Krvavý básník Nero

Krvavý básník Nero https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70517/krvavy-basnik-nero-70517.jpg 4 41 41

Císař Nero vládl v letech 54–68 n. l. Jeho jméno je spojeno s představou zvráceného a ukrutného muže. Ovšem uplatnit tyto povahové vlastnosti v tak velké míře mu umožnily především dvorské poměry. Nero sám mohl zůstat jen chorobným ctižádostivcem a diletantem v umění, kdyby jeho velikášství nebylo živeno intrikami okolí. Jako sedmnáctiletý se dostává na trůn díky své ctižádostivé matce Agrippině, která ho oženila s dědičkou trůnu Octavií a odsunula Britannica, syna císaře Claudia. Nero vládne zpočátku rozumně. Zásluhu na tom mají jeho dva rádci — filozof Seneca a Afranius Burrus. Postupně Nero začíná toužit po uměleckém úspěchu a slávě, věnuje se jenom umění a zanedbává panovnické povinnosti. Oba rádcové na to upozorňují panovačnou Agrippinu. Ta začíná připomínat Britannicovy nároky na trůn. Žárlící Nero svého nevlastního bratra při hostině otráví. Tato první násilná smrt ho zbavuje všech zábran. Následují další vraždy — příbuzných i cizích osob. Odpor lidu roste, roku 68 se proti němu vzbouří praetoriáni, Nero prchne z Říma a spáchá sebevraždu. Román Dezsö Kosztolányiho není historickým románem v pravém smyslu slova. Je spíše románem psychologickým; autor se výrazně inspiroval učením Sigmunda Freuda a zobrazil vývoj svého „hrdiny“ od vnímavého citlivého mladíka až po krvelačnou stvůru, zbavenou lidské důstojnosti. Tento román vyvolal ve své době velkou pozornost, nadšeně jej chválil sám Thomas Mann.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Nero, a véres költő , 1922


více info...

Přidat komentář

rumund
28.02.2024 3 z 5

Mnoho jsem o této staré knihy o císaři Nerovi neočekával, ale musím uznat, že docela to šlo. A vážně byl Nero dost krvavý ...

Etilik585585
07.08.2023 4 z 5

Dobře napsaná kniha, která přestože nemá mnoho stran je naplněna vcelku zajímavým a vcelku strhujícím dějem. Dokáže si udržet čtenářovu pozornost od začátku až do konce. .Myslím ,že velmi dobře a nenásilně , tedy aniž by se čtenář při čtení začal nudit , jsou v knize vykresleny psychologické profily jejích postav. Určitě doporučuji k přečtení.
Možná bych upozornil na doslov , který je podle mne zcela jistě poplatný své době, a proto by se v dnešní době bez něj kniha asi obešla , nicméně toto ponechám na úvaze každého čtenáře který bude knihu číst.


Pavelpi
06.04.2020 4 z 5

Historický román o císaři,který vládl zpočátku velmi rozumně,ale pak u něho propukla nemoc a on se stal ještě horší než všichni jeho předchůdci a dovedl to tam,kam to dovedl.Ve svém světě si představoval,že je největší umělec v Římě (podobně jako jeho smutně proslulý strýc Caligula).Nakonec spáchal sebevraždu,protože nemohl unést,že není oblíbený.

adelinka
30.08.2018 4 z 5

Neviem kde nastala chyba.....veď u Nera sa v mladosti neprejavovali takéto úchylky. Či? A ešte k tomu mal pri sebe takého filozofa ako bol Seneca. Aj ten sa sám divil, kde sa berie v cisárovi taká krutosť. Nero nechcel byť cisár, chcel vynikať v umení.....neúspešne.....

Thevar
10.08.2017 4 z 5

Poutavý historický román, který potěší každého, kdo má v oblibě historický Řím. Psychologie postav je zvládnuta na výbornou, jen u Seneky mi pár věcí nesedělo, ale kdo ví, jak to tenkrát bylo doopravdy. Kniha často vybízí čtenáře k zamyšlení.

tomalakis
24.02.2017 5 z 5

Když vidím komentáře, tak mi to nedá: Dámy a pánové, prosím pěkně, tohle je beletrie, nikoli literatura faktu!

igor6519
09.09.2016 4 z 5

Nejde o klasický životopis, skôr o akúsi "sondu" do vnútorného života. Nero je tu hlavne nepochopeným podpriemerným umelcom, pre ktorého je jeho úspech dôležitejší ako cisárstvo.

Dexter
20.12.2011 2 z 5

Zajímavá kniha o životě císaře Nera. Můžeme se seznámit hlouběji s děním římské doby a také s psychickými problémy, které udělali z Nera krvavého císaře. V knize se objevuje i detailně Seneca jako poradce v začátcích tohoto mladého císaře.
Moje hodnocení: 40 %