojnými politiky"na druhé straně. Příběh sám je neuvěřitelně čtivý a i přes velký počet postav naprosto přehledný. Zápletka je chytře vymyšlená,nic prvoplánového v ní nehledejte..Tohle prostě musím doporučit!

Galadwen
05.09.2021 5 z 5

Výborná kniha, která mě od začátku chytla. Zajímavé prostředí, s nímž je autorka dobře obeznámená, a promyšlená zápletka, vzdor množství postav se mi nepletly, čili jsou dobře napsané. Překlad mi připadal povedený. Finále a rozpletení vražd a dalších záhad kolem nich mě trochu zaskočilo, podle mě k němu nesměřuje příliš vodítek, nicméně i tak zasloužené 4,5 hvězdy.

orinka3
21.10.2020 4 z 5

Na prvotinu velmi dobré. Autorka je bezesporu talentovaná a navíc dobře informovaná o tom, co v románu popisuje. Jen si myslím, že vyšetřující kapitán měl skoro nadlidské schopnosti vzdorovat zraněním. A to, že se na vlastní pěst vydával hledat všechny, kdo měli co společného s umučením jeho přítele, mi přišlo až moc riskantní a nevím, jestli by to v praxi takhle šlo. Když se vezme v úvahu jednak prostředí špinavého přístavu s lotry všude kolem i na druhé straně boj s větrnými mlýny, které roztáčely vlivné osoby města. Nebylo to vůbec příjemné čtení, ale dověděla jsem se o tom, že se mohly pojistit náklady otroků stejně jako náklady jakýchkoliv neživých předmětů. To je děsivé stejně jako konkrétní skutečnost pojistného podvodu. Kniha je skutečně kvalitní a doufám, že mladá autorka nezůstane pouze u té jedné.

soukroma
19.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Zajímavé, ale velice komplikované a rozvláčné. Přestože hlavní hrdina během svého soukromého vyšetřování původně pouze smrti svého bývalého přítele zakopává posléze o mrtvoly na každém kroku, skutečně akční je kniha až v závěrečné čtvrtině. Přestože hrdina ke konci má "jasno" v tom, kdo je vrah a jak to všechno bylo, aniž by nám své závěry sdělil, stejně bylo rozuzlení mnohem komplikovanější - prakticky každý zločin nakonec provedl někdo jiný, či minimálně hlavní vina padla - z různých důvodů - na hlavy mnoha různých osob, kteří tak činili z velkého rejstříku motivů. A sám hrdina byl postupně masakrován tak, že to vypadalo na další oběť v pořadí... Nebýt té roztahanosti a menšího důrazu na skutečné události, byla by kniha opravdu dobrá. Takto jen 75%.
Rozhodně román ale přináší zajímavý vhled do dějin obchodů s otroky v Anglii - obchodování s "věcmi" (nikoli lidmi) vzkvétalo přes dvě století; děj románu je zasazen na konec 18. století, zákon zakazující obchod s otroky byl ale schválen docela brzy (ve srovnání s Amerikou, jejíž občanská válka ještě byla v nedohlednu, zato válka o nezávislost byla hojně připomínána - hlavní hrdina v ní bojoval, samozřejmě za Anglii) - už roku 1807.

BleškaEška
30.08.2020 4 z 5

Historická fakta o otroctví, o kterých jsem neměla páru, a zručně napsaná detektivka k tomu. Přitom se dá od knížky i odtrhnout a není přehnaně drastická. Román mi často připomínal dobrodružné příběhy pro děti - i když v tom nejlepším smyslu slova - kdy víte, že i po dočtení budete cítit jen příjemné napětí, protože je to přeci jen taková pohádka, kdy zlo nakonec bude potrestáno a kdy ději odpustíte i různě nepravděpodobné zvraty.

broskev28
01.07.2020 4 z 5

Krvavý cukr je jednou z našich letošních knihovnických novinek a já se do něj pustila s cílem zjistit, jestli jsme udělali dobře, když jsme tuhle knížku objednali. Po dočtení jsem si spokojeně "odfajfkovala" souhlasné ano.
Historické detektivky mám ráda, ale takovou jsem ještě nečetla. Trochu mi to připomínalo Spielbergův film Amistad, i když tam nešlo o nalezení pachatele, ale o soudní proces. Tady je naopak cílem mocných tehdejší Anglie případnému soudnímu procesu zabránit, a to všemi dostupnými prostředky. Opět jsem si díky četbě rozšířila své velmi povšechné historické znalosti a zjistila jsem, že kromě Východoindické společnosti existovala i společnost Západoindická, jejímž hlavním dovozním artiklem byl právě cukr.
Ale především jsem se ujistila, že v této době a v této zemi - Anglie, 1781 - bych určitě žít nechtěla. Prostředí Londýna a především Deptfordu vylíčila autorka velmi realisticky, takže i bez otrokářských praktik působí na dnešního člověka hrůzostrašně. Když se k tomu přidají otrokářské lodě a vše, co se poté událo s přeživšími v Anglii, nepřekvapí výrok jednoho z černochů: "A co se pekla týče, já tam byl. Říká se mu plavba z Afriky do Ameriky."
Anotace se tentokrát opravdu povedla, překladatelka odvedla (podle mého soudu) dobrou práci a kniha je velmi čtivá. Zápletka byla nad mé síly a pachatele jsem vůbec neodhadla, ale na to jsem zvyklá. Určitě doporučím našim čtenářům.
P.S. A mé poděkování překladatelce za české verze latinských citátů:
Feci quod potui, faciant meliora potentes.
Udělal jsem, co jsem mohl. Ať ti, kdo mohou, činí lépe.

Parwana
18.01.2020 5 z 5

Ta kniha je naprostá bomba. Čekala jsme, že ji přečtu na jeden nádech, a stalo se. Výborně napsaný historický thriller, jeden z nejlepších, jaké jsem kdy četla. Navíc kniha z otrokářské Anglie, kde by byly propírány kruté praktiky otrokářství a zákulisí obchodu z otroky, se mi do rukou ještě nedostala. Jen mi chvíli trvalo pochopit ten konec a pohnutky vraha, proč toho Tada vlastně zabil. Při takové porci strhujícího a napínavého čtení bych i odpustila sem tam nějaký ten překlep.

raidmnoid
15.11.2019 5 z 5

Knihu jsem si opravdu užil. Připadal jsem si jako u Jacka Rozparovače - temný příběh, Londýn, děsivé prostředí, prostě nádhera.