Krvavý Bill a viola

Krvavý Bill a viola https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22964/bmid_krvavy-bill-a-viola-Oci-22964.jpg 4 53 10

Humorný příběh zálesáka Bédy, kterého zachrání sličná Alena před poustevnictvím. Béda alias Krvavý Bill je hlavou party nedospělých trampů v Praze koncem 50. let. Na svých sobotních výletech na Sázavu vyhledávají příležitosti k různým nepředloženým činům. Autor líčí hlavně duševní přerod chuligána Billa, kterého láska k dceři hudebního pedagoga pomůže vrátit na správnou cestu.... celý text

Přidat komentář

Janizoun
27.07.2023 5 z 5

Moc ráda čtu starší a i téměř už zapomenuté knihy. Vyprávění o Bedřichovi - Billovi o jeho první lásce, jeho kamarádech, sestře Marcele... se mi moc líbilo. Příběh mě mockrát rozesmál a při čtení jsem se neovládla a vyprskla jsem smíchy v tramvaji, což se mi už dost dlouho nestalo. Miloslav Švandrlík prostě uměl krásně nejen psát, ale i pobavit.
Tato kniha je plná humoru. Je to kniha, která dokáže vyvolat vzpomínky na mládí starším ročníkům. U mě vyvolala touhu vyrazit po letech s krosnou na zádech na Posázaví a vidět zase naší zlatou řeku Sázavu.

n.ezn.amy
10.07.2023 4 z 5

Příběh o první velké lásce, která mění charakter lidí. Bedřich na svém prvním čundru na Sázavu potká svou Perlu Posázaví, do které se bezhlavě zamiluje a ze soustružníka a milovníka diskoték, se stává hráčem na violu. Ovšem cesty osudu jsou nevyzpytatelné a každá lež člověka doběhne ..... Krátký příběh o lásce psaný typickým humorem Miloslava Švandrlíka

"Pane jo" zalapal po dechu Franta. "Republika Mali hadr!"
"Správnej pařák!" souhlasil Jindra. "Popovický kozlíci do nás budou skákat jako klokani!"
Béďa neříkal nic, protože vydávání sil na komentování tak nesporné věci považoval za zpozdilost. Ale pak se stalo něco, do konce vzpružilo jeho smysly. Z chumlu lidí, rozcházejících se na všechny strany, se totiž vynořila Perla Posázaví.


Turlogh
16.12.2022 4 z 5

Velmi povedený humoristický příběh mistra Švandrlíka, věru stojí za přečtení. Howgh.

vvikingg
03.04.2022 4 z 5

Co dokáže první láska, Béďovi změnila život, svižný Švandrlíkův humor.

aktijnov
01.02.2022 2 z 5

Nalezeno v knihobudce... Ukrátila cestu vlakem, ale nenadchla ani nepobouřila.

PetrCepek
30.01.2021 4 z 5

Milá vzpomínka na mládí i na Miloslava Švandrlíka z doby, kdy mu to ještě báječně psalo.

Kája95
01.08.2020 3 z 5

Švandrlík má lepší dílka

karel0684
16.01.2018 4 z 5

jednodenní četba. Humorná a skvělá.

tytyna95
08.07.2015 4 z 5

Slabší, leč klasická "švandrlíkovina", která potěší během horkých letních dnů.

Finskej
06.02.2014 3 z 5

Klasické čtení na dovolenou, neurazí, ani v hlavě neuvízne. Pobaví a třeba jednou, po letech, čtenář s lehkou nostalgií zalistuje znovu. Anebo taky ne. DODATEK: výše uvedená recenze platí pro původní verzi knihy, která vyšla ještě za socialismu – autor totiž knihu zjevně předělal, dodělal a doupravil, a tak existuje ještě „moderní“ verze, která je tak vylepšená, že se původní svěžest vytratila, vtip s ní a nastoupila otravná nezábavná nuda. Vůbec nechápu, jak mohl někdo tak znatelně pokazit vlastní a původně vtipné vyprávění tím, že ho po letech „vylepší“, ale v tomto případě k tomu došlo a je to velká škoda. Stará verze: 4 *. Přepracovaná „moderní“: stěží 2*. Takže když si budete chtít přečíst Krvavého Billa, sežeňte si, pokud možno, vydání ještě z minulého 20. století.